Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Ο εγκέφαλος των μελισσών μπορεί να κάνει τα ρομπότ εξυπνότερα

Η ευαίσθητη όσφρηση και όραση των μελισσών είναι το αντικείμενο έρευνας της ομάδας που προσπαθεί να αντιγράψει το αισθητήριο σύστημα του εντόμου.

Στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί η προσομοίωση του εγκεφάλου των μελισσών σε ιπτάμενο ρομπότ για να το βοηθήσει να παίρνει καλύτερες αποφάσεις για να πετάει με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τα ρομπότ που θα προκύψουν από το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές έρευνας και διάσωσης ή να εργαστούν σε αγροκτήματα αναλαμβάνοντας τη μηχανική γονιμοποίηση των καλλιεργειών

Η ερευνητική ομάδα που αποτελείται από επιστήμονες των Πανεπιστημίων Sheffield και Sussex θέλει μοντελοποιήσει το νευρωνικό σύστημα του εγκεφάλου μέλισσας που τη βοηθά να αντιλαμβάνεται και να αναλύει αυτά που βλέπει και μυρίζει, και εν συνεχεία να τοποθετήσει τα μοντέλα αυτά στον εγκέφαλο των ιπτάμενων ρομπότ.

Ο Δρ Τζέιμς Μάρσαλ, συντονιστής της έρευνας δήλωσε ότι η προσομοίωση του εγκεφάλου της μέλισσας είναι μία από τις «μεγάλες προκλήσεις» της τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου