Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Φάρμακο προλαμβάνει τις βλάβες του εγκεφαλικού

Ενθαρρυντικές δοκιμές της πειραματικής θεραπείας ΝΑ-1 σε ανθρώπους
Φάρμακο προλαμβάνει τις βλάβες του εγκεφαλικού
Τις βλάβες που προκαλεί το εγκεφαλικό επεισόδιο φαίνεται να προλαμβάνει ένα νέο πειραματικό φάρμακο

Ένα φάρμακο που προλαμβάνει τις βλάβες του εγκεφαλικού επεισοδίου δοκιμάζεται από γιατρούς στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Το πειραματικό φάρμακο ΝΑ-1 αποδείχθηκε ασφαλές σε πρώτη φάση δοκιμών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Lancet Neurology».

Λιγότερες βλάβες
Συγχρόνως από τη δοκιμή που περιελάμβανε 185 άτομα σε 14 νοσοκομεία των ΗΠΑ και του Καναδά προέκυψε ότι οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο εμφάνισαν λιγότερες περιοχές κατεστραμμένου εγκεφαλικού ιστού. Σημειώνεται ότι προηγούμενα πειράματα του φαρμάκου σε άλλα πρωτεύοντα είδη είχαν δείξει ότι το ΝΑ-1 απέτρεπε τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων όταν αυτά στερούνταν οξυγόνου εξαιτίας του επεισοδίου.
Οι ασθενείς που έλαβαν μέρος στη δοκιμή υπεβλήθησαν σε επέμβαση για την «επιδιόρθωση» ενός ανευρύσματος στον εγκέφαλο – δηλαδή ενός αιμοφόρου αγγείου το οποίο εμφανίζει αδυναμία σε κάποιο σημείο του τοιχώματός του και υπάρχει κίνδυνος να υποστεί ρήξη. Τα άτομα με ανεύρυσμα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.
Στο πλαίσιο της δοκιμής οι 92 από τους συμμετέχοντες έλαβαν το ΝΑ-1 σε ενέσιμη μορφή ενώ άλλοι 93 έλαβαν απλώς αλατούχο διάλυμα.

Ασφαλής η θεραπεία
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα η θεραπεία αποδείχθηκε ασφαλής – μόνο δύο ασθενείς παρουσίασαν ήπιες παρενέργειες. Συγχρόνως απεικονίσεις του εγκεφάλου έδειξαν ότι στους εθελοντές που έλαβαν το φάρμακο εμφανίστηκαν λιγότερες βλάβες στον εγκέφαλο.
Οι ειδικοί αναφέρουν στη μελέτη τους ότι «τα μέχρι στιγμής στοιχεία μαρτυρούν πως είναι εφικτή η προστασία του εγκεφάλου με λήψη του φαρμάκου». Συμπληρώνουν πάντως ότι απαιτούνται τώρα μεγαλύτερου εύρους δοκιμές προκειμένου να αποδειχθεί εάν η επίδραση του φαρμάκου είναι σταθερή και μακροπρόθεσμη.
Υπογραμμίζεται ότι προηγούμενες δοκιμές φαρμάκων που είχαν ως στόχο να αποτελέσουν «ασπίδα» για τον εγκέφαλο ενάντια στα εγκεφαλικά επεισόδια στέφθηκαν με… αποτυχία. Ετσι η νέα εξέλιξη θεωρείται σημαντική καθώς αναζητούνται επειγόντως αποτελεσματικές θεραπείες ενάντια στα εγκεφαλικά.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου