Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Γιατί στο διάστημα δεν μεταδίδεται ο ήχος;

Θα το έχετε ακούσει ως μία από τις υπερβολές του Χόλυγουντ, που για να κάνει τις ταινίες πιο εντυπωσιακές θυσιάζει τον ρεαλισμό. Πράγματι, σε αρκετές ταινίες ακούγονται διάφοροι ήχοι στο διάστημα, αυτό όμως δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Ο ήχος δεν μπορεί να διαδοθεί στο διάστημα. Για να το κατανοήσουμε όμως αυτό πρέπει να καταλάβουμε τι είναι το ηχητικό κύμα.
Αρχικά για να παραχθεί ένα ηχητικό κύμα χρειάζεται μια πηγή. Η πηγή είναι αυτή που προκαλεί τον ήχο, π.χ. εσείς όταν μιλάτε, ένα αντικείμενο που πέφτει στο έδαφος κτλ.. Για να δούμε τι κάνει η πηγή ας πάρουμε το παράδειγμα του αντικειμένου που πέφτει, το οποίο θεωρώ πιο απλό. Όταν το πέσει δημιουργεί μια διαταραχή στο έδαφος. Η διαταραχή είναι απλά μια αλλαγή της κατάστασης του εδάφους. Δηλαδή, τα μόρια του εδάφους, στο σημείο της κρούσης, έχουν αλλάξει θέση.
Στη συνέχεια αυτή η διαταραχή αρχίζει και μεταδίδεται. Πώς γίνεται αυτό;
Τα μόρια ενός αντικειμένου ασκούν ελκτικές δυνάμεις μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αλλαγή επέλθει στην κατάσταση ενός αμέσως αλλάζει και η κατάσταση των γύρω του. Για να το καταλάβετε αυτό σκεφτείτε 5 αντικείμενα ενωμένα μεταξύ τους με ελαστικό σχοινί, το ελαστικό σχοινί προσομοιάζει τις ελκτικές δυνάμεις. Κρατείστε τα δύο ακριανά και αφήστε τα υπόλοιπα να κρέμονται στον αέρα, αυτό προσομοιάζει την κατάσταση του εδάφους πριν την κρούση. Στην συνέχεια κουνήστε το μεσαίο αντικείμενο, αυτό προσομοιάζει την πηγή. Θα παρατηρήσετε ότι τα 2 ελεύθερα αντικείμενα αρχίζουν και κουνιούνται κι αυτά, η διαταραχή μεταδίδεται. Το σε ποιό βαθμό θα μεταδοθεί η διαταραχή εξαρτάται από το πόσο ισχυρές είναι αυτές οι δυνάμεις.
Για να αντιληφθείτε εσείς έναν ήχο πρέπει η διαταραχή να φτάσει μέχρι το αφτί σας, άρα θα πρέπει να ταξιδέψει μέσω του αέρα. Αυτό δεν γίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στα στερεά. Τα μόρια των αερίων κινούνται ελεύθερα, δεν έχουν δεσμούς μεταξύ τους, και τυχαία. Δηλαδή στα αέρια υπάρχουν μόρια που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση από τα άλλα, γενικά υπάρχουν μόρια που κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτή η κίνηση όμως μπορεί να προσανατολιστεί, όπως γίνεται όταν φυσάει ο αέρας, τον νιώθετε προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αυτό γίνεται και στο ηχητικό κύμα, η διαταραχή προσανατολίζει τα μόρια του αέρα να κινηθούν με συγκεκριμένο τρόπο.
Τώρα μπορούμε, εύκολα, να δούμε γιατί δεν είναι δυνατό να ακούσουμε τίποτα στο διάστημα. Μπορεί μια πηγή να προκαλέσει μια διαταραχή, αλλά αυτή δεν μπορεί να μεταδοθεί. Στο διάστημα υπάρχει κενό άρα δεν υπάρχει κάποιο μέσο για να μεταδοθεί.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου