Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Στο μυαλό 96 φυλακισμένων κακοποιών

Επιστήμονες στο Νέο Μεξικό έκαναν μαγνητικές τομογραφίες στους εγκεφάλους των κρατουμένων, με στόχο να προβλέψουν αν θα υποπέσουν ξανά σε εγκληματικές πράξεις μετά την αποφυλάκισή τους

Συνολικά, οι ερευνητές έχουν βάλει στον μαγνητικό τομογράφο 3.000 φυλακισμένους και συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία

Με μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου κακοποιών, οι επιστήμονες μπορούν να προβλέψουν αν θα επαναλάβουν τις εγκληματικές τους πράξεις, σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε σε 96 φυλακισμένους άντρες στην αμερικανική Πολιτεία του Νέου Μεξικού.
«Είναι η πρώτη φορά που έχουν χρησιμοποιηθεί τομογραφίες εγκεφάλου για να προβλέψουν επανάληψη της παραβατικής συμπεριφοράς», σημειώνει ο Κεντ Κιλ, νευροεπιστήμονας στο Δίκτυο Εγκεφαλικών Ερευνών στο Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού και επικεφαλής της έρευνας.
«Τα ευρήματα της μελέτης έχουν εξαιρετικά σημαντικές συνέπειες για το πώς η κοινωνία μας θα αντιμετωπίζει στο μέλλον τα ποινικά αδικήματα και τους παραβάτες», λέει ο ίδιος. Επισημαίνει όμως ότι η μέθοδος δεν μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί ευρέως στο νομικό σύστημα γιατί χρειάζονται περισσότερα πειράματα.
Ο Στίβεν Μορς, ειδικός σε θέματα εγκληματολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας, τονίζει ότι οι τομογραφίες αυτές θα ήταν χρήσιμες στα δικαστήρια αν τα αποτελέσματά τους είναι αξιόπιστα και αν κοστίζουν λιγότερο από άλλες μεθόδους καταγραφής και πρόβλεψης της συμπεριφοράς των κακοποιών.
Στόχος των ερευνητών ήταν να μελετήσουν την παρορμητικότητα των εθελοντών με μια απλή άσκηση. Χρησιμοποίησαν έναν φορητό λειτουργικό μαγνητικό τομογράφο σε δύο πολιτειακές φυλακές και είπαν στους συμμετέχοντες να πατήσουν αμέσως ένα κουμπί όταν εμφανιζόταν στην οθόνη το γράμμα Χ, αλλά όχι όταν εμφανιζόταν το γράμμα Κ.
Στο 84% των περιπτώσεων, στην οθόνη εμφανιζόταν το Χ, κι έτσι οι εθελοντές δύσκολα κατάφερναν να κρατηθούν και να μην πατήσουν το κουμπί, ακόμα κι όταν δεν έπρεπε.
Βασιζόμενοι σε προηγούμενες έρευνες, οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους στον πρόσθιο προσαγώγιο φλοιό, μία από τις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την παρόρμηση. Οι φυλακισμένοι που παρουσίαζαν μειωμένη δραστηριότητα στην περιοχή αυτή, έκαναν περισσότερα λάθη, ενδεικτικό της αδυναμίας τους να ελέγξουν την παρορμητικότητά τους.
Οι ίδιοι είχαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να συλληφθούν ξανά μέσα σε τέσσερα χρόνια από την αποφυλάκισή τους.
«Είναι συναρπαστικά αυτά τα ευρήματα», λέει στο «Wired» ο Εσι Βίντινγκ, καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας στο University College London. «Η μέτρηση της δραστηριότητας του εγκεφάλου είναι έγκυρος δείκτης πρόβλεψης ότι κάποιος θα υποπέσει σε παράπτωμα. Το ενδιαφέρον θα ήταν να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα της τομογραφίας με τα ειδικά τεστ ερωτήσεων και απαντήσεων που υπάρχουν για να προβλέψουν την επανάληψη της εγκληματικής δράσης», προσθέτει ο ίδιος.
Τη σημασία της έρευνας τονίζει και ο κλινικός ψυχολόγος Ντάστιν Παρντίνι από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. «Είναι πολύ σημαντική γιατί συσχετίζει για πρώτη φορά την απεικόνιση του εγκεφάλου με την πρόβλεψη. Και είναι πολύ πιο βελτιωμένη σε σχέση με παλαιότερες μελέτες. Ομως, δεν νομίζω ότι στο προσεχές μέλλον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο αυτή στην πράξη».
Ο καθηγητής τονίζει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα αποτελέσματα καθώς, αν κάποιος κουνήσει το κεφάλι του μέσα στον τομογράφο, η καταγραφή της δραστηριότητας μπορεί να μην είναι σωστή. Επίσης, αν σκέφτεται κάτι άλλο από αυτό που του ζητηθεί ή κάνει επίτηδες λάθη, το αποτέλεσμα αλλοιώνεται.
Αλλά ούτε ο ίδιος ο Κιλ είναι πεπεισμένος ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την εγκληματική δραστηριότητα. Τονίζει όμως ότι ακόμα είναι νωρίς και ότι πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση. «Εχουμε μελετήσει συνολικά 3.000 φυλακισμένους και συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε στοιχεία».
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου