Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Καρκινογόνος η νυχτερινή βάρδια στις γυναίκες

Οι γυναίκες που εργάζονται τη νύχτα πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μία νέα δανική επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος εμφανίζεται να αυξάνεται σωρευτικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζόνι Χάνσεν του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας του Καρκίνου της Δανικής Εταιρείας Καρκίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό για θέματα επαγγελματικής και περιβαλλοντικής υγείας «Occupational and Environmental Medicine», συνέλλεξαν στοιχεία για πάνω από 18.500 γυναίκες που εργάζονταν στον δανικό στρατό.

Η μελέτη έδειξε ότι όσες εργάζονταν συχνά σε νυχτερινές βάρδιες, είχαν αυξημένη πιθανότητα κατά 40% να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Για όσες γυναίκες δούλευαν βράδυ πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα επί τουλάχιστον έξι χρόνια, ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος. Οι γυναίκες που δούλευαν συχνά τη νύχτα και παράλληλα περιέγραψαν τον εαυτό τους ως «πρωινό τύπο», είχαν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο, σχεδόν τετραπλάσιο σε σχέση με όσες δεν δούλευαν το βράδυ.

Περίπου το 10% έως 20% των γυναικών στις σύγχρονες κοινωνίες -ανάλογα με τη χώρα- δουλεύουν περιστασιακά ή μόνιμα το βράδυ. Όπως είπε ο Χάνσεν, η γυναικεία νυχτερινή εργασία πιθανώς αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού, αν και η ακριβής αιτία για αυτό είναι ακόμα άγνωστη.

Μία πιθανή αιτία είναι ότι η εργασία υπό το φως των λαμπτήρων μειώνει την παραγωγή της νυχτερινής ορμόνης μελατονίνης, η οποία φαίνεται να δρα προστατευτικά έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου. Επιπλέον, η νυχτερινή εργασία μπορεί να διαταράξει το βιολογικό (κιρκαδιανό) ρολόι του ανθρώπου και αυτό να επιδράσει αρνητικά στα επιμέρους κυτταρικά «ρολόγια» σε διάφορα όργανα του σώματος, όπως στο στήθος. Ακόμα, η στέρηση του ύπνου εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, πράγμα που μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Είχε προηγηθεί μελέτη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2007, η οποία είχε συμπεράνει ότι η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες είναι «πιθανώς καρκινογόνος για τους ανθρώπους».

Υπό το φως των ευρημάτων και της νέας έρευνας, όπως είπε ο Χάνσεν, όσο κι αν η νυχτερινή εργασία είναι αναπόφευκτη σε μία σύγχρονη κοινωνία, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό περιορισμένη σε διάρκεια και να γίνεται λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα. Εξάλλου, τρεις άλλες μικρές επιστημονικές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και οι άνδρες που δουλεύουν τη νύχτα, έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου