Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Παράλυτα ποντίκια μπόρεσαν και πάλι να περπατήσουν

Παράλυτα ποντίκια λόγω σοβαρών τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη ανέκτησαν την ικανότητα τους να περπατούν, να τρέχουν ακόμα και να ανεβαίνουν σκάλες, με τη βοήθεια μία ρομποτικής συσκευής και με ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης.


Οι ερευνητές του Πολυτεχνείου της Λωζάνης είχαν καταφέρει στο παρελθόν να αποκαταστήσουν την κινητικότητα των ποντικών χρησιμοποιώντας ένα κοκτέιλ φαρμάκων και ηλεκτρική διέγερση των νεύρων της σπονδυλικής στήλης.

Το κοκτέιλ φαρμάκων περιείχε ουσίες οι οποίες απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο υγιών ποντικών προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι κινητικοί νευρώνες που ελέγχουν την κίνηση του κάτω μέρος του σώματος. Η ηλεκτρική διέγερση, η οποία έγινε με χρήση κατάλληλων ηλεκτροδίων, είχε σαν αποτέλεσμα την παροχή συνεχούς ηλεκτρικού σήματος στα νεύρα που ελέγχουν τη ρυθμική κίνηση των ποδιών των πειραματοζώων.

Υποβασταζόμενα στον διάδρομο εξάσκησης τα πειραματόζωα μπορούσαν να περπατήσουν, μία μόλις εβδομάδα μετά τον τραυματισμό, ωστόσο αυτή η κίνηση δεν ήταν εκούσια. Τα ποντίκια δεν παρουσίαζαν καμία περαιτέρω βελτίωση και δεν εμφάνισαν αύξηση των νευρικών ινών της σπονδυλικής στήλης τους.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science πλέον είναι δυνατό να πετύχουν ακόμα και πλήρη αποκατάσταση της κίνησης με τη βοήθεια μίας ρομποτικής συσκευής.



Οι επιστήμονες αντικατέστησαν τον διάδρομο εξάσκησης με μια ρομποτική συσκευή η οποία κρατά το ζώο σε όρθια στάση στηριγμένο στα πίσω πόδια του. Ο ρόλος της συσκευής είναι να συγκρατεί το ζώο το οποίο στέκεται και περπατά ελεύθερα.

Με τη βοήθεια της ρομποτικής συσκευής επιστήμονες ενθάρρυναν τα ποντίκια να ασκούνται με ανταμοιβή σοκολάτα. Λόγω της επιθυμίας τους να φάνε τη σοκολάτα, ο εγκέφαλος των ποντικιών παρήγαγε και προσπαθούσε να στείλει στα πόδια τους τα κατάλληλα σήματα. Η προσπάθεια απέδωσε καρπούς: δύο με τρεις εβδομάδες εξάσκησης είχαν σαν αποτέλεσμα την πυροδότηση της ανάπτυξης νέων νευρικών ινών που επανασυνέδεσαν τον εγκέφαλο με τα πόδια τους, παρακάμπτοντας τις τραυματισμένες περιοχές. Τα ζώα άρχισαν να κάνουν τα πρώτα εκούσια βήματά τους και να βελτιώνονται ολοένα και περισσότερο με την συνεχή άσκηση.

Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να αρχίσουν σε δύο χρόνια, με τους επιστήμονες να σημειώνουν πως η ανθρώπινη επιθυμία για ανάκτηση της κίνησης είναι μεγαλύτερη από την επιθυμία των πειραματόζωων για σοκολάτα και και εκφράζουν την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου