Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Αποστολή στη Σελήνη σχεδιάζει η Ρωσία

Θα αναχωρήσει το 2015 από το νέο κοσμοδρόμιο του Βοστότσν

Αποστολή στη Σελήνη σχεδιάζει η Ρωσία
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Luna Glob ή Moon-Globe όπως θα ονομάζεται το σκάφος της αποστολής των Ρώσων στη Σελήνη

Η δεύτερη αποστολή στη Σελήνη που θα εκτοξεύσει η Ρωσία, 40 χρόνια μετά την πρώτη, θα αναχωρήσει το 2015 από το νέο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι, ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Ρομποτικός εξερευνητής

O επικεφαλής της υπηρεσίας Βλαντιμίρ Ποπόφκιν δήλωσε στα ρωσικά μέσα ότι η μη επανδρωμένη αποστολή αφορά ένα όχημα βάρους 500 κιλών, το οποίο θα μεταφέρει έως και 25 κιλά επιστημονικού εξοπλισμού και θα αναλύσει δείγματα εδάφους αναζητώντας νερό.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει υποσχεθεί να επενδύσει εκατομμύρια για την κατασκευή εξέδρας εκτόξευσης στο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Αμούρ, όχι μακριά από τα σύνορα με την Κίνα. Σήμερα, οι περισσότερες ρωσικές εκτοξεύσεις πραγματοποιούνται από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, το οποίο νοικιάζει η Ρωσία από το Καζακστάν.

Η πρώτη και μέχρι σήμερα μοναδική αποστολή της Ρωσίας στη Σελήνη ήταν το 1973. Την τελευταία διετία η Roscocmos έχει πληγεί από μια σειρά παταγωδών αποτυχιών στις εκτοξεύσεις δορυφόρων και άλλων αποστολών, προκαλώντας την οργή του Κρεμλίνου.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου