Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Διαδραστικό πάτωμα «φροντίζει» τους ηλικιωμένους

Ένα διαδραστικό πάτωμα υψηλής ανάλυσης που ανιχνεύει τις κινήσεις των ανθρώπων στο δωμάτιο ανέπτυξαν Γερμανοί επιστήμονες από το ερευνητικό ινστιτούτο Hasso Plattner στο Πότσδαμ.

Το έξυπνο πάτωμα, εν ονόματι Multitoe, διαθέτει προηγμένη τεχνολογία που ανιχνεύει την πίεση και τον τρόπο βαδίσματος, δημιουργώντας ένα δωμάτιο που αλληλεπιδρά με τον ιδιοκτήτη του.

Αφού ανιχνεύσει τα βήματα, το διαδραστικό πάτωμα προβάλλει μια ανάστροφη εικόνα των κινήσεων και των πράξεων των ανθρώπων.

Κάθε κίνηση αφήνει αποτυπώματα, οπότε όταν για παράδειγμα το πάτωμα «βλέπει» δυο παπούτσια καταλαβαίνει ότι κάποιος στέκεται.

Και αυτό είναι το ενδιαφέρον στοιχείο. Ότι δεν βλέπει μόνο πράγματα στο δωμάτιο αλλά εξάγει συμπεράσματα για το τι συμβαίνει.

Οι Γερμανοί ερευνητές οραματίζονται ένα μέλλον που όλα τα σπίτια θα αλληλεπιδρούν με τους κατοίκους τους προσφέροντας πρακτικές λύσεις.

«Αν κάποιος είχε έναν αισθητήρα που κάλυπτε ολόκληρο το δωμάτιο σίγουρα θα τον χρησιμοποιούσε για πρακτικές εφαρμογές. Το σενάριο που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι αυτό της υποβοηθούμενης διαβίωσης. Οραματιζόμαστε ένα μέλλον που το σπίτι θα ξέρει περισσότερα για τους ιδιοκτήτες του και θα μπορεί να τους στηρίξει», δήλωσε ο Patrick Baudisch, επικεφαλής στο ινστιτούτο για θέματα διαδραστικότητας ανθρώπων και υπολογιστών.

Το Multitoe, έκτασης οκτώ τετραγωνικών μέτρων, προσιδιάζει σε ένα τυπικό πάτωμα, ωστόσο ακριβώς από κάτω διαθέτει ένα «δωμάτιο παρατήρησης», όπου υπέρυθρες κάμερες και προβολείς υψηλής ανάλυσης ανιχνεύουν τις πατημασιές και προβάλλουν το βίντεο πάνω στο γυαλί.

Οι πατημασιές κάθε ανθρώπου ταυτοποιούνται μέσω αλγορίθμων. Το σύστημα καλύπτει αποτελεσματικότερα τον χώρο συγκριτικά με τις συμβατικές κάμερες, ενώ δεν προκύπτουν εμπόδια για τον φακό όταν τα άτομα κινούνται στο δωμάτιο.

Οι ερευνητές έχουν ήδη σχεδιάσει διάφορα διαδραστικά παιχνίδια με δυο παίκτες, ενώ επόμενος στόχος τους είναι η εφαρμογή της τεχνολογίας σε μοκέτα που μπορεί να διπλωθεί και να μεταφερθεί.




Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου