Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Βρέθηκε νερό στη Σελήνη



Σαράντα  μικρούς κρατήρες που περιέχουν παγωμένο νερό εντόπισε στο βόρειο πόλο της σελήνης το Σεληνό-διαστημόπλοιο Chandrayaan-1. Τα στοιχεία που ανακαλύφθηκαν περιέχουν υδρογονάνθρακες,  αναμειγμένους με  σεληνιακό πάγο.
Εκτός από το νερό, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι  μια σειρά άλλων ενώσεων  με χαμηλά σημεία ζέσεως  συμπεριλαμβανομένων των διοξειδίου του θείου (SO2) βρίσκονται στον σεληνιακό πάγο.
Οι  διάμετροι των κρατήρων σύμφωνα με μετρήσεις των ειδικών από τις φωτογραφίες που πήραν από το Chandrayaan-1 κυμαίνονται από 2 έως 15 χιλιόμετρα ενώ ένας έχει διάμετρο εννέα μιλίων.
Όλα  αυτά τα ευρήματα και το φωτογραφικό υλικό παρουσιάστηκαν σε συνέδριο πλανητικής επιστήμης στο Τέξας.
Ο  Πόλ  Σπούντις , από το ινστιτούτο σελήνης και πλανήτων του Χιούστον, εκτιμά ότι υπήρχαν τουλάχιστον 600 εκατομμύρια τόνοι παγωμένου σεληνιακού νερού σε αυτούς τους κρατήρες.
Το κοινό όλων αυτών των κρατήρων είναι ότι οι περιοχές όπου εντοπίστηκαν δεν τις βλέπει ποτέ το φως του ήλιου.
Οι  θερμοκρασίες σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές όπου ανακαλύφθηκαν οι κρατήρες είναι -248C- ψυχρότερες  από την επιφάνεια του Πλούτωνα.
Ο Σπούντις δήλωσε ότι «τώρα μπορούμε να πούμε με αρκετή βεβαιότητα ότι μια βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη είναι δυνατή. Είναι δυνατή χάρις των πόρων που θα βρείτε εκεί»
«Τα αποτελέσματα από αυτές τις αποστολές, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά τους τελευταίους μήνες, φέρνουν επανάσταση, αναθεωρώντας την άποψή μας για το φεγγάρι» πρόσθεσε ο Σπούντις.
Στις αρχές του προηγούμενου μηνά ο  Μπάρακ Ομπάμα  ακύρωσε προγράμματα που είχαν σχεδιαστεί για να επιστρέψουν οι Αμερικανοί στη Σελήνη, ακύρωση που προβλημάτισε και ενόχλησε πολλούς επιστήμονες που ειδικεύονται στο διάστημα.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου