Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Νέο είδος ανθρώπου ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Νέο είδος ανθρώπου, το οποίο έζησε παράλληλα με τους Homo Sapiens και Neanderthals πριν από 30.000 χρόνια, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.
Όταν πριν από 2 χρόνια παλαιοντολόγοι εντόπισαν οστό δακτύλου σε σπήλαιο της Σιβηρίας, οι επιστήμονες δεν περίμεναν ότι θα οδηγούνταν σε μια τόσο σημαντική ανακάλυψη. Αφού, όμως, εξέτασαν το οστό αυτό, μέσω ανάλυσης DNA, διαπίστωσαν ότι ανήκει σε ένα εντελώς άγνωστο είδος ανθρώπου, το οποίο βάπτισαν «Γυναίκα-Χ.»

Αυτή η ανακάλυψη δείχνει ότι η ανθρώπινη οικογένεια κατά την προϊστορική εποχή ήταν πιο πλούσια απ’ ότι μέχρι πρότινος νομίζαμε. Φαίνεται, λοιπόν, ότι πολλά διαφορετικά είδη ανθρώπων εγκατέλειψαν χωριστά την Αφρική, εξαπλώθηκαν και επιβίωσαν για χιλιάδες χρόνια, μέχρι να επικρατήσει ο Homo Sapiens. Μάλιστα, μέχρι πριν από έξι χρόνια μόνο δυο είδη ανθρώπου μας ήταν γνωστά: οι Neanderthals και εμείς. Μετά την ανακάλυψη του ανθρώπου-hobbit της Ινδονησίας, τώρα έρχεται η ανακάλυψη ενός τέταρτου είδους, της «X-Woman.»
Ο καθηγητής Chris Stringer, ερευνητής της καταγωγής του ανθρώπου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, κάνει λόγο για μια «εξαιρετικά συναρπαστική εξέλιξη», δήλωσε πως πλέον «μέσω των νέων τεχνικών επεξεργασίας του DNA έχουμε αποκτήσει έναν ολοκληρωτικά νέο τρόπο θεώρησης της εξέλιξης των ανθρώπων της Κεντρικής και Ανατολικής Ασίας, η οποία ακόμη και σήμερα δεν είναι επαρκώς κατανοητή.»
Όταν το μικρό αυτό κομμάτι οστού ανακαλύφθηκε το 2008 στη σπηλιά Denisova της νότιας Σιβηρίας, οι επιστήμονες θεώρησαν ότι πρόκειται για Neanderthals ή Homo Sapiens, για είδη, δηλαδή, τα οποία ήταν επίσης ενδημικά στην περιοχή. Όταν όμως το οστό μεταφέρθηκε για ανάλυση στο Ινστιτούτο Max Planck της Γερμανίας, οι επιστήμονες ευθύς το συνέκριναν ως προς το DNA με τα διαθέσιμα δείγματα από τα είδη αυτά. Και με έκπληξη διαπίστωσαν ότι αν και το DNA υποδείκνυε άνθρωπο, ήταν πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι είχαν δει στο παρελθόν. Όλες οι εξετάσεις στις οποίες το υπέβαλαν στη συνέχεια υπέδειξαν ότι πρόκειται όντως για νέο είδος ανθρώπου.
Σύμφωνα με τις εξετάσεις αυτές, η «X - Woman» ήταν νεότερη από τον Homo Erectus, τον πρόγονο του ανθρώπου που έζησε στην Αφρική πριν από 1.900.000 χρόνια και πιθανότατα πρόκειται για ένα τρίτο είδος ανθρώπου που ζούσε παράλληλα με τους Neanderthals και τους σύγχρονους ανθρώπους στη Σιβηρία πριν από 30.000-50.000 χρόνια.
Aν και ονόμασαν το νέο αυτό είδος «X-Woman», οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη αν πρόκειται για άντρα ή για γυναίκα. Πρόκειται, εξηγούν, για προσωρινή ονομασία, η οποία κα θα αλλάξει όταν πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και μάθουμε περισσότερα για το είδος αυτό. Δεν αποκλείουν να πρόκειται για προϊόν διασταύρωσης αρσενικού Neanderthal και αρχαιότερου είδους και μιλούν για οστική δομή παρόμοια με αυτή των άλλων ειδών. Όσον αφορά, τέλος, την ηλικία του, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, βάσει του μεγέθους του οστού, πρόκειται για παιδί ηλικίας 5 με 7 ετών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου