Έτοιμο για κατανάλωση θα είναι μέσα στο επόμενο εξάμηνο το πρώτο τεχνητό κρέας που θα παράγεται σε εργαστήριο, χωρίς να απαιτείται η σφαγή ζώου.
Το χάμπουργκερ… του σωλήνα, το οποίο ετοιμάζουν Ολλανδοί επιστήμονες, θα αποτελείται από χιλιάδες βλαστικά κύτταρα ζώων, τα οποία μετά τον πολλαπλασιασμό τους θα δημιουργήσουν τμήματα μυϊκού ιστού, που θα εξελιχθούν σε κομμάτια εργαστηριακού κρέατος.
Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με το «New Scientist», έχουν προχωρήσει οι πειραματισμοί με κύτταρα χοίρων και σε λίγους μήνες πιστεύουν ότι θα έχουν έτοιμο το πρώτο «χοιρινό του σωλήνα».
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Maastricht, το κόστος για το τεχνητό μπέργκερ θα ανέρχεται στα 230.000 ευρώ.
Σε ένα χρόνο πρόκειται να γίνει το ίδιο και με το μοσχαρίσιο κρέας, ενώ θα ακολουθήσουν πειράματα με άλλου τύπου κρέας (κύτταρα από αρνί, κοτόπουλο κ.ά.).
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη αναμένεται να προκαλέσει την αποδοχή των φιλοζωικών σωματείων που αντιδρούν στις μαζικές σφαγές ζώων για ανθρώπινη κατανάλωση.
Επίσης, θα εγείρει και διλήμματα σχετικά αν το εργαστηριακό κρέας θα είναι ασφαλές για την υγεία και το περιβάλλον και ποιες επιπτώσεις θα έχει η τυχόν παραγωγή του σε ευρεία κλίμακα.
Πηγή
Το χάμπουργκερ… του σωλήνα, το οποίο ετοιμάζουν Ολλανδοί επιστήμονες, θα αποτελείται από χιλιάδες βλαστικά κύτταρα ζώων, τα οποία μετά τον πολλαπλασιασμό τους θα δημιουργήσουν τμήματα μυϊκού ιστού, που θα εξελιχθούν σε κομμάτια εργαστηριακού κρέατος.
Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με το «New Scientist», έχουν προχωρήσει οι πειραματισμοί με κύτταρα χοίρων και σε λίγους μήνες πιστεύουν ότι θα έχουν έτοιμο το πρώτο «χοιρινό του σωλήνα».
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Maastricht, το κόστος για το τεχνητό μπέργκερ θα ανέρχεται στα 230.000 ευρώ.
Σε ένα χρόνο πρόκειται να γίνει το ίδιο και με το μοσχαρίσιο κρέας, ενώ θα ακολουθήσουν πειράματα με άλλου τύπου κρέας (κύτταρα από αρνί, κοτόπουλο κ.ά.).
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη αναμένεται να προκαλέσει την αποδοχή των φιλοζωικών σωματείων που αντιδρούν στις μαζικές σφαγές ζώων για ανθρώπινη κατανάλωση.
Επίσης, θα εγείρει και διλήμματα σχετικά αν το εργαστηριακό κρέας θα είναι ασφαλές για την υγεία και το περιβάλλον και ποιες επιπτώσεις θα έχει η τυχόν παραγωγή του σε ευρεία κλίμακα.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου