Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Δημιουργία οργάνων κατά παραγγελία;

Η δημιουργία ανθρωπίνων οργάνων κατά παραγγελία ίσως να βρίσκεται μόλις λίγα χρόνια μακριά, καθώς επιστήμονες έχουν βρει πάνω από 20 τρόπους ανάπτυξής τους.

Έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ήδη κύστη, ουρήθρα και τραχεία, όργανα τα οποία μεταμόσχευσαν σε ασθενείς κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών.

Πλέον, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να προσανατολίζονται προς τη δημιουργία πιο πολύπλοκων οργάνων, όπως η καρδιά, το νεφρό, το ήπαρ, το πάγκρεας και ο θύμος αδένας.

Το εν λόγω επίτευγμα θα μπορούσε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής και να μειώσει τις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων.

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί παρουσιάστηκε λεπτομερώς σε ένα συνέδριο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ για τις τεχνολογίες φυσικής ανανέωσης.

Ο διοργανωτής του συνεδρίου, Aubrey de Gray εξηγεί: «Είμαστε μπροστά σε μία νέα εποχή στην ιατρική, όπου οι ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία μπορούν να μπλοκαριστούν, ακόμα και να αναστραφούν. Οι θεραπείες αυτές βρίσκονται προς το παρόν σε ερευνητικό κυρίως στάδιο αλλά τελικά ευελπιστούμε ότι θα γίνουν σύντομα κοινή πρακτική.»

Ένας από τους ομιλητές, ο καθηγητής Paolo Macchiarini, από το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο εμφύτευσε μία εργαστηριακή τραχεία σε ασθενή που έπασχε από καρκίνο του τραχήλου.

Η τραχεία δημιουργήθηκε από μία τεχνητή «σκαλωσιά» που είχε τη μορφή της τραχείας και εμφυτεύθηκε στα βλαστοκύτταρα του ασθενή.


«Θα προκύψουν νέες και πολλά υποσχόμενες θεραπευτικές δυνατότητες για χιλιάδες ασθενείς, που πάσχουν από ασθένειες που εμποδίζουν την αναπνευστική οδό,» υπογράμμισε ο Macchiarini.

Η καθηγήτρια Doris Taylor, από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, έχει καταφέρει ήδη να δημιουργήσει μία λειτουργική ανθρώπινη καρδιά, αφαιρώντας νεκρά κύτταρα από την καρδιά ενός δωρητή και αντικαθιστώντας τα με ζωντανά.

Ο καθηγητής Shay Soker, από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ της Βόρειας Καρολίνα, δημιούργησε μινιατούρα ανθρώπινου ήπατος, εμφυτεύοντας στον σκελετό πρωτεΐνης του ήπατος ενός αρουραίου ανθρώπινα ηπατικά βλαστοκύτταρα.

Υπάρχει, όμως, ένα όργανό, που δεν πρόκειται ποτέ να αναπτυχθεί σε εργαστήριο και αυτό δεν είναι άλλο από τον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες, εντούτοις, δοκιμάζουν ένα φάρμακο, που ονομάζεται Rilmenidine και ενδεχομένως να βοηθά στην αντιμετώπιση της ανίατης νόσου του Χάντινγκτον, μία ασθένεια που προκαλεί άνοια και εν τέλει οδηγεί στο θάνατο. Ελπίζουν πως θα δώσει ώθηση στη δράση των λυσοσωμάτων, που αφαιρούν τις περιττές συσσωρευμένες πρωτεΐνες. Να σημειωθεί ότι τα λυσοσώματα εξασθενούν με την ηλικία.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου