Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Έρευνα «ρίχνει φως» στις παθήσεις των ματιών


Το φως που διέρχεται διαμέσου του σώματος μέσα στη μήτρα, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του οφθαλμού του εμβρύου, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, έδειξε ότι τα ποντίκια που κατά την εγκυμοσύνη τους ζούσαν σε απόλυτο σκοτάδι, απέκτησαν μωρά με αλλοιώσεις στην ανάπτυξη των ματιών τους.

Στην έρευνα αναφέρεται ότι ακόμη και η ελάχιστη ποσότητα φωτός που φθάνει στα έμβρυα, είναι αναγκαία για τον έλεγχο της ανάπτυξης των αιμοφόρων αγγείων στο μάτι.

Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα ότι τα ευρήματα της έρευνας τους, θα βοηθήσουν στην κατανόηση των διαταραχών του οφθαλμού.

Αν θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε μέσα στο σώμα ενός ανθρώπου, θα διαπιστώναμε ότι δεν υπάρχει αρκετό φως για να δούμε. Ωστόσο, πολύ μικρές ποσότητες φωτός, περνούν μέσα στο σώμα μας.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, πιστεύουν ότι το φως που διεισδύει στο σώμα μπορεί να αλλάξει την εξέλιξη του ματιού, τουλάχιστον στα ποντίκια.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων που είναι γνωστό ως υαλοειδές αγγειακό σύστημα, διαμορφώνεται για να βοηθήσει στη θρέψη του αμφιβληστροειδή, από τη στιγμή που αυτός σχηματίζεται.

Ωστόσο, τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να διαταράξουν την όραση, εάν παραμείνουν, και για το λόγο αυτό απομακρύνονται μόλις επιτελέσουν το έργο τους, όπως οι σκαλωσιές σε ένα κτίριο που έχει ολοκληρωθεί.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό δεν συνέβη όταν η εγκυμοσύνη πραγματοποιήθηκε μέσα σε απόλυτο σκοτάδι.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου