Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Το αίμα των πάντα ίσως κρύβει το «μυστικό» για την επόμενη γενιά αντιβιοτικών

Τα πάντα -ναι! ναι! αναφερόμαστε στα γνωστά χαριτωμένα ζωάκια- η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ακριβώς γνωστά για την ανθεκτικότητά τους, έχοντας μάλιστα τη φήμη ενός ιδιαίτερα «εύθραυστου» είδους που χρειάζεται συνεχή ανθρώπινη επιτήρηση, ώστε να μην εξαφανιστεί κάποια στιγμή.


Τώρα, όμως, αυτό που μαθαίνουμε γι’ αυτά αλλάζει λίγο τα δεδομένα, καθώς φαίνεται ότι μέσα στο αίμα τους έχουν «κλειδωμένο» ένα ισχυρό αντιβιοτικό.

Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζεται μία νέα έρευνα του Agricultural University στο Nanjing της Κίνας, όπου ο Dr Xiuwen Yan και οι συνεργάτες του ανέλυσαν το γονιδίωμα του γιγάντιου πάντα.

Η ανάλυση DNA αποκάλυψε πως στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ενός πάντα δημιουργείται μία ουσία, η οποία μπορεί να αποτελέσει ισχυρό αντιβιοτικό.

Η «θαυματουργή» αυτή ουσία έχει την ονομασία cathelicidin-AM, και, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να σκοτώσει επικίνδυνα βακτήρια σε λιγότερο από μία ώρα, σε σύγκριση με τις έως 6 ώρες που μπορεί να κάνει ένα συμβατικό αντιβιοτικό.

Όπως εξηγεί ο Dr Yan μιλώντας στη Daily Telegraph, «δείχνει ενδεχόμενες αντιμικροβιακές δράσεις έναντι ένος ευρέος φάσματος μικροοργανισμών συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων και μυκήτων, τόσο κλασικών όσο και ανθεκτικών στα φάρμακα».

Τα κωδικοποιημένα στα γονίδια αντιμικροβιακά πεπτίδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην έμφυτη ανοσία έναντι επιβλαβών μικροοργανισμών, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι προκαλούν μικρότερη αντοχή στο φάρμακο των μικροβίων απ’ ό,τι τα συμβατικά αντιβιοτικά. Περισσότερα από 1.000 αντιμικροβιακά πεπτίδια έχουν βρεθεί έως τώρα σε ζώα, φυτά και μικροοργανισμούς.

Αν το cathelicidin-AM μπορεί να «προσφέρει» στους ανθρώπους έστω και τα μισά όσων κάνει στα πάντα, τότε θα μπορούσε να αποτελεί ένα σημαντικό νέο αντιβιοτικό, ενώ από την ένωση θα μπορούσε να προκύψει επίσης και ένα νέο αντισηπτικό που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε προϊόντα καθαρισμού.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου