Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Εντόπισαν το πρώτο υβρίδιο ανθρώπου και Νεάντερταλ

Ερευνητές ανακοίνωσαν πως εντόπισαν το πρώτο υβρίδιο ανθρώπου και Νεάντερταλ. Η σχετική έκθεση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One.


Η έκθεση βασίζεται πάνω σε ένα σκελετό, που χρονολογείται πριν από 40.000 χρόνια και εντοπίστηκε στο αρχαίο καταφύγιο Riparo Mezzana, στην περιοχή Monti Lessini στην Ιταλία. Σε αυτή την περιοχή εκτιμάται πως άνθρωποι και Νεάντερταλ ζούσαν σε κοντινά σημεία, αλλά διατηρώντας τη διαφορετικότητα των πολιτισμών τους.

Κατά τη διάρκεια ανασκαφής εντοπίστηκε γνάθος, που σύμφωνα με τους επιστήμονες ανήκει σε ένα υβρίδιο μεταξύ των δύο ειδών.

Αν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί και με περαιτέρω αναλύσεις τότε θα δοθεί απάντηση στο ερώτημα αν υπήρξε κάποια στιγμή διασταύρωση των δύο ειδών.

«Από τη μορφολογία της κάτω γνάθου συμπεραίνουμε ότι το πρόσωπο του ατόμου θα έμοιαζε κατά το ήμισυ στους κλασικούς Νεάντερταλ, που το πιγούνι τους ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, και κατά το ήμισυ στους σύγχρονους ανθρώπους που η κάτω γνάθος εξέχει προς τα έξω και το πιγούνι είναι έντονο», δήλωσε η ανθρωπολόγος Silvana Condemi στο Discovery News.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA που πήραν από τη γνάθο και προχώρησαν σε τρισδιάστατη απεικόνιση. Στη συνέχεια συνέκριναν το αποτέλεσμα με τα χαρακτηριστικά του Homo Sapiens.

Η γενετική ανάλυση δείχνει πως το μιτοχονδριακό DNA ανήκει σε Νεάντερταλ. Δεδομένου ότι το μιτοχονδριακό DNA μεταδίδεται από τη μητέρα στο παιδί, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για απόγονο ενός «θηλυκού Νεάντερταλ και ενός αρσενικού Χομο Σάπιενς».

Σημειώνεται πως επιστήμονες έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν ότι στο σύγχρονο άνθρωπο υπάρχουν γονίδια των Νεάντερταλ, αν και το είδος έχει εξαφανιστεί πριν από περίπου 30.000 χρόνια.

Τα δύο είδη έχουν κοινό DNA κατά 99,5%. Οι Νεάντερταλ, όπως αναφέρει το Daily Galaxy επικαλούμενο το Plos One, είναι οι στενότεροι συγγενείς μας. Οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες έχουν κοινό DNA κατά 98%.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου