Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

Ξεκινούν οι «γεωτρήσεις» στον Αρη

Το Curiosity ετοιμάζεται να τρυπήσει το έδαφος του Κόκκινου Πλανήτη
Ξεκινούν οι «γεωτρήσεις» στον Αρη
Η περιοχή στην οποία το Curiosity θα βάλει το τρυπάνι του. Πρόκειται για μια βραχώδη περιοχή γεμάτη αυλακώσεις ανάμεσα στα πετρώματα. Κάποτε υπήρχε νερό εκεί και πιθανώς να είχαν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωής.
 
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το Curiosity που προετοιμάζεται για τη νέα του αποστολή. Ο ρομποτικός εξερευνητής θα τρυπήσει την επιφάνεια του Αρη για να πάρει δείγματα από το υπέδαφος του και να τα αναλύσει.

Η νέα αποστολή

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το ρομπότ ονομάστηκε από την NASA «Τζον Κλέιν» προς τιμήν του μηχανικού Τζον Κλέιν που μετείχε στην κατασκευή του Curiosity και πέθανε το 2001.
Πρόκειται για μια βραχώδη σήμερα περιοχή στην οποία οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάποτε καλυπτόταν από νερό. Είναι λοιπόν πιθανό να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής τα ίχνη των οποίων ίσως σε ιζήματα που έχουν σχηματιστεί κάτω από τα πετρώματα της περιοχής.

Οι επιτελείς της αποστολής αναζητούν το καταλληλότερο σημείο για να σκάψει το Curiosity. «Υπολογίζουμε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες το Curiosity θα κάνει τις πρώτες τρύπες στο έδαφος» αναφέρει ο Ρίτσαρντ Κουκ, εκ των επικεφαλής της αποστολής.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου