Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

Ανακρίβειες στις μετρήσεις των εκπομπών της Κίνας, δυσοίωνη εξέλιξη για το κλίμα

Φωτιά στο θερμοκήπιο

Η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου (Φωτογραφία: Reuters) 
Η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου

Οι κινεζικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι στην πραγματικότητα έως και 20% μεγαλύτερες από ό,τι είχε εκτιμηθεί ως σήμερα, αποκαλύπτει διεθνής μελέτη που επανεξέτασε τα επίσημα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης. Η διαπίστωση είναι ανησυχητική, αφού σημαίνει ότι το φαινόμενο της παγκόσμιας θέρμανσης εξελίσσεται με ακόμα ταχύτερο ρυθμό.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Κίνα έχει ήδη ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου -σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις, οι εκπομπές της αντιστοιχούν περίπου στο ένα τέταρτο του παγκόσμιου συνόλου.

Όμως η μεγάλη επιστημονική πρόκληση είναι ο έλεγχος της αξιοπιστίας των επίσημων στοιχείων, καθώς τα δεδομένα αυτά τροφοδοτούνται στα υπολογιστικά μοντέλα που προβλέπουν την πορεία της κλιματικής αλλαγής.

«Το θλιβερό γεγονός είναι ότι η χρήση δεδομένων για την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές της Κίνας στα μοντέλα προσθέτει επιπλέον αβεβαιότητα στις προσομοιώσεις της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον» επισημαίνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Nature Climate Change.

Ο Δρ Ντάμπο Γκουάν του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία συνεργάστηκε με συναδέλφους του από την Κίνα και τις ΗΠΑ για να αναλύσει δύο ξεχωριστά σετ δεδομένων από την Κίνα: το ένα σετ περιλάμβανε στοιχεία για την κατανάλωση ενέργειας σε εθνικό επίπεδο, ενώ το δεύτερο περιείχε τα αντίστοιχα δεδομένα αλλά σε επίπεδο επαρχίας.

Η σύγκριση έδειξε ότι τα δύο σετ δεδομένων παρουσίαζαν μεγάλη απόκλιση για το διάστημα 1997-2010: τα στοιχεία για τις 30 επιμέρους επαρχίες ανεβάζουν τις συνολικές ετήσιες εκπομπές κατά 1,4 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει μάλιστα ελαφρώς στις ετήσιες εκπομπές της Ιαπωνίας, η οποία είναι σήμερα ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός CO2.

Όπως παραδέχτηκε ο Γιανγκ Φουκιάνγκ, τέως αξιωματούχος για θέματα ενέργεια και νυν σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Προστασίας Φυσικών Πόρων στο Πεκίνο, είναι σύνηθες για τις τοπικές αρχές να υποβαθμίζουν εσκεμμένα τα στοιχεία τόσο για την κατανάλωση ενέργειας όσο και για τις εκπομπές, οι οποίες προέρχονται κυρίως από την καύση λιγνίτη.

«Υπάρχουν υπερβολικά πολλά μικρά λιγνιτωρυχεία που τροφοδοτούν μικρές επιχειρήσεις και βιομηχανικά συγκροτήματα. Δεν έχουν συστήματα παρακολούθησης και επιπλέον φοροδιαφεύγουν» επισήμανε ο Γιανγκ στο Reuters.

Πρόσθεσε ότι οι τοπικές αρχές έχουν συμφέρον να «μαγειρεύουν» τα νούμερα επειδή πιέζονται από το Πεκίνο για περιορισμό της ρύπανσης.

Η Κίνα έχει υποσχεθεί να μειώσει την «ένταση άνθρακα», δηλαδή την παραγωγή CO2 ανά μονάδα του ΑΕΠ, κατά 17% έως το 2015.

Και όπως επισήμανε ο Δρ Γκουάν, η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα με ανακριβή στοιχεία για τις εκπομπές.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου