Τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετές να πυροδοτήσουν προβλήματα στα παιδιά
Το πρόχειρο φαγητό αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, σύμφωνα με νέα μεγάλη διεθνή μελέτη
Η κατανάλωση πρόχειρου
φαγητού μόλις τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε άσθμα και
έκζεμα στα παιδιά, προειδοποιούν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οκλαντ
στη Νέα Ζηλανδία και του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ στη Βρετανία. Οι
ειδικοί εκτιμούν ότι τα υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και τρανς
λιπαρών οξέων που περιέχουν οι τροφές όπως τα μπέργκερ αποδυναμώνουν το
ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.
Τεράστια διεθνής μελέτη
Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν μέσα από μια διεθνή μελέτη (International Study of Asthma and Allergies in Childhood -ISAAC) η οποία περιελάμβανε πάνω από 500.000 παιδιά σε περισσότερες από 50 χώρες. Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Thorax» έφηβοι που κατανάλωναν πρόχειρο φαγητό τρεις φορές ή και περισσότερες εβδομαδιαίως αντιμετώπιζαν αυξημένες κατά 39% πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρό άσθμα. Στα μικρότερα παιδιά ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 27%.
Παράλληλα, τόσο οι έφηβοι όσο και τα μικρότερα παιδιά ήταν πιο ευάλωτα στην εμφάνιση ρινοεπιπεφυκίτιδας (η συχνότερη έκφραση αλλεργίας που εκδηλώνεται με δάκρυα στα μάτια, κοκκίνισμα και φαγούρα).
«Φάρμακο» τα φρούτα και λαχανικά
Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών εβδομαδιαίως που περιέχουν πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άσθματος και εκζέματος κατά 14% στα μικρότερα παιδιά και κατά 11% στους εφήβους.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές μελέτησαν τη διατροφή 181.000 παιδιών ηλικίας έξι ως επτά ετών καθώς και 319.000 εφήβων ηλικίας 13-14 ετών. Ηλεγξαν επίσης εάν τα παιδιά αυτά παρουσίαζαν αλλεργικά συμπτώματα.
Όπως γράφουν στο «Τhorax» «το πρόχειρο φαγητό μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση επίπτωσης του άσθματος, του εκζέματος και της ρινοεπιπεφυκίτιδας. Συγχρόνως όμως η τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προστατεύει από αυτά τα προβλήματα».
Δεν έχει αποδειχθεί (ακόμη) αιτιώδης σχέση
Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη σημειώνουν πάντως ότι δεν έχουν ανακαλύψει – τουλάχιστον προς το παρόν – αιτιώδη σχέση μεταξύ πρόχειρου φαγητού και αλλεργικών προβλημάτων. Όπως ωστόσο έσπευσαν να συμπληρώσουν οι δύο κύριοι συγγραφείς της μελέτης, η καθηγήτρια Ινές Ασερ από το Πανεπιστήμιο του Οκλαντ και ο καθηγητής Χάουελ Γουίλιαμς από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ «εάν η σύνδεση μεταξύ του πρόχειρου φαγητού και του άσθματος, της ρινοεπιπεφυκίτιδας και του εκζέματος αποδειχθεί αιτιώδης, τότε μιλούμε για ευρήματα με τεράστια σημασία σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία με δεδομένη την παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης fast food».
Σημειώνεται ότι σε γενικό πλαίσιο τα άτομα με άσθμα δεν ακολουθούν κάποια ειδική διατροφή. Εχει πάντως παρατηρηθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τροφές όπως το αγελαδινό γάλα, τα αβγά, τα ψάρια, τα όστρακα, οι ξηροί καρποί καθώς και κάποιες χρωστικές και συντηρητικά των τροφίμων μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ασθένειας.
Πηγη
Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν μέσα από μια διεθνή μελέτη (International Study of Asthma and Allergies in Childhood -ISAAC) η οποία περιελάμβανε πάνω από 500.000 παιδιά σε περισσότερες από 50 χώρες. Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Thorax» έφηβοι που κατανάλωναν πρόχειρο φαγητό τρεις φορές ή και περισσότερες εβδομαδιαίως αντιμετώπιζαν αυξημένες κατά 39% πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρό άσθμα. Στα μικρότερα παιδιά ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 27%.
Παράλληλα, τόσο οι έφηβοι όσο και τα μικρότερα παιδιά ήταν πιο ευάλωτα στην εμφάνιση ρινοεπιπεφυκίτιδας (η συχνότερη έκφραση αλλεργίας που εκδηλώνεται με δάκρυα στα μάτια, κοκκίνισμα και φαγούρα).
«Φάρμακο» τα φρούτα και λαχανικά
Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών εβδομαδιαίως που περιέχουν πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άσθματος και εκζέματος κατά 14% στα μικρότερα παιδιά και κατά 11% στους εφήβους.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές μελέτησαν τη διατροφή 181.000 παιδιών ηλικίας έξι ως επτά ετών καθώς και 319.000 εφήβων ηλικίας 13-14 ετών. Ηλεγξαν επίσης εάν τα παιδιά αυτά παρουσίαζαν αλλεργικά συμπτώματα.
Όπως γράφουν στο «Τhorax» «το πρόχειρο φαγητό μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση επίπτωσης του άσθματος, του εκζέματος και της ρινοεπιπεφυκίτιδας. Συγχρόνως όμως η τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προστατεύει από αυτά τα προβλήματα».
Δεν έχει αποδειχθεί (ακόμη) αιτιώδης σχέση
Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη σημειώνουν πάντως ότι δεν έχουν ανακαλύψει – τουλάχιστον προς το παρόν – αιτιώδη σχέση μεταξύ πρόχειρου φαγητού και αλλεργικών προβλημάτων. Όπως ωστόσο έσπευσαν να συμπληρώσουν οι δύο κύριοι συγγραφείς της μελέτης, η καθηγήτρια Ινές Ασερ από το Πανεπιστήμιο του Οκλαντ και ο καθηγητής Χάουελ Γουίλιαμς από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ «εάν η σύνδεση μεταξύ του πρόχειρου φαγητού και του άσθματος, της ρινοεπιπεφυκίτιδας και του εκζέματος αποδειχθεί αιτιώδης, τότε μιλούμε για ευρήματα με τεράστια σημασία σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία με δεδομένη την παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης fast food».
Σημειώνεται ότι σε γενικό πλαίσιο τα άτομα με άσθμα δεν ακολουθούν κάποια ειδική διατροφή. Εχει πάντως παρατηρηθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τροφές όπως το αγελαδινό γάλα, τα αβγά, τα ψάρια, τα όστρακα, οι ξηροί καρποί καθώς και κάποιες χρωστικές και συντηρητικά των τροφίμων μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ασθένειας.
Πηγη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου