Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Ο χορός είναι θέμα... χημείας του εγκεφάλου

Ο χορός δεν είναι μόνο θέμα εσωτερικού ρυθμού, αλλά και μίας χημικής ουσίας στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μία νέα βρετανική έρευνα. Οι επιστήμονες του Τμήματος Κλινικών Νευροεπιστημών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, διαπίστωσαν ότι η ουσία GABA, ανάλογα με το επίπεδο που υπάρχει στα εγκεφαλικά κύτταρα, διευκολύνει ή δυσκολεύει την εκμάθηση νέων κινήσεων. 


Ειδικότερα, η GABA δρα σαν αναστολέας που εμποδίζει τους νευρώνες (τα κύτταρα του εγκεφάλου) να συνδέονται μεταξύ τους και να δημιουργούν νέες συνάψεις. Με τον τρόπο αυτό, προφυλάσσει τα κύτταρα από το να υπερθερμανθούν, αλλά και επιβραδύνει ή δυσκολεύει την εκμάθηση νέων πραγμάτων, η οποία προαπαιτεί τη δημιουργία νέων συνδέσμων (συνάψεων) μεταξύ των νευρώνων.

Ωστόσο, κάποιες φορές, όπως στην περίπτωση της εκμάθησης νέων χορευτικών κινήσεων, είναι χρήσιμο να έχει κανείς χαμηλότερο επίπεδο GABA. Σύμφωνα με τους Βρετανούς νευροεπιστήμονες, μερικά άτομα έχουν μία ικανότητα να μειώνουν απότομα το επίπεδο της GABA στον εγκέφαλό τους. Έτσι, αυτά τα άτομα μπορούν να μάθουν αμέσως μία νέα χορευτική φιγούρα και να την επαναλάβουν χωρίς δυσκολία ή μπορούν να μάθουν ευκολότερα να συγχρονίζουν τα δάχτυλά τους στο πιάνο. Γενικά, στον εγκέφαλο όσων τα καταφέρνουν καλύτερα με τις νέες κινήσεις, η ουσία GABA αυξομειώνεται σχεδόν δραματικά (άρα η ταχεία πτώση της διευκολύνει την εκμάθηση νέων κινήσεων), σε σχέση με όσους δυσκολεύονται, στους οποίους το επίπεδο της GABA παραμένει πιο σταθερό.

Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα με 12 εθελοντές, στους οποίους μέτρησαν το επίπεδο της GABA στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου τους με τη βοήθεια ειδικής μεθόδου μαγνητικής απεικόνισης. Στη συνέχεια, μέσω διακρανιακής διέγερσης με ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσης, οι ερευνητές μείωσαν τεχνητά το επίπεδο της GABA στους εγκεφάλους των εθελοντών. Διαπίστωσαν ότι, με μειωμένη πλέον την ποσότητα της GABA, περίπου 30% των εθελοντών αύξησαν την ταχύτητα εκμάθησης κατά 70%. Η τεχνητή μείωση της GABA διήρκεσε περίπου μία ώρα, αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι δυνατό να διαρκέσει για περισσότερο χρόνο.

Η επικεφαλής της έρευνας, Σαρλότ Σταγκ, εκτίμησε ότι η νέα μελέτη μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε νέες μεθόδους που θα βελτιώνουν την εκμάθηση κινήσεων, ενώ τόνισε πως είναι πιθανό νέες θεραπείες που θα ρυθμίζουν το επίπεδο της GABA, να μπορούν μελλοντικά να βοηθήσουν στην ανάνηψη ανθρώπων έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου