Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Η Νεκρά Θάλασσα... ζωντάνεψε

Εντοπίστηκαν πηγές γλυκού νερού στον πυθμένα καθώς και πολλά μικρόβια
Η Νεκρά Θάλασσα... ζωντάνεψε
Για πρώτη φορά εντοπίζεται ζωή στην Νεκρά Θάλασσα

Τα πολύ υψηλά επίπεδα αλατότητας της Νεκράς Θάλασσας κάνουν απαγορευτική την παρουσία της ζωής σε αυτή. Ερευνητική αποστολή εντόπισε την ύπαρξη γλυκού νερού που πηγάζει από τον πυθμένα της αλλά και μεγάλη ποικιλία μικροβιακών οργανισμών.

Κατάδυση... ζωής

Η Νεκρά Θάλασσα είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη λίμνη η οποία βρίσκεται στα σύνορα της Ιορδανίας με το Ισραήλ. Η επιφάνειά της βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου,  κάτι που την κάνει το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη.

Αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης επειδή η εμπειρία της κολύμβησης εκεί είναι μοναδική. Λόγω των περιεχομένων αλάτων, το νερό της έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος από αυτό της θάλασσας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη πλευστότητα και έτσι να μπορεί κανείς να επιπλέει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στο Ισραήλ καταδύθηκαν και εξερεύνησαν την Νεκρά Θάλασσα κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Οι δύτες εντόπισαν ότι σε ορισμένα σημεία όπου ο πυθμένας της λίμνης βρίσκεται σε βάθος 30 μέτρων αναβλύζει φρέσκο νερό.

 Επιπλέον κοντά στα ανοίγματα που έχουν δημιουργηθεί από τις υποθαλάσσιες πηγές οι ερευνητές εντόπισαν την παρουσία μεγάλων πληθυσμών μικροβίων που αποτελούνται μάλιστα από διαφορετικά είδη.

«Αν και δεν υπάρχουν ψάρια στην Νεκρά Θάλασσα, μεγάλοι πληθυσμοί μικροοργανισμών από διάφορα είδη έχουν εγκατασταθεί και ζουν σε διάφορα σημεία του πυθμένα» αναφέρει ο Ντάνι Ιονέσκου του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Μικροβιολογίας Μαξ Πλανκ στην Γερμανία το οποίο μετείχε στην οργάνωση της αποστολής.

Nα σημειωθεί ότι η Νεκρά Θάλασσα «χάνεται» αφού η στάθμη του νερού της υποχωρεί κατά περίπου ένα μέτρο ετησίως. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας κυρίως της συνεχούς μείωσης των υδάτων που εισρέουν σε αυτή από τον βασικό της τροφοδότη, τον Ιορδάνη ποταμό, τα νερά του οποίου χρησιμοποιούνται ως πόσιμο νερό από τον άνθρωπο.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου