Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Τα αντιοξειδωτικά είναι ο εχθρός του καρκίνου σύμφωνα με τον «πατέρα του DNA»

Οι πολυβιταμίνες με αντιοξειδωτικές ουσίες μπορεί να υπονομεύουν τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου, ή ακόμα και να βοηθούν στην επιδείνωσή του, όπως υποστηρίζει ο «πατέρας του DNA», διάσημος αμερικανός νομπελίστας βιολόγος Τζέημς Γουότσον. 

Ο μοριακός βιολόγος και γενετιστής δρ Τζέιμς Γουάτσον (φωτο: Reuters)  

Ο μοριακός βιολόγος και γενετιστής δρ Τζέιμς Γουάτσον (φωτο: Reuters) O διακεκριμένος επιστήμονας δημοσίευσε στο περιοδικό βιολογίας "Open Biology" της Βασιλικής Εταιρίας Επιστημών της Βρετανίας μια νέα θεωρία για τη θεραπεία των καρκίνων σε τελικό στάδιο.
Ο Γουότσον υποστηρίζει ότι τα αντιοξειδωτικά καταστρέφουν τα επιβλαβή μόρια των λεγόμενων «ελεύθερων ριζών», που κάνουν ζημιά στο DNA, το RNA και διάφορες ζωτικές πρωτεϊνες, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσαν απόπτωση (δηλ. προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο).
Αν και αυτή η ισορροπία θα ήταν ωφέλιμη υπό κανονικές συνθήκες, πολλές αντικαρκινικές θεραπείες (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες και κάποιες στοχευμένες θεραπείες) βασίζονται άμεσα ή έμμεσα στις «ελεύθερες ρίζες» για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.
Όπως αναφέρει ο Γουότσον στην έκθεσή του, «αν δεν βρεθεί τρόπος να μειωθούν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό των ασθενών, σε 10 χρόνια ο καρκίνος σε τελικό στάδιο θα είναι το ίδιο ανίατος με σήμερα,» προσθέτοντας πως η νέα θεωρία του είναι για τον ίδιο «ένα από τα πιο σημαντικά έργα του μετά τη διπλή έλικα».
Τα διατροφικά συμπληρώματα, που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C και Ε, εδώ και καιρό έχουν αποτελέσει πεδίο επιστημονικής αντιπαράθεσης, όσον αφορά τη χρησιμότητά τους στη μάχη κατά του καρκίνου. Μερικές μελέτες υποστηρίζουν ότι αυτές οι ουσίες παρέχουν μια μέτρια αντικαρκινική προστασία.
Ο αμερικανός νομπελίστας παροτρύνει άλλους επιστήμονες να κάνουν νέες μελέτες για να ελέγξουν την ορθότητα της θεωρίας του.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου