Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Τσάι από... καφέ


Ειδικοί από τη Βρετανία και τη Γαλλία υποστηρίζουν ότι έδωσαν λύση στο δίλημμα «καφές ή τσάι». Δημιούργησαν ένα ρόφημα που συνδυάζει και τα δύο. Πρόκειται για ένα τσάι που παρασκευάζεται από φύλλα καφεόδεντρου. Οι αναλύσεις που έγιναν σε αυτό το νέο είδος ροφήματος δείχνουν ότι περιέχει συστατικά ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Υγιεινό τσαγοκαφεδάκι

Στη δημιουργία του νέου ροφήματος συμμετείχαν ειδικοί των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Kew στο Λονδίνο, σε συνεργασία με γάλλους ερευνητές από την Κοινή Ερευνητική Μονάδα για την Ανάπτυξη, Ποικιλία και Προσαρμογή Γεωργικών Καλλιεργειών του Μονπελιέ.

Δημιούργησαν ένα τσάι από τα φύλλα και όχι τους κόκκους του καφεόδεντρου από τους οποίους δημιουργείται ο καφές. Ετσι το ρόφημα περιέχει λιγότερη καφεΐνη και η γεύση του είναι ήπια, όχι τόσο πικρή όσο του τσαγιού ούτε τόσο δυνατή όσο του καφέ. Βέβαια στόχος της ομάδας των ειδικών δεν ήταν η δημιουργία ενός ροφήματος με διαφορετική γεύση από τον καφέ και το τσάι αλλά ενός ροφήματος ωφέλιμου για την υγεία του ανθρώπου.

Οι ωφέλειες

Η ομάδα των ειδικών διαπίστωσε ότι τα φύλλα του καφεόδεντρου (Coffea) περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες έχει φνεί σε διάφορες έρευνες ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και διαβήτη. Διαθέτουν επίσης υψηλές συγκεντρώσεις μιας χημικής ουσίας που υπάρχει επίσης στα μάνγκο και η οποία έχει διαπιστωθεί ότι καταπολεμά τις φλεγμονές.

Κάποιες φυλές στην Αιθιοπία και στο Νότιο Σουδάν έφτιαχναν ένα ρόφημα από τα φύλλα του καφεόδεντρου και μάλιστα κάποιοι έμποροι προσπάθησαν να το εξαγάγουν στη Βρετανία τον 19ο αιώνα προμοτάροντας το μάλιστα ως το «νέο τσάι», αλλά τελικά η προσπάθεια τους απέτυχε.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου