Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Προγράμματα ανάκτησης αρχείων

Πολλές φορές χάνονται δεδομένα από τον υπολογιστή που δεν θα θέλαμε να είχαμε χάσει. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Είτε κάπου έγινε αποκοπή ενώ έπρεπε να γίνει αντιγραφή, είτε υπήρχε κάποιο πρόβλημα με το σκληρό, είτε μετανιώσαμε για την διαγραφή ενός αρχείου. Τα προγράμματα ανάκτησης διαγραμμένων αρχείων είναι αυτά που χρειάζονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Υπάρχουν κάποιες εμπορικά διαθέσιμες λύσεις. Εδώ παρακάτω θα σας δείξω δυο προγράμματα τα οποία είναι free και μπορείτε να κάνετε την συγκεκριμένη δουλειά με μηδενικό κόστος.

Το πρώτο πρόγραμμα είναι το File Scavenger (http://file-scavenger.en.softonic.com/ ). To συγκεκριμένο πρόγραμμα στην κανονική του έκδοση δεν είναι free. Αλλά υπάρχει η portable έκδοση του που είναι τελείως ελεύθερη και πολύ πρακτική μιας και δεν χρειάζεται εγκατάσταση. Την portable έκδοση μπορείτε να την βρείτε εδώ(http://drop.io/filescavengerportable). Παρακάτω θα περιγράψω ακριβώς τα βήματα για την εφαρμογή του προγράμματος. Το δεύτερο πρόγραμμα είναι το Recuva(http://www.piriform.com/recuva ). Αυτό είναι free. Και τα δυο είναι δοκιμασμένα από εμένα και δουλεύουν άψογα. Πρόταση μου είναι να χρησιμοποιήσετε το file scavenger portable , μιας και δε χρειάζεται να φορτώνετε τον υπολογιστή σας με προγράμματα που δεν θα χρησιμοποιήσετε σχεδόν ποτέ

How to…

1)Κατεβάζετε το αρχείο της portable έκδοσης. Κατά πάσα πιθανότητα είναι είναι ένα ζιπαρισμένο αρχείο. Το βάζετε σε ένα άδειο φάκελο, το ξεζιπάρετε και εμφανίζονται 4 αρχεία.
2)Τρέχετε το αρχείο filescav.exe. Αφού το σκεφτεί λίγο, θα σας εμφανιστεί μια οθόνη σαν αυτή.

3)Στην πρώτη επιλογή Search for, επιλέγετε αυτό τον τύπο του αρχείου που θέλετε να επαναφέρετε. Σε περίπτωση που έχετε χάσει πολλά αρχεία, αφήστε την προεπιλεγμένη επιλογή με τα δυο αστεράκια, all files   

4) Στην επιλογή Look in, επιλέξτε το σκληρό δίσκο που θέλετε να ψάξετε. Επιλέγετε το αντίστοιχο γράμμα που έχετε βάλει και φαίνεται όταν ανοίγετε τον «Υπολογιστή μου»


5)Στο Mode  έχετε δυο επιλογές: ή quick ή long. Στην πρώτη περίπτωση θα σας κάνει μια γρήγορη αναζήτηση, ενώ στην δεύτερη μια πιο αργή αλλά αποτελεσματικότερη. Προτείνω Long.

6) Πατήστε το κουμπί δίπλα “search”. Θα σας βγάλει μια ειδοποίηση για το αν θέλετε να φαίνονται τα διαγραμμένα αρχεία, όπου θα πατήστε να φαίνονται

7)Η αναζήτηση των αρχείων θα ξεκινήσει. Στην κεντρική οθόνη θα φαίνονται τα αρχεία που βρίσκει σιγά σιγά και στην γωνία θα σας δείχνει το ποσοστό του δίσκου που έχει καλύψει

7)Μετά από μια αναζήτηση αρκετής ώρας, αναλόγως την ταχύτητα του σκληρού και του αριθμού των αρχείων του σκληρού, θα σας βγάλει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επειδή μπορεί να είναι πολλά τα αρχεία και να μην βρίσκετε εύκολα αυτό που θέλετε, αν πατήσετε το κουμπί στην πάνω μπάρα “tree view” θα σας τα εμφανίσει με φακέλους όπως γίνεται η πλοήγηση στα αρχεία των windows.


8)Επιλέγετε τα αρχεία ή τους φακέλους που σας ενδιαφέρουν και πατάτε Recover. Τότε θα επιλέξετε τον φάκελο που θέλετε να αποθηκευτούν τα ανακτημένα αρχεία και αφού γίνει το Recover είστε έτοιμοι!


Εάν το δοκιμάσει κάποιος, έχει πρόβλημα και χρειάζεται περισσότερη βοήθεια, ας επικοινωνήσει μαζί μου με email

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου