Ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την
προδημοσίευση των στοιχείων από τα «τεστ κοπώσεως» στα οποία υπέβαλε τα
πυρηνικά εργοστάσια της Ευρώπης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Welt του Βερολίνου, τα αποτελέσματα των
ερευνών για τις προδιαγραφές ασφαλείας στα ευρωπαϊκά πυρηνικά εργοστάσια
είναι αρνητικότατα. Η σχετική τελική έκθεση της Κομισιόν επρόκειτο
αρχικά να παρουσιαστεί την 1η Οκτωβρίου, ωστόσο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου
Επιτρόπου για ενεργειακά ζητήματα Γκίντερ Έτινγκερ, ανακοίνωσε τη
Δευτέρα ότι η παρουσίαση δεν πρόκειται να γίνει πριν από τις 18
Οκτωβρίου καθώς η σχετική έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί.Η έρευνα στους ευρωπαϊκούς πυρηνικούς αντιδραστήρες είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έπειτα από την καταστροφή της Φουκουσίμα στις 11 Μαρτίου του 2011. Πρόθεση της Κομισιόν ήταν να διαπιστωθούν τα επίπεδα ασφαλείας των 68 ευρωπαϊκών πυρηνικών μονάδων, που βρίσκονται σε 14 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ και να αναζητηθούν μέτρα αποτροπής ανάλογης καταστροφής σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ο Γιόχεν Στάι, εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης κατά της πυρηνικής ενέργειας «ausgestrahlt» ασχολείται με τους κινδύνους που απορρέουν από τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. Κατά τη γνώμη του η εν λόγω έκθεση της Κομισιόν δεν έχει σπουδαία βαρύτητα. Όπως λέει, τα αποτελέσματα προκύπτουν από την αξιολόγηση στοιχείων που συμπλήρωσαν σε έτοιμα ερωτηματολόγια οι εταιρίες που διαχειρίζονται τις πυρηνικές μονάδες και προσθέτει ότι «εξωτερικοί ελεγκτές επισκέφθηκαν μόλις το ένα τρίτο περίπου των εργοστασίων».
Στα 25 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι δαπάνες για την ασφάλεια
Ο Ευρωπαίος Επιτροπος για ζητήματα ενέργειας Γκύντερ Έτινγκερ
Ο Γιόχεν Στάι υπογράμμισε επίσης ότι δεν αποτέλεσε αντικείμενο διερεύνησης το σενάριο μιας πρόσκρουσης αεροσκάφους σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και υπενθύμισε ότι η επιτροπή για την ασφάλεια των αντιδραστήρων στη Γερμανία είχε διαπιστώσει ότι κανένα πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας δεν έχει ασφαλιστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως λέει ο Γερμανός ειδικός, η ασφάλιση των πυρηνικών μονάδων για το ενδεχόμενο πρόσκρουσης αεροσκάφους είναι τόσο ακριβή, ώστε αν γινόταν θα οδηγούσε στο τέλος της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη Welt, η Κομισιόν υπολογίζει το κόστος για την ανάσχεση των ελλείψεων και των κενών στις ευρωπαϊκής πυρηνικές μονάδες στα 25 δισ. ευρώ, ένα ποσό που δεν συμπεριλαμβάνει τα έξοδα για τα μέτρα ασφαλείας έναντι μιας πιθανής πρόσκρουσης αεροσκάφους.
Από μία αναφορά στην έκθεση της Κομισιόν καθίσταται σαφές ότι οι προδιαγραφές ασφαλείας στα πυρηνικά εργοστάσια της Ευρώπης δεν είναι οι δέουσες εδώ και αρκετά χρόνια. Οι υπάλληλοι της ΕΕ διαπίστωσαν ότι οι βελτιώσεις στα μέτρα ασφαλείας που έγιναν σε ακολουθία της πυρηνικής καταστροφής στο Τσέρνομπιλ το 1986, δεν εφαρμόστηκαν επαρκώς στις μονάδες αρκετών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Πηγη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου