Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Τα ευτυχισμένα παιδιά χωρίζουν ευκολότερα ως ενήλικες!

Μεγαλύτερες πιθανότητες να οδηγήσουν το γάμο τους σε διαζύγιο έχουν, κατά τους ειδικούς, οι ενήλικες οι οποίοι είχαν ζήσει ειδυλλιακά παιδικά χρόνια.


Σύμφωνα με μεγάλη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στη Βρετανία, οι άνδρες και οι γυναίκες με καλή ανατροφή τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με αποτέλεσμα να αποδεσμεύονται πιο εύκολα από μια σχέση που θεωρούν αποτυχημένη σε σχέση με άλλους.

«Ένας βασικός παράγοντας ο οποίος μπορεί να ευθύνεται για κάτι τέτοιο, είναι ενδεχομένως το γεγονός ότι τα ευτυχισμένα παιδιά έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση συγκριτικά με άλλα και για τον λόγο αυτό ως ενήλικες είναι διατεθειμένοι να φύγουν από έναν γάμο, εάν αυτός δεν πληροί τις προϋποθέσεις τους» αναφέρει η καθηγήτρια Φελίσια Χάπερτ.

Στην πολυετή έρευνα έλαβαν μέρος χιλιάδες Βρετανοί οι οποίοι είχαν γεννηθεί το 1946. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους, οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν από τους δασκάλους τους ως προς τη χαρά, τη φιλική τους διάθεση και την ενέργειά τους. Καταγράφηκαν επίσης προβλήματα όπως η ανησυχία, η ανυπακοή και το στρες.

Δεκαετίες αργότερα, οι επιστήμονες ανέλυσαν το υλικό της αξιολόγησης.

Πέρα από την αυξημένη τάση διαζυγίου διαπίστωσαν ωστόσο ότι οι ευτυχισμένοι έφηβοι ως ενήλικες πήγαιναν στη δουλειά τους με καλύτερη διάθεση, είχαν περισσότερα χόμπι και γενικά διέθεταν πιο γεμάτη κοινωνική ζωή σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Επιπλέον, είδαν ότι είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχολογικά προβλήματα στην ενήλικη ζωή τους.

«Αν και διανύουμε οικονομικά δύσκολους καιρούς, ίσως οι πολιτικοί μας θα έπρεπε να έχουν ως προτεραιότητα την ευημερία των παιδιών προκειμένου να έχουν το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα και για τη μετέπειτα ζωή τους» καταλήγουν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Positive Psychology».

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου