H εκρηκτική λάμψη κατά τον οργασμό

Πρώτη μαγνητική απεικόνιση γυναικείου εγκεφάλου σε κορύφωση

Γιατί δεν ξέρουμε τίποτα

Κι όμως, εκεί που νομίζουμε ότι ξέρουμε τα πάντα! Η διαφορά μεταξύ του εξυπνάκια και του επιστήμονα είναι μία και απλή: ο εξυπνάκιας νομίζει ότι τα ξέρει όλα, την ίδια στιγμή που ο επιστημονικός νους παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα.

«Ανάσταση» νεκρού σπουργιτιού μέσω ρομποτικής

Το όλο πείραμα παραπέμπει σε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας: επιστήμονες του πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα συνεργάστηκαν με φοιτητές μηχανολογίας και έναν ταριχευτή για να «αναστήσουν» μέσω της ρομποτικής ένα σπουργίτι και να μελετήσουν τη συμπεριφορά των άλλων απέναντί του.

Εντόπισαν το πρώτο υβρίδιο ανθρώπου και Νεάντερταλ

Ερευνητές ανακοίνωσαν πως εντόπισαν το πρώτο υβρίδιο ανθρώπου και Νεάντερταλ. Η σχετική έκθεση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One.

Ερευνητές βρήκαν το γονίδιο που επαναφέρει έναν γηρασμένο εγκέφαλο στην εφηβική κατάσταση

Είναι προφανές ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα όταν ο άνθρωπος βρίσκεται στην εφηβεία, υπό την έννοια ότι μαθαίνει πιο εύκολα και επουλώνεται πιο γρήγορα απ’ ότι σε μεγαλύτερη ηλικία, κάτι που νοιώθουμε όλοι μας όσο περνούν τα χρόνια. Επομένως, δε θα μας πείραζε να μπορούσαμε να επαναφέρουμε το μυαλό μας στην κατάσταση που ήταν τότε.

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ισχύει ότι οι κατσαρίδες θα μπορούσαν να επιβιώσουν μιας πυρηνικής καταστροφής;

Σίγουρα όχι, για δύο σημαντικούς λόγους.
Κατ’ αρχάς η φήμη που έχει κυκλοφορήσει περί ανθεκτικότητας των κατσαρίδων είναι υπερβολική. Είναι γεγονός ότι οι κατσαρίδες αντέχουν περισσότερο από τους ανθρώπους, αλλά αυτό συμβαίνει με όλα τα έντομα. Το απλούστερο σώμα τους και το πολύ μικρότερο προσδόκιμο ζωής τους εκ των πραγμάτων τις καθιστά λιγότερο ευάλωτες, ωστόσο η θανατηφόρος δόση ραδιενεργούς ακτινοβολίας για μια κατσαρίδα είναι μόλις έξι με δεκαπέντε φορές μεγαλύτερη από την ανθρώπινη. Εξαίρεση στον κόσμο των εντόμων αποτελεί η σφήκα Habrobracon, η οποία μπορεί να αντέξει 180 φορές περισσότερη ραδιενεργό ακτινοβολία από έναν άνθρωπο.


Κατά δεύτερον, τα είδη της κατσαρίδας που συναντάμε είναι αυτά που έχουν προσαρμοστεί να ζουν στο περιβάλλον του ανθρώπου. Έτσι, σε περίπτωση που εμείς αφανιστούμε από μια ατομική βόμβα, για ένα χρονικό διάστημα οι κατσαρίδες θα πολλαπλασιαστούν απότομα, ευνοούμενες από την περίσσεια τροφής, αλλά κατόπιν ο πληθυσμός τους θα μειωθεί δραματικά. Ίσως να μην εξαφανιστούν εντελώς, αλλά σίγουρα δε θα έχουν καλύτερη τύχη από οποιαδήποτε άλλα έντομα.

Απο περιοδικό Focus

Το Pacman στο …Διάστημα!

Η γνωστή μορφή του pacman από το ηλεκτρονικό παιχνίδι  καταγράφηκε στο φεγγάρι Mimas του πλανήτη Κρόνου από το διαστημόπλοιο Cassini της NASA.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ιδιαίτερη αυτή εικόνα δημιουργείται εξαιτίας ίσως της ποικιλίας υλικών και συνθηκών που επικρατούν στην επιφάνειά του.
Το φεγγάρι Mimas έχει περίπου 250 μίλια διάμετρο, η σύστασή του είναι κυρίως από πάγο ενώ είναι γνωστό για τον κρατήρα Herschel.
Ο Κρόνος έχει συνολικά 62 φεγγάρια, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι ο Τιτάνας με μέγεθος 1.5 φορά από τη Σελήνη της Γης και το μοναδικό φεγγάρι στο ηλιακό σύστημα που έχει μία πυκνή ατμόσφαιρα.
Το project Cassini στηρίζεται από την NASA, την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και την αντίστοιχη Ιταλική, ενώ προβλέπεται να λειτουργήσει μέχρι το 2017.

Πηγή

Ρεκόρ ισχύος στις συγκρούσεις του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων

Συνέχεια του χθεσινου άρθρου για την σύγκρουση αδρονίων απο το CERN
Δέσμες πρωτονίων συγκρούστηκαν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων σε ενέργειες τρεις φορές υψηλότερες από το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ που είχε θέσει πέρυσι το ίδιο όργανο, ανακοίνωσε την Τρίτη το CERN.
Μέσα στην κυκλική σήραγγα του LHC, περίπου 100 μέτρα μέσα στο έδαφος κάτω από τα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας, δέσμες πρωτονίων που κινούνταν σε αντίθετες κατευθύνσεις συγκρούστηκαν μετωπικά στην ενέργεια των 7 TeV (tera electron Volt), ή 3,5 TeV ανά δέσμη.
Η ενέργεια αυτή αντιστοιχεί χονδρικά στην ενέργεια που θα απελευθέρωνε ένα μικρό αυτοκίνητο αν προσέκρουσε σε έναν τοίχο με την ταχύτητα του ήχου.

Με σαμπάνια το γιόρτασαν οι ερευνητές στην αίθουσα ελέγχου του ανιχνευτή CMS

Οι επιστήμονες στην αίθουσα ελέγχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας ξέσπασαν σε χειροκροτήματα γύρω στις 14.00 ώρα Ελλάδας, ενώ εκατοντάδες συνάδελφοί τους σε όλο τον κόσμο παρακολουθούσαν ζωντανά το πείραμα μέσω Διαδικτύου.
Η επιτυχία-ορόσημο έρχεται πάντως με καθυστέρηση περίπου ενάμισι χρόνου, λόγω των αλλεπάλληλων τεχνικών προβλημάτων για τα οποία χρειάστηκαν πολύμηνες και δαπανηρές επισκευές.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων από τις συγκρούσεις αναμένεται να απαντήσει σε έσχατα ερωτήματα όπως γιατί η ύλη έχει μάζα, ποια είναι η φύση της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης και πώς εξαφανίστηκε η αντιύλη του Σύμπαντος.

Τα υποατομικά συντρίμμια των συγκρούσεων καταγράφονται από τέσσερις γιγάντιους ανιχνευτές, με τις ονομασίες Alice, Atlas, CMS και LHCb (στην ένθετη αριστερά, ένα από τα πρώτα συμβάντα σύγκρουσης όπως καταγράφηκε στον CMS).

O LHC θα συνεχίσει να λειτουργεί στην ενέργεια των 7 TeV για 18 έως 24 μήνες. Στη συνέχεια, το μεγαλύτερο επιστημονικό όργανο του κόσμου θα τεθεί ξανά εκτός λειτουργίας προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες επισκευής στους ελαττωματικούς μαγνήτες που κατευθύνουν τις δέσμες.
Μετά τη νέα διακοπή, που ενδέχεται να διαρκέσει έως και ένα χρόνο, ο LHC θα λειτουργήσει στη μέγιστη δυνατή ισχύ των 14 TeV, πλησιάζοντας ακόμα πιο κοντά στις συνθήκες της Μεγάλης Έκρηξης που γέννησε το Σύμπαν.

Πηγή

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Φωτογραφία 26 Gigapixels!!!

Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί στο διαδίκτυο φωτογραφίες πολύ υψηλής ανάλυσης γύρω από ένα θέμα. Μια από τις πιο ωραίες και ίσως η μεγαλύτερη αυτή την στιγμή είναι μια φωτογραφία της πόλης του Παρισιού. Στο site http://www.paris-26-gigapixels.com/ μπορείτε να δείτε το Παρίσι σε μια φωτογραφία με ανάλυση 26 Gigapixels!!!! Η μεγαλύτερη φωτογραφία του κόσμου δημιουργήθηκε από τη συρραφή 1.665 εικόνων υψηλής ανάλυσης, και παρουσιάζεται από  γερμανική εταιρεία. Η εικόνα, με ανάλυση 297.500 επί 87.500 εικονοστοιχεία, ή 26 Gigapixel, είναι περίπου 1.000 φορές πιο λεπτομερής σε σχέση με τις φωτογραφίες που δίνουν οι καλύτερες ψηφιακές κάμερες. H συρραφή των επιμέρους εικόνων για τη δημιουργία του τελικού πανοράματος απαίτησε 94 ώρες συνεχούς εργασίας σε έναν υπολογιστή με 16 επεξεργαστές και 48 GB μνήμης. Η πανοραμική φωτογραφία των Παρισιού, δίνει τη δυνατότητα για μια γνωριμία σε απόσταση αναπνοής με την πόλη του φωτός.


«Αλλαγή πλεύσης» για τη NASA

Ύστερα από επεμβάσεις του προέδρου Ομπάμα. 
 
«Αλλαγή πλεύσης» σημειώνεται στη NASA, μετά από τον τερματισμό του φιλόδοξου σχεδίου επιστροφής στη Σελήνη, αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τον πρόεδρο Ομπάμα.
Τα κονδύλια αυτά αναδρομολογούνται στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών διαστημικών πυραύλων. Η βασική αιτιολόγηση για το «πάγωμα» του σχεδίου επιστροφής στη Σελήνη είναι ότι το όλο πρόγραμμα (το οποίο έχει ήδη κοστίσει 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια) βασίζεται σε παλιά τεχνολογία, η οποία θα επιτρέψει στους αστροναύτες να φτάσουν σε μέρη τα οποία προκάτοχοί τους έχουν ήδη επισκεφτεί- ουσιαστικά, αποτελούσε ένα είδος εκσυγχρονισμένου προγράμματος Απόλλων.
Ωστόσο, η επιλογή της κυβέρνησης Ομπάμα είναι διαφορετική: «Εν ολίγοις, βάζουμε τον όρο 'επιστήμη' πίσω στην 'πυραυλική επιστήμη'» είπε σχετικά ο επιστημονικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Τζων Χόλντρεν.
Η κυβέρνηση Ομπάμα με αυτές τις αλλαγές ευελπιστεί να αλλάξει το πρόσωπο της πυραυλικής τεχνολογίας, φέρνοντας δραματικές αλλαγές, οι οποίες θα οδηγήσουν σε εντυπωσιακά επιτεύγματα- όπως η αποστολή αστροναυτών σε αστεροειδείς και η προσεδάφιση στην Άρη ή/και τους δορυφόρους του.
Η νέα αποστολή στη Σελήνη αποτελούσε «παιδί» της κυβέρνησης Μπους και ονομαζόταν Constellation (Αστερισμός). Περιλάμβανε την κατασκευή δύο ειδών πυραύλων, των Ares I και Ares V, καθώς και του επανδρωμένου σκάφους Orion. Ο πλήρης τερματισμός του προγράμματος θα κοστίσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περιθώρια διάσωσης κάποιων τμημάτων του όλου προγράμματος: ο γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον των Δημοκρατικών, επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής, ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αξιοποίησης κάποιων μερών του προγράμματος Constellation.
«Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική αλλαγή» είπε ο Εντ Κρόλεϊ, καθηγητής αστροναυτικής του ΜΙΤ, ο οποίος επίσης ανέφερε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μπους ήταν καλό σαν σκέψη, αλλά βασιζόταν σε παρωχημένες πλέον τεχνολογίες, ενώ δεν είχε τα απαραίτητα κονδύλια.
Πέραν της αναδρομολόγησης των κονδυλίων σε νέες τεχνολογίες, η NASA θα λάβει το ποσό των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε διάστημα πέντε ετών, με στόχο την ενθάρρυνση ιδιωτικών εταιρειών να εισέλθουν στο χώρο ναυπήγησης διαστημοπλοίων, τα οποία θα μπορούν να νοικιάζουν στη NASA.
Πολλές από αυτές τις εταιρείες ελέγχονται από πρωτοπόρους του Ίντερνετ, όπως η Blue Origin, του ιδρυτή του Amazon, Τζεφ Μπέζος και η SpaceX, του ιδρυτή του PayPal, Έλον Μασκ- και επιδίδονται ήδη στην κατασκευή ιδιωτικών διαστημικών οχημάτων.
Αυτή τη στιγμή επτά εταιρείες συνεργάζονται με τη NASA πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο- αλλά, σύμφωνα με τον Σκοτ Πέις, πρώην στέλεχος της υπηρεσίας, που πλέον εργάζεται ως καθηγητής διαστημικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο George Washington, αυτό αποτελεί ρίσκο, καθώς υφίσταται πάντα το ενδεχόμενο οι ιδιωτικές εταιρείες να μην καταφέρουν να ανταπεξέλθουν- για παράδειγμα, καθυστερώντας τις παραδόσεις σκαφών.
«Τα ρίσκα είναι μεγάλα, οι στόχοι ασαφείς» είπε σχετικά, συμπληρώνοντας ότι «τα λεφτά είναι περισσότερα, αλλά ενδεχομένως να μην είναι αρκετά».
Επίσης, η NASA θα δαπανήσει επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια εντός πέντε ετών για έρευνες που σχετίζονται με το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας διεθνώς, ενώ παράλληλα θα αναλάβει την επέκταση της «ζωής» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ο οποίος ήταν να αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία το 2016. Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας, αν τα σκάφη των ιδιωτικών εταιρειών αποδειχτούν αξιόπιστα, τότε η χρήση τους θα αρχίσει το 2016.
Μέχρι τότε όμως, η NASA βασίζεται σε ρωσικά σκάφη. Όπως είπε ο διευθυντής της υπηρεσίας, Τσαρλς Μπόλντεν: «Ούτως ή άλλως δεν ήμασταν σε θέση να επιστρέψουμε στη Σελήνη. Δεν είχαν γίνει επενδύσεις σε τεχνολογίες- κλειδιά».

Πηγή

CERN: Σήμερα επιχειρείται σύγκρουση αδρονίων. Live μετάδοση

Στη σύγκρουση σωματιδίων που ονομάζονται αδρόνια θα προχωρήσουν σήμερα οι επιστήμονες στο Κέντρο Φυσικών Επιστημών CERN της Ελβετίας, σε υπόγεια σήραγγα μήκους 27 χιλιομέτρων, εκατό μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν να αναπαράγουν μέσα στις επόμενες ώρες ή μέρες τις συνθήκες των πρώτων στιγμών μετά τη Μεγάλη Έκρηξη της δημιουργίας του σύμπαντος μας.
Το πείραμα μπορείτε να δείτε ζωντανά, από διάφορες οπτικές γωνίες, στην ιστοσελίδα του προγράμματος: http://webcast.cern.ch/lhcfirstphysics/

Πηγή

Σκαθάρι «Σαμψών»

Ομάδα επιστημόνων από τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία πραγματοποίησε πειράματα στα οποία διαπίστωσε ότι το πιο δυνατό έντομο και πιθανότατα το πιο δυνατό ον στον πλανήτη είναι ένα μικρό σκαθάρι. Το Οnthophagus taurus (φωτογραφία) είναι αυτό που λέει το όνομά του (ταύρος) και κάτι περισσότερο, αφού, όπως αποδείχθηκε, μπορεί να σηκώνει 1.141 φορές το βάρος του! Η αντιστοιχία σε ανθρώπινα δεδομένα είναι να μπορούσε κάποιος με βάρος 70 κιλά να σηκώσει έξι διώροφα λεωφορεία γεμάτα κόσμο... Πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όπως και στους ανθρώπους έτσι και στα συγκεκριμένα σκαθάρια η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη δύναμή τους. Αν τρώνε καλά, αυτά τα σκαθάρια διατηρούν την τρομερή τους δύναμη. Αν όμως δεν τραφούν σωστά έστω και για ένα-δύο 24ωρα, μετατρέπονται αμέσως σε πολύ αδύναμα πλάσματα.

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Το Σύμπαν τρέχει και επεκτείνεται

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης έρευνας που πραγματοποίησε το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble στα 20 χρόνια λειτουργίας του. Ομάδα αστρονόμων από την Ολλανδία ερεύνησε, με τη βοήθεια του Ηubble, 446 χιλιάδες γαλαξίες και επιβεβαίωσε τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, όσον αφορά τη διαστολή του Σύμπαντος. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πράγματι το Σύμπαν επεκτείνεται και μάλιστα επιταχυνόμενο, δηλαδή επεκτείνεται στον χώρο και μάλιστα με ταχύτητες που είναι συνεχώς αυξανόμενες. Ο Αϊνστάιν είχε προβλέψει την ύπαρξη μιας απωστικής δύναμης που δρα αντίθετα από τη βαρύτητα και αναγκάζει τα σώματα να απομακρύνονται μεταξύ τους. Η ύπαρξη αυτής της δύναμης αποτρέπει τη συστολή του Σύμπαντος και την κατάρρευσή του τελικά κάτω από το ίδιο το βάρος του. Στη διάρκεια των ετών η απωστική αυτή δύναμη ονομάστηκε «σκοτεινή ενέργεια» και αποτελεί σταθερό σημείο έρευνας της επιστημονικής κοινότητας εδώ και δεκαετίες. «Η έρευνά μας επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μια άγνωστη πηγή ενέργειας στο Σύμπαν που προκαλεί την επιταχυνόμενη διαστολή του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λούντοβικ βαν Βάρμπεκε, του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία.

Πηγή

Radiohead vs Morcheeba vs Digitalism - Spirit World (mashup)

Σίγουρα έχετε ακούσει όλοι τουλάχιστον μια φορά ένα τραγούδι το οποίο έχει προέρθει  από συνδυασμό δυο άλλων, τα λεγόμενο VS. Ένα από το καλύτερα VS – αν όχι το καλύτερο - που έχω ακόυσει είναι  το  Radiohead vs Morcheeba vs Digitalism - Spirit World (mashup). Αυτό έχει σαν βάση τα τραγούδια
1.    Radiohead: "Street Spirit (Fade Out)"
2.    Morcheeba ft Manda: "Gained the World"
3.    Digitalism: "Taken Away"
4.    Eliza Lumley: "Street Spirit (Fade Out)"

Enjoy :)

UFO στη Μύκονο «εντόπισε» Αυστραλή δημοσιογράφος

Μια ομογενής δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι είδε UFO στη… Μύκονο. Πρόκειται για την Δώρα Τσαβδαρίδη, ρεπόρτερ της ηλεκτρονικής σελίδας της ημερήσιας εφημερίδας του Σίδνεϊ «Daily Telegraph». Η ομογενής δημοσιογράφος υποστηρίζει πως ήταν με παρέα όταν είδαν τον ιπτάμενο δίσκο. «Δεν ήταν ούτε κομήτης, ούτε αεροπλάνο, ούτε πτηνό. Ήταν UFO που μας άφησε άφωνους» γράφει στην εφημερίδα της η κ. Τσαβδαρίδη.

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Ο γρίφος των αλλοπρόσαλλων αγελάδων

Πολύ έξυπνος γρίφος...
Για πάμε...

-"Δε θα με τρελάνουν εμένα αυτές οι γελάδες" φώναξε εξοργισμένος ο μπαρμπα-Κώτσος.
-"Τι έχεις καρδιά μου;" τον ρωτάει η αγαπημένη του Μαγδαληνή…
-"Κοίτα να δεις, έχω υπολογίσει ότι έξι γελάδες τρώνε όλο το χορτάρι απ’ το χωράφι σε τρεις μέρες… Ε, λοιπόν το επαληθεύω βάζοντας έξι γελάδες στο χωράφι και βλέπω ότι μέσα σε τρεις μέρες ακριβώς όντως το έχουν φάει όλο. Μετά τις βγάζω απ’ το χωράφι και το αφήνω ήσυχο να ξαναμεγαλώσει το χορτάρι."
-"Και που το πρόβλημα;"
-"Αφού έχει επανέλθει το χορτάρι στο αρχικό του μέγεθος βάζω στο χωράφι τρεις αγελάδες… και πηγαίνω μετά από έξι μέρες περιμένοντας να το βρω φαγωμένο… Κι όμως είχε ακόμα χορτάρι!!! Το έφαγαν όλο όχι την έκτη αλλά την έβδομη μέρα. Πως είναι δυνατόν, θα τρελαθώ!"

Τι να έπαθαν άραγε οι γελάδες; Τρώνε όντως με πιο αργούς ρυθμούς; Υπάρχει κάποια λογική εξήγηση;

Περιμένω απαντήσεις...Ίσχυουν τα ίδια με τους υπόλοιπους γρίφους. Αυρίο τέτοια ώρα η απάντηση σε σχόλιο, αν δεν έχει βρεθεί. Επίσης αν τον ξέρει καποιος, μην τρέξει να τον βάλει. Ας αφήσει τους άλλους να το σκεφτούν λίγο

3D ΤV Προσδοκίες και παρενέργειες

Οταν θα βρεθούμε μπροστά στους νέους τηλεοπτικούς τρισδιάστατους δέκτες, τι έχουμε να ελπίζουμε και τι να φοβηθούμε; Ανατομία της εικόνας τριών διαστάσεων και ξενάγηση στις 3D τεχνολογίες


Επειτα από πολύχρονες προσπάθειες, φαίνεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί κατέληξαν σε συμφωνία με τους κατασκευαστές τηλεοπτικών δεκτών και έτσι άρχισαν ήδη οι τρισδιάστατες τηλεοπτικές εκπομπές, παράλληλα με την εμφάνιση τρισδιάστατων δεκτών στο εμπόριο. Προς το παρόν δεν υπάρχει σημαντική παραγωγή αντίστοιχου τηλεοπτικού προγράμματος, αλλά η προβολή τρισδιάστατων ταινιών στους κινηματογράφους, όπως το «Αvatar», σε συνδυασμό με τη διαφήμιση των δεκτών, είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει αυτή την εικόνα. Ηδη το βρετανικό δίκτυο ΒSkyΒ προχώρησε στην παραγωγή της πρώτης «εμπορικής» τρισδιάστατης εκπομπής, με την αναμετάδοση του ποδοσφαιρικού αγώνα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ- Αρσεναλ στις 31 Ιανουαρίου του 2010. Οι πρώτοι τρισδιάστατοι δέκτες αναμένονται στην ελληνική αγορά πριν από το τέλος της άνοιξης από τις εταιρείες Τoshiba, LG, Samsung, Sony και Ρanasonic. Το «κλικ» του ματιού

Με την τρισδιάστατη θέαση δημιουργείται στον θεατή η επιθυμία να απλώσει το χέρι του να «πιάσει» τα όσα βλέπει...
Το βασικό αισθητήριο όργανο του ανθρώπου, με το οποίο αυτός «αντιλαμβάνεται» τον γύρω κόσμο και αλληλεπιδρά με αυτόν, είναι το μάτι. Η λειτουργία του ματιού μοιάζει με αυτή της φωτογραφικής μηχανής, μόνο που είναι πολύ πιο «εξελιγμένη». Στο εμπρός μέρος το μάτι έχει έναν σύνθετο φακό, ο οποίος αποτελείται από τον κερατοειδή χιτώνα, που βρίσκεται μπροστά από την ίριδα, και από τον ενδοφακό, που βρίσκεται πίσω από αυτή. Το φως περνά από το κενό που έχει στο κέντρο της η ίριδα, αυτό που ονομάζουμεκόρη του ματιού, και προσπίπτει στο πίσω μέρος του ματιού, που καλύπτεται από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, σχηματίζοντας, όπως μάθαμε και στο σχολείο, το πραγματικό είδωλο του αντικειμένου που παρατηρούμε ανεστραμμένο.

Η καμπυλότητα του ενδοφακού μεταβάλλεται με τη βοήθεια ενός μυός που τον περιβάλλει. Ο μυς συσπάται όταν παρατηρούμε κοντινά αντικείμενα και μένει αδρανής όταν παρατηρούμε μακρινά, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται πάντοτε η «εστίαση» του ειδώλου στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Ο τελευταίος, που παίζει τον ρόλο του αισθητήρα που έχουν οι σύγχρονες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, καλύπτεται από κύτταρα που είναι ευαίσθητα στο φως. Καθένα από αυτά τα κύτταρα, που αντιστοιχούν σε ένα pixel της φωτογραφικής μηχανής, στέλνει ένα ασθενές ηλεκτρικό σήμα στο οπτικό νεύρο, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί όλα αυτά τα σήματα στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την όραση. Τα φωτοευαίσθητα κύτταρα δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Τα περισσότερα από αυτά είναι συγκεντρωμένα στο «κέντρο» του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, σε μια περιοχή που ονομάζεταιωχρά κηλίδα. Οταν θέλουμε να παρατηρήσουμε τις λεπτομέρειες ενός αντικειμένου, στρέφουμε τα μάτια μας έτσι ώστε το είδωλό του να σχηματιστεί στην ωχρά κηλίδα. Για μια σύγκριση με τις φωτογραφικές μηχανές που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο, το κάθε μάτι έχει ανάλυση 576 megapixels, γεγονός που σημαίνει ότι θα περάσει αρκετός καιρός έως ότου οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές πλησιάσουν τη διακριτική ικανότητα του ανθρώπινου ματιού.

Παράλλαξη και αίσθηση του βάθους

Στα συστήματα τρισδιάστατης τηλεόρασης χωρίς γυαλιά η στερεοσκοπική εντύπωση δημιουργείται μόνο σε τηλεθεατές που κάθονται σε ορισμένη θέση
Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το «βάθος» στο οποίο είναι διατεταγμένα τα αντικείμενα της εικόνας που παρατηρούμε στηρίζεται στο γεγονός ότι έχουμεδύο μάτια, που στέλνουν δύο εικόνεςστον εγκέφαλο. Οι εικόνες αυτές δεν είναι πανομοιότυπες, επειδή στα κοντινά αντικείμενα είναι έντονο το φαινόμενο τηςπαράλλαξης . Είναι πολύ εύκολο να αντιληφθούμε τι ακριβώς είναι αυτό το φαινόμενο, αν σηκώσουμε το χέρι μας και βάλουμε ένα δάχτυλο μπροστά στα μάτια μας. Αν παρατηρήσουμε το δάχτυλο ανοιγοκλείνοντας διαδοχικά τα μάτια μας, διαπιστώνουμε ότι στην εικόνα που δίνει το κάθε μάτι το δάχτυλο «φαίνεται» μπροστά από διαφορετικά μακρινά αντικείμενα. Τη διαφορά αυτή «επεξεργάζεται» ο εγκέφαλος και «τοποθετεί» σε κοντινή απόσταση τα αντικείμενα για τα οποία η παράλλαξη είναι μεγάλη και σε μακρινή απόσταση τα αντικείμενα για τα οποία η παράλλαξη είναι μικρή.

Η προβολή τρισδιάστατων εικόνων στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση βασίζεται σε αυτό ακριβώς το φαινόμενο. Η λήψη της εικόνας γίνεται με δύο μηχανές, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους όσο και τα μάτια ενός μέσου ενήλικου ανθρώπου. Στη συνέχεια επιδιώκεται η προβολή της «αριστερής» και της «δεξιάς» εικόνας, έτσι ώστε ο θεατής να τις παρατηρεί, αντιστοίχως, με το αριστερό και το δεξί μάτι. Επειτα από αυτό, την τρισδιάστατη εντύπωση αναλαμβάνει να τη δημιουργήσει ο εγκέφαλος του θεατή.

Οι «τρίτοι δρόμοι» του ματιού
Από ένα αισθητήριο όργανο που είναι το αποτέλεσμα της εξέλιξης εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών είναι φυσικό να περιμένει κανείς περισσότερες από μία μεθόδους αντίληψης της τρίτης διάστασης, έτσι ώστε σε περίπτωση που η μία μέθοδος για κάποιον λόγο δεν «λειτουργεί», να αναλαμβάνει μια άλλη, εναλλακτική, να καλύψει το κενό, και αυτό πραγματικά συμβαίνει. Η παράλλαξη είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το «βάθος» της οπτικής εικόνας, αλλά δεν είναι ο μοναδικός! Υπάρχουν τουλάχιστον άλλα τρία φαινόμενα που «συνεργάζονται» στην τρισδιάστατη όραση. Το πρώτο είναι ότι, όταν κοιτάζουμε ένα κοντινό αντικείμενο, τα μάτια μας «συγκλίνουν» σε αυτό, έτσι ώστε ένας τρίτος μας βλέπει να αλληθωρίζουμε. Το δεύτερο είναι ότι, όταν κοιτάζουμε κοντινά αντικείμενα, ενεργοποιείται ο μυς που ελέγχει την καμπυλότητα του ενδοφακού, για να επιτευχθεί η εστίαση του αντικειμένου στον αμφιβληστροειδή. Τέλος, το τρίτο είναι ότι με μια κίνηση του κεφαλιού δεξιά αριστερά βλέπουμε να μεταβάλλεται περισσότερο, λόγω παράλλαξης, η θέση των κοντινών αντικειμένων σε σχέση με τα μακρινά. Ειδικά το τρίτο είναι αυτό που επιτρέπει σε ανθρώπους με ένα μάτι να αντιλαμβάνονται την απόσταση των αντικειμένων που παρατηρούν, π.χ. όταν οδηγούν αυτοκίνητο.

Συνήθεις «παρενέργειες»
Η μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται στην τρισδιάστατη τηλεόραση δεν μεταδίδει τέτοιου είδους «δευτερεύουσες» πληροφορίες στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να νιώθουν αποπροσανατολισμένοι, με τον ίδιο τρόπο που άλλοι αισθάνονται αλλόκοτα όταν βρίσκονται σε τεχνητούς δορυφόρους ή διαστημόπλοια και παρατηρούν αντικείμενα που έχουν «πάνω» και «κάτω» μέρος, δεν νιώθουν όμως τη βαρύτητα να τους «τραβά» προς τα «κάτω». Αυτός ο αποπροσανατολισμός των τηλεθεατών μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ναυτία. Το ενδιαφέρον όμως είναι ένα άλλο γεγονός, εντελώς απρόσμενο. Ενα σχετικά μικρό ποσοστό των ανθρώπων, της τάξης του 10%, δεν αποκτά την αίσθηση του βάθους παρατηρώντας δύο εικόνες παρμένες με διαφορετικές κάμερες. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός τους δεν χρησιμοποιεί τη σύγκριση της παράλλαξης μεταξύ των εικόνων που δίνουν τα δύο μάτια για τον υπολογισμό της τρίτης διάστασης, αλλά κάποια άλλη μέθοδο, ενδεχομένως μια από τις τρεις που αναφέραμε παραπάνω. Το φαινόμενο αυτό αναγνωρίστηκε από στατιστικές έρευνες που έγιναν εν όψει της έναρξης τρισδιάστατων τηλεοπτικών εκπομπών από εφέτος και δεν έχει ακόμη μελετηθεί σε βάθος.

Ο κ. Χάρης Βάρβογλης είναι καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Βρετανοί φίλαθλοι παρακολουθούν τρισδιάστατα τον αγώνα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ- Αρσεναλ σε μια παμπ του Κάρντιφ
Ο επιδιωκόμενος στόχος της τρισδιάστατης τηλεόρασης,που είναι η «προβολή» διαφορετικών εικόνων στο κάθε μάτι του τηλεθεατή,μπορεί να επιτευχθεί με διάφορες τεχνολογικές λύσεις.

Σε άλλες από αυτές ο τηλεθεατής χρειάζεται να φοράει γυαλιά και σε άλλες όχι.Οι τρισδιάστατοι τηλεοπτικοί δέκτες που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά μέσα στην εφετινή άνοιξη ανήκουν στην πρώτη κατηγορία,χρειάζονται δηλαδή γυαλιά.Αξίζει όμως να αναφερθούν και οι υπόλοιπες μέθοδοι, επειδή η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή και ίσως στο μέλλον να υπάρξουν ανατροπές.

ΜΕ ΓΥΑΛΙΑ
Χρωματικός διαχωρισμός Μια μέθοδος τρισδιάστατης προβολής,που σήμερα είναι ξεπερασμένη,είναι η προβολή δύο «μονόχρωμων» εικόνων στην οθόνη της τηλεόρασης,μιας κυανής και μιας κόκκινης.Οταν φοράει κάποιος έγχρωμα γυαλιά που έχουν τον δεξιό φακό κυανό και τον αριστερό κόκκινο,βλέπει με το ένα μάτι την εικόνα τού ενός χρώματος και με το άλλο μάτι την εικόνα τού άλλου.Οι δύο έγχρωμες εικόνες συνδυάζονται από τον εγκέφαλο και το τελικό αποτέλεσμα για τον τηλεθεατή είναι μια τρισδιάστατη ασπρόμαυρη εικόνα.Οι δοκιμές έδειξαν ότι οι τηλεθεατές δεν έδειξαν ικανοποιημένοι από την ασπρόμαυρη αυτή εικόνα,γι΄ αυτό και η τεχνολογία αυτή δεν προχώρησε,παρ΄ όλο που ο τηλεοπτικός δέκτης δεν χρειάζεται καμία τροποποίηση και το κόστος των γυαλιών είναι ασήμαντο.

ΧΡΗΣΗ ΠΟΛΩΜΕΝΟΥ ΦΩΤΟΣ
Η επόμενη καλύτερη τεχνολογική λύση, μετά τον χρωματικό διαχωρισμό της δεξιάς και της αριστερής εικόνας, είναι η προβολή των δύο εικόνων με τη χρήση πολωμένου φωτός και η χρήση πολωτικών γυαλιών για την παρατήρησή τους. Με τη χρήση φίλτρων polaroid ο ένας βιντεοπροβολέας προβάλλει τη «δεξιά» εικόνα με φως πολωμένο κατακόρυφα και ο άλλος την «αριστερή» με φως πολωμένο οριζόντια. Ο τηλεθεατής φοράει γυαλιά polaroid, με κατακόρυφη πόλωση στο δεξί μάτι και οριζόντια στο αριστερό. Ετσι, το κάθε μάτι βλέπει την αντίστοιχη έγχρωμη εικόνα και δημιουργείται η στερεοσκοπική εντύπωση. Αυτή είναι η μέθοδος με την οποία προβάλλονται σήμερα οι τρισδιάστατες κινηματογραφικές ταινίες, όπως για παράδειγμα το «Αvatar». Η εφαρμογή της ωστόσο στην τηλεόραση είναι εξαιρετικά δαπανηρή, επειδή, παρά το γεγονός ότι τα πολωτικά γυαλιά κοστίζουν φθηνά, απαιτεί τη χρήση δύο προβολέων.

EΝΑΛΛΑΞ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΦΡΑΚΤΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ
Τέλος, η μέθοδος στην οποία τελικά κατέληξε η πλειονότητα των εκπροσώπων της τηλεοπτικής βιομηχανίας είναι η προβολή των δύο εικόνων εναλλάξ στην οθόνη, με την παράλληλη χρήση ενεργών φωτοφρακτικών γυαλιών. Ενας μικρός πομπός που βρίσκεται στον τηλεοπτικό δέκτη εκπέμπει ένα σήμα που «οδηγεί» τα γυαλιά.

Ετσι, το αριστερό «τζάμι» των γυαλιών σκοτεινιάζει όταν στην οθόνη εμφανίζεται η δεξιά εικόνα και, στη συνέχεια, το δεξί «τζάμι» σκοτεινιάζει όταν εμφανίζεται η αριστερή.Το αποτέλεσμα είναι ότι το κάθε μάτι βλέπει τη «σωστή» κινούμενη εικόνα και τη δημιουργία της στερεοσκοπικής εντύπωσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η μέθοδος δεν είναι φθηνή επειδή, πέρα από το αυξημένο κόστος του δέκτη, ο κάθε τηλεθεατής πρέπει να φοράει ένα ζευγάρι γυαλιά, με τυπικό σημερινό κόστος 100 ευρώ το καθένα. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται στον τρισδιάστατο κινηματογράφο γιγαντοοθόνης του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας Νόησις στη Θεσσαλονίκη.

ΧΩΡΙΣ ΓΥΑΛΙΑ
Η απαίτηση της χρήσης γυαλιώ ν είναι ένα σοβαρό μειονέκ τημα για την τρισδιάστατη τηλε όραση,κυρίως επειδή αποτελεί «ενόχληση» για τους τηλεθεα τές. Για τον λόγο αυτό έχουν αναπτυχθεί ως σήμερα δύο συστήματα τρισδιάστατης προβολής, τα οποία ονομάζοντ αι αυτοστερεοσκοπικά και δεν απαιτούν τη χρήση γυαλιώ ν.

ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟΙ ΦΑΚΟΙ
Το πρώτο από αυτά βασίζεται στη χρήση μιας «μήτρας» από μικροσκοπικούς κυλινδρικούς φακούς,ή μικροσκοπικά πρίσματ α, μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης.Οι φακοί αυτοί έχουν την ιδιότητα να κατευθύν ουν το φως κάθε pixel που βρίσκεται από κάτω τους, δηλαδή κάθε έγχρωμης κουκίδας της τηλεοπτικής εικόνας, προς ορισμένες μόνο διευθύνσεις. Ετσι, αν στην οθόνη προβάλ λονται ταυτοχρόνως η δεξιά και η αριστερή εικόνα,η κάθε μία από αυτές είναι ορατή μόνον από ορισμένες διευθύνσεις. Αν ένας τηλεθεατής κάθετ αι στη «σωστή» διεύθυνση από την οθόνη της τηλεόρασης, βλέπει με το δεξί μάτι τη δεξιά εικόνα και με το αριστερό την αριστερή.Οπως γίνεται φανερό,η μέθοδος αυτή υποχ ρεώνει τους τηλεθεατές να κάθονται μόνο σε συγκεκριμένε ς θέσεις, γεγονός που θεωρήθηκε σημαντικότερη επιβάρυν ση από τη χρήση γυαλιών, γι΄ αυτό και δεν προτιμήθηκε αυτό το σύστημα.

EΝΕΡΓΟΣ ΦΩΤΟΦΡΑΚΤΗΣ
Το δεύτερο σύστημα ακολουθεί σε γενικές γραμμές την ίδια «στρατηγική»,μόνο που η επιλογή της κατεύθυνσης εκπομπής της κάθε εικόνας δεν γίνεται με κυλινδρικούς φακούς,αλλά με έναν ενεργό φωτοφράκτη,που είναι τοποθετημένος μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης. ΟΛΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, Η TV ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
Τέλος,σήμερα βρίσκεται «στα σκαριά» η τρισδιάστατη τηλεόραση του μέλλοντος,η οποία προβάλλει πραγματικές τρισδιάστατες εικόνες,με τη βοήθεια ολογραμμάτων που δημιουργούνται από τρεις ή έξι έγχρωμους προβολείς λέιζερ.Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη χρηματοδοτήσει δύο ερευνητικές ομάδες για την κατασκευή,από την καθεμιά,ενός πρωτοτύπου συστήματος προβολής,το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα βιομηχανικό πρότυπο στο απώτερο μέλλον.Σήμερα αυτά τα πρωτότυπα έχουν δύο ελαττώματα.Το ένα είναι ότι οι «οθόνες» έχουν σημαντικό βάθος,περισσότερο από 40 εκατοστά,αφού οι προβαλλόμενες εικόνες είναι πραγματικά τρισδιάστατες.Το άλλο είναι ότι το σύστημα προβολής απαιτεί τη χρήσης μιας συστοιχίας ταχύτατων ηλεκτρονικών υπολογιστών,για την οδήγηση των συσκευών λέιζερ.Ελπίζεται όμως ότι τα προβλήματα αυτά θα αντιμετωπιστούν με ικανοποιητικό τρόπο στο μέλλον,όπως έχει γίνει ήδη με δεκάδες άλλες καινοτομίες,που πέτυχαν δραματική συμπίεση του μεγέθους και του κόστους,όπως για παράδειγμα έγινε με τα κινητά τηλέφωνα και τις επίπεδες οθόνες τηλεόρασης και ηλεκτρονικών υπολογιστών.


Ήρθε το Revo Uninstaller... Έσβησε το προγραμματάκι

Τα Windows Vista και 7 είναι «από την μάνα τους» λίγο βαριά. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούν 10 gb και, χώρο αποθήκευσης στον σκληρό δίσκο. Και γενικά έχουν και αρκετές απαιτήσεις. Με την προσθαφαίρεση προγραμμάτων επιβαρύνετε ακόμα περισσότερο τον υπολογιστή σας και τους διαθέσιμους πόρους. Ακόμα και όταν τα κάνετε απεγκατάσταση τα προγράμματα, κάποια μικρά υπολείμματα μένουν μέσα στον υπολογιστή σας. Για όσους χρησιμοποιούν αυτά τα λειτουργικά, θα σας δείξω ένα προγραμματάκι το οποία κάνει μια αρκετά καλή δουλίτσα. Το πρόγραμμα είναι το Revo uninstaller. Υπάρχουν δυο εκδόσεις. Η απλή και free, που την κατεβάζετε εδώ και η αυτή με πιο σύνθετες αναζητήσεις, την οποία πρέπεί να αγοράσετε. Αλλά πιστεύω ότι με την απλή είστε κομπλέ, οπότε συνεχίζουμε…

Τι κάνει το πρόγραμμα; Όταν θέλετε να κάνει την απεγκατάσταση ενός προγράμματος, λέτε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να την κάνει. Αυτό, αφού κάνει την απεγκατάσταση ( με την βοήθεια σας!), κάνει μια αναζήτηση σε όλο τον μητρώο των windows για τυχόν υπολείμματα. Αφού τα βρει, τα μαρκάρετε, τα διαγράφετε και είστε κομπλέ. Μπορεί να σας φαίνεται περιττό το πρόγραμμα αλλά αν έχετε έναν υπολογιστή , που τον χρησιμοποιείτε καιρό και δεν έχει γίνει ποτέ φορμάτ, είναι ότι πρέπει αυτό το πρόγραμμα

How to  

Αφού το εγκαταστήσετε και το ανοίξετε, θα σας κάνει την πρώτη φορά ένα σκανάρισμα των υπολογιστή να βρει τα διαθέσιμα προγράμματα. Από την επόμενη φορά θα σας ανοίγει κατευθείαν και θα βλέπετε ένα παράθυρο σαν το παρακάτω που θα περιέχει όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα του υπολογιστή σας


Από εκεί και πέρα τα βήματα είναι πολύ απλά και κάποια screenshots, tα βλέπετε παρακάτω



Θα στείλουν δορυφόρο μαθητές από τη Μυτιλήνη!

Τύφλα να 'χει η NASA! Τη «μαγεία» των διαστημικών αποστολών θα έχουν την ευκαιρία να νιώσουν δέκα μαθητές από τη Μυτιλήνη! Οι μικροί επιστήμονες που φοιτούν στο 3ο Λύκειο και επιλέχθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) να συμμετάσχουν στον πρώτο ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSat, ανάμεσα σε έντεκα συνολικά ομάδες, θα έχουν τη δυνατότητα, τον ερχόμενο Αύγουστο, να εκτοξεύσουν στο Διάστημα τον δικό τους πραγματικό μίνι δορυφόρο, σε διαστάσεις ενός κουτιού αναψυκτικού!
Οπως είπε στην «Espresso» ο καθηγητής Φυσικής της ομάδας των μαθητών Γιώργος Κοντέλλης, «σε ένα κουτάκι, που δεν θα είναι μεγαλύτερο από αυτό των αναψυκτικών, βάρους μόλις 350 ml, τα παιδιά θα πρέπει να προσαρμόσουν τον βασικό μηχανισμό του δορυφόρου, δηλαδή, έναν μίνι ηλεκτρονικό υπολογιστή, έναν πομπό και αισθητήρες που θα μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες και να μετρήσουν σε πραγματικούς αριθμούς την πίεση, τη θερμοκρασία, την υγρασία, τους ρύπους της ατμόσφαιρας στην οποία θα βρίσκεται ο δορυφόρος».

Τόσο ο κ. Κοντέλλης όσο και οι δέκα μαθητές της Β' Λυκείου θα συγκεντρωθούν τον Αύγουστο στη Νορβηγία, όπου από τη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ «Αντεα» θα εκτοξεύσουν τους δορυφόρους πάνω σε πυραύλους Intruder, σε ύψος 1.000 μέτρων πάνω από τη Γη. «Μόλις ο δορυφόρος φτάσει στα 1.000 μέτρα θα ξεκινήσει η πτώση του προς το έδαφος. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να καταφέρει να στείλει με τον πομπό του -σε ειδικά προγραμματισμένο υπολογιστή που θα διαθέτουμε- όλες εκείνες τις πληροφορίες που ζητεί ο διαγωνισμός. Για να το πετύχουμε αυτό προσπαθούμε να προσαρμόσουμε πάνω στον μίνι δορυφόρο ένα αλεξίπτωτο που θα κάνει την επιστροφή του σε μας ελεγχόμενη» μας εξήγησε ο κ. Κοντέλλης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι και οι δέκα μαθητές του είναι εξαιρετικοί στο μάθημα της Φυσικής, ωστόσο υπάρχει βοήθεια απ' όλους τους μαθητές του σχολείου: «Η ελληνική ομάδα θα έχει την ονομασία "Ικαρομένιππος" (Icaromenippus) και μάλιστα ο δήμος Μυτιλήνης έχει εκφράσει την επιθυμία του να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια των μαθητών καλύπτοντας τα έξοδα μεταφοράς τους στη Νορβηγία, ενώ το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου προσφέρει την επιστημονική υποστήριξή του». Ο κ. Κοντέλλης εξήγησε ότι η ESA καλύπτει μόνο τα έξοδα πέντε ατόμων (δηλαδή, του υπεύθυνου καθηγητή και των τεσσάρων). «Ετσι, τα εισιτήρια και η διαμονή των υπολοίπων πέντε παιδιών πρέπει να καλυφθούν από εμάς» συμπληρώνει.
Η ομάδα της Μυτιλήνης διάλεξε την ονομασία «Ικαρομένιππος» που ήταν ο ήρωας του πρώτου βιβλίου επιστημονικής φαντασίας που έγραψε στην αρχαιότητα (160 μ.Χ.) ο σοφιστής Λουκιανός ο Σαμοσατεύς. Πραγματεύεται ένα φανταστικό ταξίδι του Ικαρομένιππου στη Σελήνη, την οποία ο Λουκιανός παρουσιάζει κατοικημένη από αλλόκοτα όντα.

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Το νησί με τις κούκλες - Ένα 'σκοτεινό' τουριστικό αξιοθέατο στο Μεξικό


Ένας παγκοσμίου φήμης τουριστικός προορισμός είναι το "La Isla de la Munecas", που στα ισπανικά σημαίνει "το νησί με τις κούκλες". Σε αυτό το νησί με τις κούκλες, όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτό που συναντάει ο επισκέπτης, είναι εντελώς διαφορετικό από την εικόνα που θα είχε σχηματίσει ακούγοντας το όνομα του νησιού.Η πραγματικότητα θα τον φέρει αντιμέτωπο με χιλιάδες άσχημες και χαλασμένες κούκλες που κρέμονται στα δέντρα του νησιού και μοιάζουν σαν να έχουν βασανιστεί.


Ο Don Julian Santana, ένας ερημίτης που παραιτήθηκε από τον κόσμο και εγκατέλειψε την οικογένειά του για να κατοικήσει στο νησί αυτό, αφιερώνοντας τα τελευταία πενήντα χρόνια της ζωής του για να δημιουργήσει το "La Isla de la Munecas". Πιστεύεται ότι το έκανε αυτό για να ευχαριστήσει το πνεύμα ενός μικρού κοριτσιού που είχε πνιγεί στο κανάλι. Βέβαια, μπορεί απλά να μην του άρεσαν οι επισκέψεις και αυτόν ήταν ένας τρόπος για να τους κρατήσει μακριά. Όποιος κι να είναι ο λόγος, κατάφερε να μετατρέψει αυτό το νησί σε ένα παράξενο, τρομακτικό μέρος όπου κρεμασμένες κούκλες, στοιχειώνουν την κάθε σας κίνηση.


Ο Don Julian έβρισκε τις παλιές κούκλες είτε από τη χωματερή ή αγοράζοντας τες με αντάλλαγμα ντόπια φρούτα και λαχανικά που παρήγαγε ο ίδιος. Δυστυχώς, το 2001 ο Don Julian βρέθηκε πνιγμένος στο κανάλι που περιβάλλει το σπίτι του και έτσι η παράξενη συλλογή του, κατέληξε να γίνει μια από τις πιο παράξενες ατραξιόν της περιοχής και όχι μόνο.



Πηγή

Ευτυχία είναι…να βγάζεις περισσότερα χρήματα από τον γείτονα!

Ασχέτως του ύψους του εισοδήματος, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα. 
 
Ένα «κλειδί» για την προσωπική ευτυχία στη ζωή είναι να βγάζει κάποιος περισσότερα χρήματα από τον γείτονα, τον συνάδελφο και τον συγγενή του, άσχετα με το ύψος του δικού του εισοδήματος, δηλαδή αρκεί να βρίσκεται κανείς σε συγκριτικά καλύτερη οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα από επιστήμονες των πανεπιστημίων Γουόργουικ και Κάρντιφ.
Ακόμα και τα μικρά παιδιά ξέρουν πολύ καλά πόσο δυστυχισμένα γίνονται ξαφνικά, αν το παιγνίδι του διπλανού συνομηλίκου τους είναι πιο λαμπερό. Η νέα μελέτη ενισχύει αυτό που και άλλες έρευνες έχουν λίγο-πολύ δείξει στο παρελθόν: η ευτυχία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό όχι από το απόλυτο επίπεδο του εισοδήματος, αλλά από το σχετικό, δηλαδή από τη σύγκριση με τους «Παπαδόπουλους» του κάτω ορόφου στην πολυκατοικία!
«Τείνουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, εφόσον έχουμε περισσότερα από τους ανθρώπους γύρω μας», σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Κρίστοφερ Μπόις, του τμήματος ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Γουόργουικ. «Μπορεί μόλις να έχεις αγοράσει ένα καινούριο αυτοκίνητο, αν όμως ο γείτονάς σου μόλις αγόρασε ακριβώς το ίδιο, το νέο σου αυτοκίνητο δεν φαίνεται στα μάτια σου το ίδιο καλό, όπως θα συνέβαινε αν μόνο εσύ είχες αυτό το αυτοκίνητο», πρόσθεσε.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Psychological Science» (Ψυχολογική Επιστήμη), σύμφωνα με το Live Science, εξηγεί γιατί παρόλο που το ΑΕΠ και η ευημερία μιας χώρας μπορεί να αυξάνεται, όπως επίσης να αυξάνεται διαχρονικά και το ατομικό εισόδημα κάποιου, όμως το μέσο επίπεδο ευτυχίας και προσωπικής ικανοποίησης δεν αυξάνεται εξίσου στις σύγχρονες κοινωνίες.
Σύμφωνα με τους Βρετανούς έρευνες, η έρευνα δείχνει ότι από τη στιγμή που λίγο-πολύ η «ιεραρχία» των εισοδημάτων σε μια κοινωνία είναι άκαμπτη (οι ίδιοι άνθρωποι πάντα βγάζουν τα περισσότερα χρήματα στην κορυφή της πυραμίδας του πλούτου), οι «από κάτω» μόνιμα θα αισθάνονται δυσαρεστημένοι, ακόμα κι αν -σε απόλυτα νούμερα- τα εισοδήματά τους αυξάνουν με το πέρασμα του χρόνου (αν όντως αυξάνουν…).
Οι Βρετανοί ερευνητές συσχέτισαν το βαθμό ατομικής ικανοποίησης με τα εισοδήματα άνω των 80.000 ατόμων. Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι ουσιαστικά σε όλες τις περιπτώσεις, όσο αυξάνει ο απόλυτος μισθός τόσο αυξάνει και η προσωπική ευτυχία. Όταν όμως το άτομο, παράλληλα, λαμβάνει υπόψη του σε ποια σχετική θέση στην κλίμακα των εισοδημάτων βρίσκεται (με άλλα λόγια ασχολείται και με το τι βγάζουν οι άλλοι), τότε η ευτυχία του παύει να συνδέεται με το ύψος του δικού του μισθού και μόνο. Μπορεί, συνεπώς, κάποιος να βγάζει πολλά χρήματα κάθε μήνα και παρόλα αυτά να μην είναι καθόλου ικανοποιημένος, αν ο συνάδελφός ή ο γείτονάς του βγάζει ακόμη περισσότερα!
Η μελέτη επίσης, έδειξε ότι ο βαθμός ικανοποίησης κάποιου εξαρτάται περισσότερο από το συγκριτικό παρά από το απόλυτο εισόδημά του. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι είναι 1,75 φορές πιθανότερο να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με όσους βγάζουν περισσότερα (και άρα να ζηλεύουν), παρά να συγκρίνονται με όσους βγάζουν λιγότερα (οπότε νιώθουν καλά γιατί υπερτερούν).
Κατά τον Μπόις, «βιολογικά, οι άνθρωποι έλκονται από τους ανθρώπους που βρίσκονται στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας». Αυτό εξηγείται εξελικτικά, γιατί οι άνθρωποι προσπαθούν συνεχώς να βελτιώσουν τη θέση τους και συνεχώς «κοιτάζουν» τους «από πάνω» για να φτάσουν κι εκείνοι εκεί - ή, ακόμα καλύτερα, για να τους ξεπεράσουν. Το πρόβλημα είναι ότι, στο μεταξύ, τείνουν να μένουν μόνιμα ανικανοποίητοι με αυτά που έχουν αυτή τη στιγμή.


Πηγή

Ταβλάκι...

Τι θα λεγατε για λίγο ταβλάκι;
Πόρτες...

Νέο είδος ανθρώπου ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Νέο είδος ανθρώπου, το οποίο έζησε παράλληλα με τους Homo Sapiens και Neanderthals πριν από 30.000 χρόνια, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.
Όταν πριν από 2 χρόνια παλαιοντολόγοι εντόπισαν οστό δακτύλου σε σπήλαιο της Σιβηρίας, οι επιστήμονες δεν περίμεναν ότι θα οδηγούνταν σε μια τόσο σημαντική ανακάλυψη. Αφού, όμως, εξέτασαν το οστό αυτό, μέσω ανάλυσης DNA, διαπίστωσαν ότι ανήκει σε ένα εντελώς άγνωστο είδος ανθρώπου, το οποίο βάπτισαν «Γυναίκα-Χ.»

Αυτή η ανακάλυψη δείχνει ότι η ανθρώπινη οικογένεια κατά την προϊστορική εποχή ήταν πιο πλούσια απ’ ότι μέχρι πρότινος νομίζαμε. Φαίνεται, λοιπόν, ότι πολλά διαφορετικά είδη ανθρώπων εγκατέλειψαν χωριστά την Αφρική, εξαπλώθηκαν και επιβίωσαν για χιλιάδες χρόνια, μέχρι να επικρατήσει ο Homo Sapiens. Μάλιστα, μέχρι πριν από έξι χρόνια μόνο δυο είδη ανθρώπου μας ήταν γνωστά: οι Neanderthals και εμείς. Μετά την ανακάλυψη του ανθρώπου-hobbit της Ινδονησίας, τώρα έρχεται η ανακάλυψη ενός τέταρτου είδους, της «X-Woman.»
Ο καθηγητής Chris Stringer, ερευνητής της καταγωγής του ανθρώπου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, κάνει λόγο για μια «εξαιρετικά συναρπαστική εξέλιξη», δήλωσε πως πλέον «μέσω των νέων τεχνικών επεξεργασίας του DNA έχουμε αποκτήσει έναν ολοκληρωτικά νέο τρόπο θεώρησης της εξέλιξης των ανθρώπων της Κεντρικής και Ανατολικής Ασίας, η οποία ακόμη και σήμερα δεν είναι επαρκώς κατανοητή.»
Όταν το μικρό αυτό κομμάτι οστού ανακαλύφθηκε το 2008 στη σπηλιά Denisova της νότιας Σιβηρίας, οι επιστήμονες θεώρησαν ότι πρόκειται για Neanderthals ή Homo Sapiens, για είδη, δηλαδή, τα οποία ήταν επίσης ενδημικά στην περιοχή. Όταν όμως το οστό μεταφέρθηκε για ανάλυση στο Ινστιτούτο Max Planck της Γερμανίας, οι επιστήμονες ευθύς το συνέκριναν ως προς το DNA με τα διαθέσιμα δείγματα από τα είδη αυτά. Και με έκπληξη διαπίστωσαν ότι αν και το DNA υποδείκνυε άνθρωπο, ήταν πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι είχαν δει στο παρελθόν. Όλες οι εξετάσεις στις οποίες το υπέβαλαν στη συνέχεια υπέδειξαν ότι πρόκειται όντως για νέο είδος ανθρώπου.
Σύμφωνα με τις εξετάσεις αυτές, η «X - Woman» ήταν νεότερη από τον Homo Erectus, τον πρόγονο του ανθρώπου που έζησε στην Αφρική πριν από 1.900.000 χρόνια και πιθανότατα πρόκειται για ένα τρίτο είδος ανθρώπου που ζούσε παράλληλα με τους Neanderthals και τους σύγχρονους ανθρώπους στη Σιβηρία πριν από 30.000-50.000 χρόνια.
Aν και ονόμασαν το νέο αυτό είδος «X-Woman», οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη αν πρόκειται για άντρα ή για γυναίκα. Πρόκειται, εξηγούν, για προσωρινή ονομασία, η οποία κα θα αλλάξει όταν πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και μάθουμε περισσότερα για το είδος αυτό. Δεν αποκλείουν να πρόκειται για προϊόν διασταύρωσης αρσενικού Neanderthal και αρχαιότερου είδους και μιλούν για οστική δομή παρόμοια με αυτή των άλλων ειδών. Όσον αφορά, τέλος, την ηλικία του, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, βάσει του μεγέθους του οστού, πρόκειται για παιδί ηλικίας 5 με 7 ετών.

Εξαφανίστηκε το νησί New Moore στο Κόλπο της Βεγγάλης

Εξαφανίστηκε το νησάκι New Moore, το οποίο αποτελούσε αντικείμενο διαμάχης για 30 χρόνια μεταξύ της Ινδίας και του Μπαγκλαντές, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου AFP.

Το εν λόγω νησί ήταν ακατοίκητο βρισκόταν στο κόλπο της Βεγγάλης, είχε μήκος 3,5χλμ και πλάτος 3χλμ, ενώ ονομαζόταν και South Talpati στο Μπαγκλαντές.

«Δεν υπάρχει ίχνος από το νησί, όπως επιβεβαιώνουν οι δορυφορικές φωτογραφίες και οι ψάραδες που αλιεύουν στο κόλπο» δήλωσε ο καθηγητής Sugata Hazra από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Jadavpur της Καλκούτας.

«Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου έδωσε τη λύση στη διαμάχη που επικρατούσε μεταξύ της Ινδίας και του Μπαγκλαντές, τόσα χρόνια» τόνισε ο καθηγητής Sugata Hazra.

Επίσης, επισήμανε ότι θερμοκρασίες που καταγράφονται στην περιοχή αυξάνονται κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου, ετησίως.

Το 1981 η Ινδία είχε στείλει το στρατό να ανυψώσει τη σημαία της στο νησί.

Ένα μεγαλύτερο νησί με το όνομα  Lohachara εξαφανίστηκε από τον Κόλπο της Βεγγάλης το 1996, αναγκάζοντας τους 4,000 κατοίκους να μετακομίσουν.

Τουλάχιστον αλλά 5 νησιά απειλούνται, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το Μπαγκλαντές απειλείται ιδιαίτερα από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και μερικοί επιστήμονες προβλέπουν ότι  ένα μέρος των παράκτιων περιοχών του θα εξαφανιστεί μέχρι το 2050, αναγκάζοντας 20 εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύσουν.

Πηγή

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ρομπότ στο σώμα μας

Ενα σημαντικό βήμα στον τομέα της νανορομποτικής πραγματοποίησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, οι οποίοι ανέπτυξαν έναν νέο τύπο νανορομπότ. Τα νανορομποτάκια έχουν μέγεθος μερικών εκατομμυριοστών του χιλιοστού και κατασκευάζονται έτσι ώστε να εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό και να παρέχουν αποτελεσματικές ιατρικές θεραπείες.

Τα νανορομποτάκια τα οποία ανέπτυξαν οι ερευνητές του ινστιτούτου εισέρχονται στο κυκλοφορικό σύστημα ενός ατόμου που έχει καρκίνο και πυροδοτούν την ενεργοποίηση μορίων RΝΑi τα οποία μπλοκάρουν με τη σειρά τους τη δράση γονιδίων που ευνοούν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Τα νανορομπότ είναι επικαλυμμένα με την πρωτεΐνη τρανσφερίνη η οποία λειτουργεί ως είδος χημικού «πασπαρτού», ανοίγοντάς τους την πόρτα εισόδου στους όγκους ώστε να ενεργοποιήσουν το RΝΑi.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν μάλιστα τα πειράματα, στέλνοντας τέσσερις φορές την ημέρα τα νανορομποτάκια σε ασθενείς. Μάλιστα οι επιστήμονες προτίμησαν να μετέχουν στα πειράματα ασθενείς που έχουν διαφορετικού είδους όγκους, ώστε να διαπιστώσουν το εύρος της αποτελεσματικότητας των νανορομπότ. Μέχρι στιγμής έχει εξακριβωθεί ότι τα νανορομπότ καταφέρνουν να εισέλθουν στους όγκους και οι ερευνητές περιμένουν τώρα να διαπιστώσουν αν και σε ποιο βαθμό τους συρρικνώνουν.


Πηγή

Γρίφος

Μετά απο λαϊκή απαίτηση ανεβάζω κι άλλο γρίφο :P


Ισχύουν τα ίδια με τη  προηγoύμενες φόρες δηλαδή εφόσον δεν βρεθεί, θα βάλω σε σχόλιο την απάντηση
Βρείτε την επόμενη γραμμή...

1
11
21
1211
111221
312211
13112221
???????????

(Θα παρακαλούσα γονιπετώς αυτους που το ξέρουν, να μην βάλουν κατευθείαν την απάντηση απο κάτω.)

Ανέκδοτο

Ο μπάρμαν βρίσκεται στο μαγαζί του, όταν ξαφνικά η πόρτα ανοίγει δυνατά και τέσσερις πανέμορφες ξανθιές μπαίνουν μέσα, φωνάζοντας, πανηγυρίζοντας και τσιρίζοντας. Πηγαίνουν στην μπάρα, παραγγέλνουν 5 μπουκάλια σαμπάνια και δέκα ποτήρια και κάθονται σε ένα μεγάλο τραπέζι. Οι φελλοί ανοίγουν και τα ποτήρια γεμίζουν με αφρώδη οίνο, καθώς τραγούδια και χαρές πλημμυρίζουν το μαγαζί, ενώ φωνάζουν όλες μαζί: "51 μέρες, 51 μέρες, 51μέρες".

Πολύ σύντομα, τρεις ακόμη ξανθιές καταφθάνουν, παίρνουν τις θέσεις τους στο τραπέζι και τα τσουγκρίσματα συνεχίζουν καθώς και τα τραγούδια τους: "51μέρες, 51 μέρες, 51 μέρες". Δύο ακόμη εμφανίζονται σε λίγο και οι φωνές ανεβαίνουν σε ένταση: "51 μέρες, 51 μέρες, 51 μέρες".

Τελικά, η δέκατη ξανθιά έρχεται στο τραπέζι με μια φωτογραφία κάτω από το χέρι της. Κατευθύνεται προς το τραπέζι, τοποθετεί την μεγάλη φωτογραφία στην μέση του και όλες μαζί αρχίζουν να ξαναφωνάζουν θριαμβευτικά: "51 μέρες, 51μέρες, 51μέρες". Πηδάνε και χορεύουν γύρω γύρω και χτυπάνε τα χέρια τους και χειροκροτούν φωνάζοντας και πάλι: "51 μέρες, 51 μέρες, 51 μέρες". Σκέτο πανηγύρι.

Ο μπάρμαν δεν μπορεί να αντισταθεί στην περιέργειά του και πλησιάζει στο τραπέζι τους. Εκεί στην μέση του τραπεζιού βρίσκεται ένα παιδικό παζλ. Φτάνοντας κοντά τους, ρωτάει τη μια από αυτές: -Τι γίνεται εδώ; Γιατί όλες αυτές οι γιορτές και οι πανηγυρισμοί;

Η ξανθιά που είχε φέρει μαζί της το παζλ, πετάγεται και λέει: -Όλοι λένε ότι οι ξανθιές είναι χαζές και κάνουν πλάκα μαζί μας. Έτσι, αποφασίσαμε να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους. Δέκα από εμάς μαζευτήκαμε, αγοράσαμε αυτό το παζλ και το συναρμολογήσαμε. Στο πλάι του κουτιού γράφει "2-4 years", αλλά εμείς το στήσαμε ολόκληρο σε μόνο 51ημέρες.

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

ΔΕΝ γίνεται να μάθετε ποιοι βλέπουν το προφίλ σας στο Facebook

Κατά καιρούς εμφανίζονται διάφορες "μέθοδοι" στο Facebook που υπόσχονται να σας αποκαλύψουν καλά κρυμένα μυστικά, όπως για παράδειγμα ποιοι επισκέπτονται το προφίλ σας. Εκτός από τα διάφορα groups που δίνουν οδηγίες του τύπου "προσκαλέστε όλους τους φίλους σας", τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν και υποτιθέμενα applications, τα οποία επιχειρούν να ξεγελάσουν τους χρήστες που θέλουν να μάθουν λεπτομέρειες για τις επισκέψεις στο προφίλ τους.

Οι εφαρμογές αυτές εμφανίζονται ως posts από φίλους οι οποίοι έχουν κάνει το λάθος να τα εγκαταστήσουν. Μάλιστα, μερικές από αυτές τις εφαρμογές στέλνουν μηνύματα όπου απεικονίζονται κολάζ φωτογραφιών, θέλοντας έτσι να ενισχύσουν την ψευδαίσθηση της εγκυρότητας. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Rik Ferguson της Trend Micro που ερεύνησε το θέμα, οι εφαρμογές αυτές δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να παραπέμπουν σε άλλες εφαρμογές, με στόχο να αυξήσουν τα διαφημιστικά έσοδα για τους δημιουργούς τους.

Ο Ferguson υπογραμμίζει ότι το Facebook δεν δίνει την τεχνική δυνατότητα για καταγραφή των ατόμων που επισκέπτονται το προφίλ του κάθε χρήστη. Συνεπώς, όσο κι αν επιμένει μια εφαρμογή ή ένα group ότι "ΔΟΥΛΕΥΕΙ!!!" ή "REALLY WORKS!!!", η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται ποτέ να σας δώσει πληροφορίες για το ποιοι βλέπουν το προφίλ σας.

 Πηγή

Ήξερες ότι... Μέρος 2ο

H συγγραφέας του Harry Potter JK Rowling κερδίζει 10 δολλάρια το δευτερόλεπτο. (και ανεβαίνει...)

Ένα ανθρώπινο σώμα περιέχει 0.2mg χρυσού. (Για βάρος 70 kg ).

Ένα κομμάτι χαρτί δεν μπορεί να διπλωθεί παραπάνω από 7 φορές. (Μμμ, για να δούμε)

Σύμφωνα με την Κομισιόν το όριο φτώχειας είναι τα 22ευρώ την ημέρα. Ενώ ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι 18ευρώ ανά ημέρα. Δηλαδή 4ευρώ χαμηλότερα από το όριο φτώχειας.

Τα ανακόντα δεν σταματούν να μεγαλώνουν μέχρι να πεθάνουν.

O μέσος άντρας βγάζει ένα κιλό γένια σε περίπου 30 χρόνια.

Εάν κόψεις το κεφάλι μίας κατσαρίδας, αυτή μπορεί να συνεχίσει να ζει για μέρες.

Η κοκα κολα θα ηταν πρασινη αν δεν προσθεταν χρωμα μεσα της.

Οι οδηγοί των πρώτων αυτοκινήτων ατμού ονομάστηκαν "σοφέρ", δηλ. θερμαστές (γαλλ. chauffer=θερμαίνω) γιατί ζέσταιναν το νερό της μηχανής πριν ξεκινήσουν.

H βέρα φοριέται στο τέταρτο δάχτυλο (στον παράμεσο), γιατί τον παράμεσο διασχίζουν φλέβες που συνδέονται με την καρδιά.

Ο πιό ακριβός καφές του κόσμου, ο Kopi Luwak, φτιάχνεται από κόπρανα.

Το σαλάμι ήταν γνωστό στους Αρχαίους Έλληνες όπως και διάφορα καπνιστά και κρέατα. Ακόμα και ο Όμηρος περιγράφει είδη αλλαντικών στην Οδύσσεια. Το σαλάμι πήρε το όνομα του από την Σαλαμίνα της Κύπρου, όπου παράχθηκε για πρώτη φορά.

Οι 4 κύκλοι της AUDI προέρχονται από την ένωση 4ων εταιριών. Της Horch, της Audi, της Wanderer και της DKW.

Γερμανός Φέρι Πόρσε, το 1949 πλήρωσε ένα εκκατομύριο φράγκα ώστε να αποφυλακίσει τον πατέρα του, Φέρντιναντ Πόρσε (ιδρυτή της Porsce) που ήταν αιχμάλωτος των Γάλλων.

Tα αγγούρια είναι κατά 97% νερό.

WC σημαίνει Water Closet

52 χιλιάδες αγγλικές λέξεις, είναι ελληνικές.

ΟΙ δεξιόχειρες ζουν σύμφωνα με έρευνες κατά μέσο όρο 9 χρόνια περισσότερο από τους αριστερόχειρες.

Το ηφαίστειο της Καλντέρας στην Σαντορίνη είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Έχει ύψος 300 μέτρα και διάμετρο 11 χιλιόμετρα.

Από όλες τις φυλές του κόσμου οι μόνες που δεν χρησιμοποιούν τη φωτιά είναι οι Adaman και οι Πυγμαίοι.

H Coca Cola όταν ανακαλύφθηκε το 1886 προοριζόταν για φάρμακο εναντίον του πονοκεφάλου.

O ιδιοκτήτης της Αdidas και ο ιδιοκτήτης της Puma ήταν αδέρφια. (τσακωμένα)

Umek Live @ Space Ibiza

Λίγη μουσικούλα... Umek Live @ Space Ibiza

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Ρομπότ διδάσκουν μαθητές δημοτικού στη Νότια Κορέα

Οι ρομποτικοί δάσκαλοι έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Νότια Κορέα, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος στα σχολεία της χώρας.

Οι μαθητές σε σχολεία του δημοτικού αντέδρασαν ιδιαίτερα θετικά στο νέο είδος δασκάλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας. Τα ρομπότ, που διδάσκουν το μάθημα των Αγγλικών στους μικρούς μαθητές, στάλθηκαν σε τρία σχολεία για διάρκεια οκτώ εβδομάδων, ενώ αντίστοιχα ρομπότ δάσκαλοι που διδάσκουν μαθηματικά, επιστήμες και τέχνη, χρησιμοποιήθηκαν σε δέκα ακόμη σχολεία για πέντε εβδομάδες.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ρομπότ που διδάσκουν Αγγλικά βοήθησαν στη δημιουργία ενδιαφέροντος για την εκμάθηση της ξένης γλώσσας, ενώ αυξήθηκε η αυτοπεποίθηση των μαθητών.
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας έχει εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους ρομποτικούς δασκάλους, που θα δώσουν στα παιδιά απομακρυσμένων περιοχών περισσότερες ευκαιρίες μάθησης. «Τα μηχανήματα ενίσχυσαν τη δημιουργικότητα των μαθητών και είχαν ιδιαίτερα θετική επίδραση στη συνολική τους στάση», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Προς το παρόν, οι επιστήμονες που ασχολούνται με το πρόγραμμα θέτουν ως επόμενο βήμα τη βελτίωση των μεθόδων εκμάθησης και την εξάλειψη κάποιων προβλημάτων προτού σκεφτούν την επέκταση της χρήσης τους.

Πηγή Γαλλικό Πρακτορείο

Τυφλός «βλέπει» χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του

Ένα στρατιώτης, ο οποίος τυφλώθηκε σε μία μάχη, γίνεται το πρώτο μέλος στρατιωτικών δυνάμεων που δοκιμάζει ένα ειδικό ζευγάρι γυαλιών που του επιτρέπουν να “βλέπει και να διαβάζει” χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του.

Ο Craig Lundberg, που τυφλώθηκε από μία έκρηξη βόμβας στη πόλη Basra στο Ιράκ, χρησιμοποιεί τα γυαλιά τα οποία μετατρέπουν τις εικόνες που βλέπουν σε ηλεκτρικούς παλμούς τους οποίους νιώθει ο Lundberg στη γλώσσα του.
Οι διαφορετικές αισθήσεις σημαίνουν ότι μπορεί να ξεχωρίσει το φως από το σκοτάδι και να κατανοήσει καλύτερα το χώρο γύρω από τα αντικείμενά του.Τα γυαλιά κοστίζουν λίγο περισσότερο από 10 χιλιάδες λίρες, αλλά αυτό λίγο φαίνεται να απασχολεί τον Lundberg που μπορεί ξανά να διαβάζει και να βλέπει όπως περίπου πριν!
Ένα ακόμη σημαντικό βήμα της επιστήμης που θα βοηθήσει πολύ τους ξεχασμένους από την κοινωνία αυτούς ανθρώπους και ανοίγει δρόμους για περαιτέρω έρευνες και μελέτες για την καταπολέμηση της τύφλωσης και άλλων ασθενειών.

Πηγή

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Απίστευτο αυτογκόλ στην Κροατία!

Ένα σπάνιας ομορφιάς γκολ πέτυχε ο δεξιός μπακ της Χάιντουκ Σπλιτ, Γκόραν Ρουμπίλ, στην αναμέτρηση με την Λοκομοτίβ Ζάγκρεπ.

Υπάρχει όμως μία σημαντική λεπτομέρεια που δεν τον άφησε να το χαρεί όσο θα ήθελε. Ποια ήταν αυτή; Ότι το πέτυχε κόντρα στην ομάδα του. Ήταν αυτογκόλ δηλαδή, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πόσο ωραίο είναι. Μπορεί να μην ήθελε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα του συμπαίκτη του, αλλά το αποτέλεσμα μετράει...



Πηγή

Η εξίσωση για το δέσιμο των κορδονιών

Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος (με το πιο κοντό κορδόνι), για να δέσουμε τα παπούτσια μας; Πώς μπορούμε να χωρέσουμε το μεγαλύτερο αριθμό μπουκαλιών σε ένα τετράγωνο κουτί; Και πώς υπολογίζουμε πότε πέφτει το Πάσχα; Ιδού τα μαθηματικά για τα μικρά ή τα μεγάλα προβλήματα της ζωής.

Πώς να κάνετε οικονομία στα κορδόνια

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι δεσίματος των παπουτσιών (βλ. σχέδιο πάνω): το αμερικανικό σύστημα με το ζικ ζακ, το δέσιμο μπότας και το γρήγορο δέσιμο... Ποιο, όμως, μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε το ελάχιστο μήκος κορδονιού;
Με τον Πυθαγόρα.
Για λόγους απλοποίησης, θα λάβουμε υπόψη μόνο τα «εναλλασσόμενα» δεσίματα, αυτά στα οποία το κορδόνι περνά από τη μια σειρά θηλιών στην άλλη. Η λύση μπορεί να υπολογιστεί με το πυθαγόρειο θεώρημα: το αποτέλεσμα είναι οι δύο εξισώσεις εδώ πάνω. Αν θεωρήσουμε ότι n=8 (τα ζευγάρια των θηλιών), d=1 (η απόσταση ανάμεσα στις θηλιές) και s=2 (χώρισμα ανάμεσα στις σειρές θηλιών), βρίσκουμε ότι νικά το αμερικανικό δέσιμο (με μήκος 37,8), ακολουθούμενο από το δέσιμο μπότας (40,3) και το γρήγορο δέσιμο (42,1).
Τρίγωνο.
Οι μαθηματικοί όμως προτιμούν να αναλύουν το πρόβλημα με πιο γενικευμένο τρόπο. Για παράδειγμα, σχεδιάζουν πολλές σειρές από θηλιές και στη συνέχεια φαντάζονται ότι κάνουν ένα δέσιμο με μια διαδρομή που ποτέ δε γυρνά πίσω (βλ. σχέδιο ψηλά). Με αυτόν τον τρόπο, το αμερικανικό δέσιμο σχηματίζει (αν απαλειφτεί ένα κάθετο κομμάτι στο κέντρο) ένα ισοσκελές τρίγωνο, που αντιστοιχεί στην πιο σύντομη διαδρομή, ενώ τα άλλα δεσίματα χαράσσουν πιο πολύπλοκα σχήματα (και πιο μακριά).
Κουίζ.
Αν εξαλείψουμε την προϋπόθεση ότι το δέσιμο πρέπει να είναι εναλλασσόμενο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα κοντύτερα κορδόνια; (Η λύση στο τέλος του άρθρου).

Κορόνα, κορόνα, κορόνα... και μετά;

Ρίχνουμε ένα κέρμα: κορόνα. Έπειτα το ξαναρίχνουμε: πάλι κορόνα. Και ούτω καθεξής, για 500 φορές. Σε αυτό το σημείο πρέπει να ποντάρουμε 100 ευρώ: τι είναι προτιμότερο να διαλέξουμε;
Ισοπαλία.
Από την άποψη του νόμου των πιθανοτήτων, είναι αδιάφορο: σε κάθε ρίξιμο, η πιθανότητα να έρθει κορόνα ή γράμματα είναι 50%, ανεξάρτητα από το τι ήρθε πριν... Όμως πώς είναι δυνατό; Η πιθανότητα της τάξης του 50% δε σημαίνει ότι κατά μέσο όρο πρέπει να έρθει κορόνα όσες φορές θα έρθει γράμματα; Άρα, λοιπόν, μετά από 500 φορές που ήρθε κορόνα, δεν πρέπει να έρθει γράμματα; Όχι, γιατί είναι αλήθεια ότι, κατά μέσο όρο, ο αριθμός των κορόνων και των γραμμάτων εξισώνεται μακροπρόθεσμα. Όμως είναι επίσης αλήθεια ότι, αν ορίσουμε εκ των προτέρων ένα συγκεκριμένο αριθμό ρίψεων (για παράδειγμα 1 εκατομμύριο), η πιθανότητα να προκύψει ισοπαλία μεταξύ κορόνων και γραμμάτων είναι πρακτικά μηδενική. Αν, αντίθετα, δεν ορίσουμε εκ των προτέρων τον αριθμό των ρίψεων, αργά ή γρήγορα θα έρθει η ισοπαλία. Όμως δεν είναι δυνατό να προβλέψουμε το πότε.
Ασυναγώνιστα ζάρια.
Αυτό δεν ισχύει για τα ζάρια: επαναλαμβάνοντας επ’ άπειρον τις ρίψεις, δεν είναι δεδομένο ότι θα προκύψει μια κατάσταση ισοπαλίας στις φορές που ήρθε κάθε όψη του ζαριού. Μπορεί να συμβεί, αλλά με πιθανότητα περίπου 0,35, δηλαδή 1 φορές στις 3, ένα αποτέλεσμα που το απέδειξε ο Πολωνός Στάνισλαβ Ούλαμ, ένας από τους δημιουργούς της βόμβας υδρογόνου.

Οι παγίδες της γλώσσας

Για τους οπαδούς της Λογικής, η γλώσσα που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι γεμάτη παγίδες, όπως οι εκφράσεις «αυτή η φράση είναι λανθασμένη» (είναι αδύνατο να οριστεί αν είναι σωστή ή λανθασμένη).
Εχέφρονες φράσεις;
Εξίσου ύπουλο είναι το «παράδοξο του Richard», από τον Γάλλο μαθηματικό Jules Richard (1862-1956), που αφορά προτάσεις όπως αυτήν: «ο μικρότερος αριθμός που στα ελληνικά δεν μπορεί να οριστεί με μια φράση που έχει λιγότερες από είκοσι λέξεις»: αυτή η φράση περιέχει 19 λέξεις, δηλαδή αναφέρεται σε έναν αριθμό που εξ ορισμού δεν μπορεί να ορίσει. Αυτό το παράδοξο, εξηγεί ο Ίαν Στιούαρτ, καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ (Αγγλία) και συγγραφέας του βιβλίου How to Cut a Cake: And Other Mathematical Conundrums (Πώς κόβεται μια τούρτα και άλλες μαθηματικές σπαζοκεφαλιές), μας εξηγεί ότι δεν είναι τόσο εύκολο να καθορίσουμε, με βάση τη μορφή μιας γλωσσολογικής δήλωσης, αν αυτή έχει μαθηματική σημασία.
Απροειδοποίητα.
Ένα άλλο παράδοξο, λιγότερο εκπαιδευτικό αλλά διασκεδαστικό; Ένας δάσκαλος λέει στους μαθητές του ότι μια ημέρα της επόμενης εβδομάδας θα βάλει απροειδοποίητο διαγώνισμα... Όμως, τότε, σκέφτονται οι μαθητές, το διαγώνισμα δεν μπορεί να γίνει την Παρασκευή (δε θα είναι έκπληξη) και μάλλον ούτε τη Δευτέρα. Έτσι λοιπόν το απροειδοποίητο διαγώνισμα παύει να είναι και τόσο απροειδοποίητο, αφού το χρονικό εύρος μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθεί περιορίζεται σε μόλις τρεις ημέρες (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη).

Προσοχή σε όποιον ανακατεύει πολύ καλά τα χαρτιά!

Το ανακάτεμα των χαρτιών σημαίνει ότι φέρνει (τουλάχιστον φαινομενικά) την αταξία εκεί όπου πριν υπήρχε η τάξη. Πώς όμως γίνεται το τέλειο ανακάτεμα; Μια τεχνική που χρησιμοποιείται είναι το «riffle»: χωρίζεται η τράπουλα στα δύο και εισάγονται τα αντίστοιχα χαρτιά το ένα μετά το άλλο, με εναλλασσόμενο τρόπο. Έχει αποτέλεσμα, γιατί προϋποθέτει ότι το ανακάτεμα είναι καλό αλλά όχι τέλειο, διαφορετικά η αταξία που προκλήθηκε στην τράπουλα θα ήταν μόνο φαινομενική.
Στο σημείο εκκίνησης.
Αν το riffle χρησιμοποιηθεί με τέλειο τρόπο, τα χαρτιά επιστρέφουν στην αρχική τάξη ακόμα και μετά από το ανακάτεμα. Ας πάρουμε για παράδειγμα μια τράπουλα με 10 χαρτιά, τα οποία αριθμούμε 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, όπως στο σχήμα εδώ κάτω. Τώρα τη χωρίζουμε στα δύο και ανακατεύουμε: προκύπτει η ακολουθία 5, 0, 6, 1, 7, 2, 8, 3, 9, 4. Συνεχίζοντας έτσι, μετά από 10 ανακατέματα επιστρέφουμε στο σημείο εκκίνησης.
Πολύπλοκοι κύκλοι.
Όμως το γεγονός ότι με 10 χαρτιά επιστρέφουμε στο σημείο εκκίνησης μετά από ακριβώς 10 ανακατέματα είναι μια περίπτωση. Αν τα χαρτιά ήταν 6, 8 ή 14, θα χρειάζονταν αντίστοιχα 3, 6 και 4 ανακατέματα. Η περιγραφή των κύκλων κίνησης των χαρτιών με βάση τα διάφορα ανακατέματα είναι μια πολύπλοκη εργασία, που απαιτεί τη χρήση της σύγχρονης «θεωρίας αριθμών». Οι ταχυδακτυλουργοί γνωρίζουν αυτά τα κόλπα και συχνά τα χρησιμοποιούν, για να καταπλήξουν το κοινό (και άλλες φορές απλώς προσποιούνται ότι ανακατεύουν τα χαρτιά).

Ο αλγόριθμος του Πάσχα

Η Σύνοδος της Νίκαιας το 325 μ.Χ. όρισε τον τρόπο που καθορίζεται το Πάσχα: η πρώτη Κυριακή μετά (και όχι κατά τη διάρκεια) την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία. Ορίστηκε επίσης ότι η ισημερία θα πέφτει συμβατικά στις 21 Μαρτίου, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της αστρονομικής ισημερίας (την ημερομηνία κατά την οποία η διάρκεια της ημέρας είναι ίση με αυτήν της νύχτας).
Λαθάκι.
Το Πάσχα, με αυτό τον ορισμό, έγινε ένα πρόβλημα υπολογισμού (που στη συνέχεια άλλαξε με την καθιέρωση του γρηγοριανού ημερολόγιου το 1582), για το οποίο ενδιαφέρθηκε ακόμα και ο Καρλ Φρίντριχ Γκάους (1777-1855), που θεωρείται από πολλούς ο μεγαλύτερος μαθηματικός που υπήρξε ποτέ. «Δυστυχώς, η μέθοδός του περιείχε ένα μικρό λάθος, καθώς προβλέπει ότι τη χρονιά 4200 το Πάσχα θα πέσει στις 13 Απριλίου, αντί για την ακριβή ημερομηνία του στις 20 Απριλίου», λέει ο Ίαν Στιούαρτ. «Ο Γκάους το άλλαξε χειρόγραφα πάνω στο αντίτυπό του με το δημοσιευμένο άρθρο».
Δημοσίευση.
Το 1876, ένας ανώνυμος Αμερικανός δημοσίευσε στο περιοδικό Nature μια σωστή διαδικασία, που στη συνέχεια τροποποιήθηκε από τον Τόμας Ο’Μπέιρν και δημοσιεύτηκε σε δύο εκδοχές το 1965. Ιδού πώς λειτουργεί μια από αυτές.

Η σωστή ημερομηνία σε 10 κινήσεις
Πότε θα πέσει το Πάσχα της χρονιάς x;
1. Διαιρούμε το x με το 19. Προκύπτει ένα πηλίκο και ένα υπόλοιπο Α.
2. Διαιρούμε το x με το 100. Προκύπτει ένα πηλίκο Β και ένα υπόλοιπο Γ.
3. Διαιρούμε το Β με το 4. Προκύπτει ένα πηλίκο Δ και ένα υπόλοιπο Ε.
4. Διαιρούμε το 8Β+13 με το 25. Προκύπτει ένα πηλίκο Ζ.
5. Διαιρούμε το 19Α+Β-Δ-Ζ+15 με το 30. Προκύπτει ένα υπόλοιπο Η.
6. Διαιρούμε το Α+11Η με το 319. Προκύπτει ένα πηλίκο Μ.
7. Διαιρούμε το Γ με το 4. Προκύπτει ένα πηλίκο Θ και ένα υπόλοιπο Κ.
8. Διαιρούμε το 2Ε+2Θ-K-H+M+32 με το 7. Προκύπτει ένα υπόλοιπο Λ.
9. Διαιρούμε το Η-Μ+Λ+90 με το 25. Προκύπτει ένα πηλίκο Ν.
10. Διαιρούμε το Η-Μ+Λ+Ν+19 με το 32. Προκύπτει ένα υπόλοιπο P.
Το Πάσχα είναι η ημέρα P του μήνα N.
Εξήγηση.
Το Α είναι ένας αριθμός για τον υπολογισμό των δίσεκτων ετών, που επαναλαμβάνονται σε έναν κύκλο 19 ετών (σε γενικές γραμμές). Το Β και το Δ είναι διορθώσεις που οφείλονται στο γρηγοριανό ημερολόγιο (οι χρονιές που είναι πολλαπλάσιες του 100 δεν είναι δίσεκτες, με εξαίρεση όσες είναι πολλαπλάσιες του 400). Το Ζ είναι μια διόρθωση που ονομάζεται «επακτή», που οφείλεται στην ασυμφωνία ανάμεσα στους σεληνιακούς κύκλους και το ηλιακό έτος. Το Η συνδέεται επίσης με την επακτή. Το Μ είναι μια εξαιρετική περίπτωση της επακτής (συνήθως Μ=0).
Ένα παράδειγμα.
Αν θεωρήσουμε το έτος 2077, προκύπτει Α=6, Β=20, Γ=77, Δ=5, E=0, Ζ=6, H=18, M=18, Θ=19, K=1, Λ=2, N=4, P=11. Δηλαδή το Πάσχα θα πέσει στις 11 Απριλίου.
...Και το έτος 1.000.000;
Η απάντηση είναι: στις 16 Απριλίου.

Η επιστήμη της συσκευασίας

Ποιες είναι οι μικρότερες διαστάσεις ενός τετράγωνου κουτιού που μπορεί να χωρέσει 49 μπουκάλια; Η ερώτηση δεν είναι κοινότυπη: αυτό είναι το πεδίο έρευνας της «συνδυαστικής γεωμετρίας», ενός κλάδου των μαθηματικών.
Στο μπιλιάρδο.
Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απλό να βρούμε την καλύτερη συσκευασία. Για παράδειγμα, για να βάλουμε 4 μπουκάλια με διάμετρο που ισούται με 1, αρκεί να τα βάλουμε σε ένα κουτί με πλευρά 2 (βλ. σχέδιο δεξιά). Το ίδιο ισχύει για σχεδόν όλες τις περιπτώσεις στις οποίες έχουμε να κάνουμε με λίγα μπουκάλια (3x3, 4x4 και 5x5). Αν όμως διαθέταμε έναν τεράστιο αριθμό μπουκαλιών, για να τα συσκευάσουμε με τον πιο συμπαγή τρόπο, θα έπρεπε να τα διατάξουμε με τριγωνικό τρόπο, όπως κάνουμε με τις μπάλες του μπιλιάρδου στην αρχή κάθε παρτίδας.
Καλύτερη η μετατόπιση.
Αν, όμως, τα μπουκάλια που πρέπει να τακτοποιήσουμε είναι 36 (6x6) ή 49 (7x7) ή 64 (8x8); Στην πρώτη περίπτωση, ο πιο συμπαγής σχηματισμός είναι ο τετράγωνος. Ξεκινώντας, όμως, από τα 49 μπουκάλια τα πράγματα αλλάζουν: τα μπουκάλια μπορούν να μετατοπιστούν ελαφρά, για να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο.
Τριγωνικό.
Τέλος, όσα περισσότερα είναι τα μπουκάλια, τόσο περισσότερο ο πιο συμπαγής σχηματισμός τους μοιάζει με τη διάταξη των μπαλών του μπιλιάρδου.

Γιατί μπερδεύεται συνέχεια του καλώδιο του τηλεφώνου;

Από επιστημονική άποψη, το φαινόμενο ονομάζεται «υπερσπείρωση». «Όταν χτυπά το τηλέφωνο», εξηγεί ο μαθηματικός Ίαν Στιούαρτ, «το παίρνω με το δεξί χέρι και το περιστρέφω». Για να μιλήσω κάμποσο, το μεταφέρω στο αριστερό χέρι, γεγονός που επιφέρει επιπλέον περιστροφή. Όταν ολοκληρωθεί η συνομιλία, το κλείνω με το αριστερό χέρι, επιφέροντας στο καλώδιο μια τελική περιστροφή. Γι’ αυτό, κάθε φορά που χρησιμοποιώ το τηλέφωνο, περιστρέφω το καλώδιο κατά 360ο, πάντα στην ίδια κατεύθυνση». Το κρίσιμο σημείο είναι η μεταφορά από το ένα χέρι στο άλλο, μαζί με την περιστροφή του ακουστικού πάντα στην ίδια φορά.
Όπως το DNA.
Το ίδιο φαινόμενο της υπερσπείρωσης παρατηρείται σε πολλές άλλες περιπτώσεις, εξηγεί ο Στιούαρτ, για παράδειγμα με τα λάστιχα, τα υποβρύχια καλώδια των τηλεπικοινωνιών, ακόμα και το DNA (βλ. φωτό δεξιά). Το ανθρώπινο γονιδίωμα, αν μπορούσε να ξεδιπλωθεί ολοκληρωτικά, θα είχε μήκος περίπου 1 μέτρο. Αντίθετα, είναι κουβαριασμένο στο εσωτερικό των κυττάρων, σε ένα χώρο ελάχιστων χιλιοστών του χιλιοστού.

Ένας γρίφος με 43 πεντάκις εκατομμύρια πιθανότητες

Κάποιοι διασκεδάζουν προσπαθώντας να τον λύσουν με το ένα χέρι, άλλοι με τα μάτια δεμένα. Ο Ολλανδός Έρικ Άκερσντικ κατάφερε να το κάνει σε μόλις 7,08 δευτερόλεπτα, ενώ ο Άντριου Κανγκ φαίνεται πως έλυσε 3.500 σε 20 ώρες.
Θεϊκός.
Ο κύβος του Ρούμπικ, τον οποίο εφηύρε ο Ούγγρος Έρνο Ρούμπικ το 1974 (μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 300 εκατομμύρια κομμάτια σε όλο τον κόσμο), δεν έχει πια μυστικά για τους πιο παθιασμένους οπαδούς του, όμως παραμένει γρίφος για τους μαθηματικούς. Πράγματι, κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός κινήσεων, που έχει πάρει το παρατσούκλι «αριθμός του Θεού», για να λυθεί ξεκινώντας από έναν τέλεια ακατάστατο σχηματισμό.
Στον Η/Υ.
Για τους μαθηματικούς το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν ακριβώς 43.252.003.274.489.856.000 (περίπου 43 πεντάκις εκατομμύρια) διαφορετικοί σχηματισμοί, καθώς ποικίλλουν οι κινήσεις. Πρόσφατα ο Αμερικανός μαθηματικός Τόμας Ροκίκι κατάφερε να απλοποιήσει το πρόβλημα χάρη στις συμμετρίες του κύβου και, με τη βοήθεια ισχυρών υπολογιστών της Sony Pictures Imageworks, κατάφερε να αποδείξει ότι ο αριθμός του Θεού θα μπορούσε να είναι το πολύ το 23. Υπάρχει η υποψία ότι αυτός ο αριθμός είναι μόλις το 20, όμως για να αποδειχτεί με τις ίδιες μεθόδους, θα χρειάζονταν πιο ισχυροί υπολογιστές από τους τωρινούς.

Η λύση των κορδονιών

Στην αρχή του άρθρου λάβαμε υπόψη μόνο τα πιο κοινά δεσίματα, αυτά στα οποία το κορδόνι περνά από τη μια πλευρά των θηλιών στην άλλη.
Πιο κοντά.
Αν όμως εξαλείψουμε αυτή την προϋπόθεση, υπάρχουν δεσίματα που χρησιμοποιούν κορδόνια μικρότερου μήκους, όπως δείχνουν τα παραδείγματα δεξιά: και τα δύο ισχύουν αν ο αριθμός των ζευγαριών των θηλιών είναι ζυγός (2, 4, 6, 8...). Επιτρέπουν εξοικονόμηση κορδονιού κατά 15% περίπου σε σύγκριση με το αμερικανικό σύστημα (το μήκος του κορδονιού που χρησιμοποιήθηκε είναι το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις).

Από  Περιoδικό Focus

Υποψήφιος Πλανητάρχης ένα… βαμπίρ;!

Ένας άνδρας από τη Φλόριντα των Η.Π.Α. ισχυρίζεται ότι είναι απόγονος του κόμη Δράκουλα, ότι είναι… βαμπίρ και δήλωσε ότι πρόκειται να είναι υποψήφιος στις επόνενες Προεδρικές εκλογές των Η.Π.Α. για την εκλογή του νέου Πλανητάρχη!

Ο 45χρονος Jonathon Sharkey υποστηρίζει ότι είναι απόγονος του Dracula και σκοπεύει να γίνει ο πρώτος βρικόλακας-βαμπίρ Πρόεδρος των Η.Π.Α.! Ο ίδιος σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για τις επόμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2012.
Πάντως, ο Jonathon έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για σεξουαλικές παρενοχλήσεις ανήλικων κοριτσιών, ενώ έχει εκτίσει και μία μικρή ποινή έξι μηνών στη φυλακή.
Τώρα, για το αν πρόκειται για τον απόγονο του Βλαντ Τέπες ή για ακόμα έναν…»φαντασμένο τρελό», θα φανεί σε λίγο καιρό όταν και αν τελικά αποφασίσει να κατέβει ως υποφήψιος…

Πηγή

Θέλει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να ζυγίζει 500 κιλά


fat_womΕδώ κάνουμε τα πάντα για να χάσουμε κανένα κιλό, μπας και βγούμε αξιοπρεπώς στην παραλία το καλοκαίρι και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού μια γυναίκα προσπαθεί να πάρει… 200 κιλά! Όπως το ακούτε!

Είναι ήδη 300 κιλά και έχει -άξια- κερδίσει τον τίτλο της πιο «χοντρής μητέρας στον κόσμο». Αλλά δεν της φτάνει!!! Η κ. Σίμπσον, όπως ονομάζεται, δεν το βάζει κάτω! Θέλει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να ζυγίζει 500 κιλά.
Δεν ξέρει κανείς αν η κατάσταση είναι για γέλια ή για κλάματα, γιατί εκτός ότι χρειάζεται μια περιουσία ( 750 δολάρια την εβδομάδα) για τον περίδρομο που καταναλώνει, η Σίμπσον θεωρεί ότι έτσι θα είναι πιο σέξι από τις γυναίκες που έχουν φυσιολογικό βάρος!!!

Και μη χειρότερα… Υπάρχουν και χειρότερα δηλαδή. Η εν λόγω βαρέων βαρών κυρία έχει κάνει την ζωή της reality και επιτρέπει σε όποιον θέλει να μπαίνει στη σελίδα της στο διαδίκτυο και να την απολαμβάνει να… καταβροχθίζει. Οι θαυμαστές της, όπως τους αποκαλεί, προτιμούν να βλέπουν αυτή από κάποια αδύνατη, τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται εκείνη, και μάλιστα της δείχνουν την στήριξη τους στέλνοντας της μπακλαβάδες και άλλου είδους γλυκά!

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι οι γιατροί την προειδοποιούν, πως αν δεν σταματήσει θα έχει άσχημα ξεμπερδέματα, ενώ μπορεί μέχρι και να πεθάνει. Εκείνη όμως δεν πτοείται καθόλου και παρότι είναι μητέρα τριών παιδιών δεν ενδιαφέρεται για την υγεία της, γιατί όπως είπε «Προτιμώ να είναι σέξι, παρά υγιής».

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Ο Jean Michel Jarre επιστρέφει!

Ο κορυφαίος συνθέτης και performer στην ιστορία της ηλεκτρονικής μουσικής, Jean Michel Jarre, επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο μοναδικές εμφανίσεις, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.


Από το 1977 και την εκκωφαντική επιτυχία του πρώτου δίσκου του "Oxygene", ο οποίος πούλησε 18.000.000 αντίτυπα και είναι ο γαλλικός δίσκος με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία, ο Jean Michel Jarre, γιός του μεγάλου επίσης συνθέτη Maurice Jarre, είναι ένα από τα κορυφαία ονόματα της μουσικής σε όλα τα είδη. 80.000.000 αντίτυπα των δίσκων του έχουν πουληθεί παγκοσμίως, κατατάσσοντας τον στην λίστα των καλλιτεχνών με τις περισσότερες πωλήσεις του 20ου αιώνα.

Οι συναυλίες του είναι μοναδικά οπτικοακουστικά θεάματα, τα οποία παρακολουθούν τεράστια πλήθη κόσμου, προσφέροντας του 4 ρεκόρ Guiness προσέλευσης θεατών! Έχει εμφανιστεί 4 φορές μπροστά σε περισσότερους από 1.000.000 θεατές! Ήταν ο πρώτος δυτικός καλλιτέχνης που έπαιξε ζωντανά στην (μετά τον Μάο) Κίνα το 1981. Το 1997 τη συναυλία του στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας παρακολούθησαν 3.500.000 θεατές, το απόλυτο ρεκόρ όλων των εποχών για εκδήλωση ανοιχτού χώρου!

Έχει συνεργαστεί με την NASA, έχει δώσει συναυλίες στις Πυραμίδες της Αιγύπτου, στον Πύργο του Άιφελ, στους αμμόλοφους της ερήμου Σαχάρα στο Μαρόκο, στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, έχει δώσει συναυλία για τον Πάπα Ιωάννη-Παύλο τον Δεύτερο. Είναι εκπρόσωπος της UNESCO και των Ηνωμένων Εθνών για θέματα Περιβάλλοντος και Παιδείας. Ένας αστεροειδής έχει ονομαστεί προς τιμή του "4422 Jarre".

Στις 30 Μαϊου ο Jean Michel Jarre θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Γης. Την 1η Ιουνίου θα εμφανιστεί στην Αθήνα στο Κλειστό Φαλήρου - Γήπεδο TaeKwonDo.

Οι συναυλίες πραγματοποιούνται στα πλαίσια της πρώτης παγκόσμιας περιοδείας του Jean Michel Jarre με τίτλο "2010", φόρο τιμής στον φίλο του και κορυφαίο λογοτέχνη Arthur Clarke. Θα μας παρουσιάσει έργα από όλη την δισκογραφία του, σε ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα, το οποίο στηρίζεται στην πλέον πρόσφατη τεχνολογία σε ήχο, φώτα και ειδικά εφφέ.