Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ένας χρόνος μετά, ποια είναι η πραγματική κληρονομία του Steve Jobs;


Ο Steve Jobs άλλαξε τον κόσμο τέσσερις φορές, με βάση την δική μου αρίθμηση. Ένα χρόνο μετά το θάνατό του, ο κόσμος είναι διαφορετικός; Ποια είναι η κληρονομιά του; Είναι η εταιρεία που ξεκίνησε, την έβγαλε από το ντροπή, και τελικά την επέστρεψε στο θρίαμβο; Οι συσκευές που μας παρουσίασε και μας ενθουσιάζουν μέχρι σήμερα; Η επιχείρηση της μουσικής και του κινηματογράφου που βάλθηκε να ζωντανέψει; Πως θα ήταν ο κόσμος χωρίς την παρουσία και την ενεργητική δράση του Steve Jobs;
Είναι όλα αυτά τα πράγματα μιας και η κληρονομιά του Jobs δεν είναι κάτι που μπορούμε να περιγράψουμε με ένα απλό σύνθημα ή σλόγκαν. Ο Steve Jobs εργάστηκε για έναν κόσμο στον οποίο ο σχεδιασμός, η κατασκευή, και η εμπορία των καταναλωτικών ηλεκτρονικών αγαθών βελτιώνει τη ζωή μας με ένα πολύ ανθρώπινο τρόπο.


Επιτρέψτε μου να εξηγήσω.
Ο Steve Jobs πήρε τον πρωτότυπο υπολογιστή του Steve Wozniak και  μετέτρεψε αυτή την καινοτόμα ιδέα  σε μια εταιρεία την Apple και μετέπειτα ήρθε το  Mac. Έκανε τους προσωπικούς υπολογιστές μια πραγματικότητα. Χωρίς τον Steve, δεν θα είχε υπάρξει Mac, και, ενδεχομένως, ούτε το ποντίκι ή η γραφική διεπαφή χρήστη. Η ψηφιακή επανάσταση στη μουσική δεν θα είχε συμβεί με αυτόν τον μοναδικό τρόπο. Η πανταχού παρουσία της μάρκας του iPod και η ευκολία του οικοσυστήματος μουσικής του iTunes δημιούργησε τη μουσική βιομηχανία που ξέρουμε σήμερα. Θα είχε η Pixar την τεράστια επιτυχία στο να παράγει ταινίες ως τέλειο μίγμα υψηλής τεχνολογίας και τέχνης, χωρίς τον Steve Jobs στο τιμόνι; Δεν το νομίζω. Τέλος, η μετάβαση σε έναν μετα-PC κόσμο ξεκίνησε με την επανάσταση του iPhone, και μετά γιγαντώθηκε με την περαιτέρω επέκταση του iPad.
Ας είμαστε ρεαλιστές ο Steve Jobs δεν ήταν ο εφευρέτης όλων των παραπάνω, πολλοί, πολλοί άλλοι ταλαντούχοι και δημιουργικοί άνθρωποι τα δημιούργησαν. Ο Steve Jobs, όμως, είδε τις δυνατότητές τους και, με ένα χαρακτηριστικό μίγμα τυφλής  πίστης, αφέλειας, και σκληρότητας, τους έδωσε πνοή και μέλλον εφαρμόζοντας τα  αυστηρά πρότυπα του. Μετέτρεψε αυτές τις συσκευές ως μια επιλογή τρόπου ζωής μακριά από βιομηχανικά στάνταρ. Επειδή, για τον Steve Jobs, πάντα έτσι ήταν η νοοτροπία της δημιουργίας του.
Το εμπορικό σήμα της Apple δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν τα προϊόντα της Apple απερίσκεπτα. Από την πρώτη επαφή μου με Mac υπολογιστές στο πολυτεχνείο πίσω το 2000, είμαι fan της Apple. Δεν είμαι υποστηρικτής της εταιρείας απλά γιατί είναι cool αλλά γιατί μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτά τα προϊόντα και επειδή έχουν νόημα για μένα. Παρέχουν ένα επίπεδο εμπειρίας στους χρήστες που είναι πραγματικά μοναδικό. Όταν πήρα το πρώτο iPhone, είχα μείνει άναυδος με την λεπτομέρεια στην διεπαφή της συσκευής με τον χρήστη και σε αυτό τον τομέα η Apple είναι μοναδική!


Think Different. Ένα σύνθημα μάρκετινγκ; Βεβαίως. Ένας τρόπος σκέψεις και κουλτούρας; Ναι, και αυτό είναι και ένα από το πράγματα που αναγνώρισε ο Steve Jobs έχοντας πρώτα αναγνωρίσει την ίδια του την ιδιαιτερότητα ως άνθρωπος και θεωρώντας τον εαυτό ιδιαίτερο και περισσότερο έξυπνο από τους υπόλοιπους. Ύβρις; Ίσως, αλλά το γεγονός ότι ο κόσμος θα θυμάται για πάντα την ημέρα που ο Steve Jobs πέρασε από τη γη το αποδεικνύει.
Ο Steve Jobs είχε μια μοναδική ικανότητα να απογυμνώνει την τεχνολογία και με κάθε νέο του προϊόν να δίνει περισσότερο χώρο στην ανθρώπινη έκφραση της συσκευής. Η τεχνολογία είναι πλέον συστατικό της κουλτούρας των λαών και οι συσκευές της καθημερινό εργαλείο μας και τρόπος επαφής μας ακόμη και με την ίδια την οικογένεια. Με βάση το παραπάνω, αυτό που κατάφερε ο Steve  Jobs ήταν να μας δώσει εργαλεία μοναδικής ποιότητας που ξεχώριζαν από την τεχνολογική μάζα και μας βοηθούσαν και βοηθάνε σε κάθε έκφραση της καθημερινότητας μας.
Πραγματικά, η κληρονομιά του Jobs είναι το γεγονός ότι ζούμε στον κόσμο που οραματίστηκε μέσα από τη δική του μοναδική προοπτική του για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Οι ζωές μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το τελικό αποτέλεσμα της ικανότητάς του να επηρεάσει το σχεδιασμό και τη δημιουργία της ίδιας της ουσίας, της καθημερινής μας ύπαρξης. Το θεωρείτε υπερβολή; Tότε προσπαθήστε να περάσετε μια μέρα χωρίς τη χρήση ενός υπολογιστή, ενός έξυπνου τηλέφωνο ή οποιαδήποτε άλλης έκφρασης των ψηφιακών μέσων.


Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου