Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ακτινοβολία: διχάζουν οι επιπτώσεις στην υγεία

Ζούμε σ' ένα ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον και οι καθημερινές εφαρμογές που χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία διαρκώς πληθαίνουν, με συνέπεια να προκαλούν ηλεκτρομαγνητική μόλυνση (esmog). 

Συστήματα ασφαλείας, δίκτυα υπολογιστών, αυτοκινητοβιομηχανία, ψηφιακή ραδιοφωνία-τηλεόραση, ραδιοσυχνοτική ταυτοποίηση, ασύρματη φόρτιση προκαλούν μη-ιοντίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την ιοντίζουσα ακτινοβολία των ακτίνων Χ και της ραδιενέργειας.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί βιοφυσικός μηχανισμός που να μπορεί να προβλέψει διάρρηξη του DNA από τη μη-ιοντίζουσα ακτινοβολία, οι ανθρωπογενείς πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας αποτελούν έναν παράγοντα έκθεσης που απασχολεί την επιστήμη. Σύμφωνα με στοιχεία του Εργαστηρίου Ραδιοεπικοινωνιών του τμήματος Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης:
Οι συνδρομητές της κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως αγγίζουν τα 5 δισ., ενώ ο ένας στους δύο κατοίκους της χώρας μας κατέχει δύο κινητά τηλέφωνα (διείσδυση 156% το 2010). Οι μισοί Ελληνες (53%) ανησυχούν ότι το κινητό τηλέφωνο επηρεάζει την υγεία τους.
Το 2006 οι δαπάνες για την αγορά κινητού τηλεφώνου άγγιζαν το 3,4% του ΑΕΠ (Γερμανία 2,9%).
Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 15 εκατομμύρια κλήσεις έκτακτης ανάγκης για οδική βοήθεια, συνδρομή ΕΚΑΒ, αστυνομίας κ.λπ. Στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας απασχολούνται περίπου 35.000 εργαζόμενοι.

Εκπέμπουν λιγότερο
Οι σύγχρονες συσκευές εκπέμπουν λιγότερο από τις παλαιότερες και η ισχύς λειτουργίας του κινητού τηλεφώνου παραμένει μικρή όταν υπάρχει καλό σήμα και κατά συνέπεια η πύκνωση του δικτύου κεραιών κινητής τηλεφωνίας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της έκθεσης τόσο των χρηστών κινητών τηλεφώνων όσο και του υπόλοιπου πληθυσμού.
Δεν έχει αποδειχθεί ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου επάγει καρκίνο στον εγκέφαλο αλλά η μακροχρόνια και συχνή χρήση χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας επηρεάζει την αρχιτεκτονική του ύπνου και την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, όμως με τρόπο που δεν είναι γνωστό αν μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία.
«Υπάρχουν φαινόμενα βιολογικά που δεν έχουν αναχθεί σε επιπτώσεις στην υγεία. Αλλο το βιολογικό φαινόμενο και άλλο η επίπτωση στην υγεία. Υπάρχουν βιολογικά φαινόμενα για τα οποία υπάρχει αντιδικία μεταξύ των επιστημόνων. Π.χ. μια ολόκληρη ομάδα-σχολή από τη Σουηδία λέει ότι υπάρχει πρόβλημα, ότι ανοίγει ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός και υπάρχουν άλλες τόσες εργασίες απ' την άλλη πλευρά, απ' τη Γερμανία, που δείχνει ότι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.

Η ΠΟΥ και η Ε.Ε.
Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας προς τα πού γέρνουν τα δεδομένα, να τα πάρουμε αριθμητικά και να δούμε προς τα πού βαραίνουν οι αποδείξεις. Αυτή τη στιγμή δεν βαραίνουν προς την ασθένεια και την παθολογία. Αυτό το λέει, όχι μόνο ο ΠΟΥ, αλλά και η ειδική επιτροπή της Ε.Ε. που αποτελείται από γιατρούς επιδημιολόγους και αφορά όλες τις καινούργιες τεχνολογίες και τους κινδύνους που μπορούν να εμφανιστούν απ' αυτές και αυτοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα αποδεδειγμένο γενικότερα για την ακτινοβολία», αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, ακτινοφυσικός Θόδωρος Σαμαράς.
«Ο ΠΟΥ έχει πει στην τελευταία ατζέντα για την έρευνα ότι πρέπει να στραφούμε και στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και να μελετήσουμε ακόμη και τις ψυχολογικές επιδράσεις των πληθυσμών. Η υγεία για τον ΠΟΥ είναι η πλήρης κοινωνική, σωματική και ψυχολογική ακεραιότητα του ανθρώπου και η δυνατότητά του να λειτουργήσει μέσα στο περιβάλλον του».

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου