Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Μην αγνοείτε τις θερμίδες των ποτών, συμβουλεύουν οι ειδικοί


Εάν γενικώς προσέχετε το βάρος σας, τότε θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και στην ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνετε, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς του Παγκόσμιου Ταμείου για την Έρευνα του Καρκίνου (WCRF), είναι δεύτερο σε θερμιδικό περιεχόμενο μετά το λίπος.

Το αλκοόλ αναλογεί σχεδόν στο 10% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνουν οι λάτρεις του ποτού. Ένα μεγάλο ποτήρι κρασί έχει 178 θερμίδες, όσο δηλαδή και δύο σοκολατένια μπισκότα. Και για να «κάψετε» αυτές τις θερμίδες, θέλετε περισσότερο από 60 λεπτά ζωηρού βαδίσματος.

Η επικεφαλής ιατρικής ενημέρωσης του WCRF Κέιτ Μεντόζα εξηγεί ότι η υπερκατανάλωση φαγητού ή αλκοόλ σε τακτική βάση μπορεί να συντελέσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Αλλά εν αντιθέσει με το φαγητό, τα αλκοολούχα ποτά έχουν μικρή ή καμιά θρεπτική αξία.

Οι «κενές» θερμίδες των ποτών συχνά αγνοούνται από τα άτομα που κάνουν δίαιτα, αφού πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι θερμίδες αυτές δεν συνυπολογίζονται στο ημερήσιο σύνολο.

Το αλκοόλ, έχοντας επτά θερμίδες ανά γραμμάριο είναι ελάχιστα θερμιδογόνο από το λίπος, που περιέχει εννέα θερμίδες ανά γραμμάριο. Οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες περιέχουν 4 kcal/g και οι φυτικές ίνες 2kcal/g.

Οι άνδρες χρειάζονται περίπου 2.500 θερμίδες την ημέρα και οι γυναίκες περίπου 2.000.

«Ο περιορισμός των ποτών μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην απώλεια κιλών ή στην διατήρηση ενός υγιούς βάρους», εξηγεί η κ.Μεντόζα. Επίσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, συμπληρώνει.

Το αλκοόλ έχει σχετιστεί με τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, της στοματικής κοιλότητας και του ήπατος.

Εάν βέβαια δεν επιθυμείτε να απέχετε από το αλκοόλ, υπάρχουν τρόποι περιορισμού του, όπως ποτήρια μικρότερης χωρητικότητας, η αραίωση του ποτού με σόδα, νερό ή αναψυκτικά διαίτης, η προτίμηση μη αλκοολούχων ποτών και φυσικά η κατανάλωση ποτών μόνον μερικές ημέρες της εβδομάδας.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για την Έρευνα του Καρκίνου (WCRF), έχει δημιουργήσει έναν Υπολογιστή Θερμίδων από Αλκοόλ για διάφορα ποτά που σας δείχνει πόση σωματική άσκηση χρειάζεται να κάνετε για να «κάψετε» τις θερμίδες που παίρνετε από τα ποτά.

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, οι άνδρες δεν θα πρέπει να πίνουν περισσότερες από 3-4 μονάδες αλκοόλ την ημέρα και οι γυναίκες θα πρέπει να περιορίζονται σε 2-3 μονάδες.

Ένα κλασσικό ποτήρια κρασί των 175 ml περιέχει δύο μονάδες αλκοόλ και ένα μεγάλο ποτήρι των 250 ml, περιέχει τρεις.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου