Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Οι σκέψεις και τα όνειρα σε... ταινία!

Ερευνητές κατάφεραν να ανασυνθέσουν από τον εγκέφαλο θεατών, το φιλμάκι που έβλεπαν στο YouTube

Οι σκέψεις και τα όνειρα σε... ταινία!
Αρχίζει να «χτίζεται» τεχνολογία καταγραφής της σκέψης

Επιστημονική ομάδα στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας μια επαναστατική μέθοδο κατάφερε να δει τι σκέφτονταν οι εθελοντές που έπαιρναν μέρος στα πειράματα. Πιο συγκεκριμένα εθελοντές κλήθηκαν να να δουν βιντεοκλιπ από το YouTube και οι ερευνητές κατάφεραν να αναπαράγουν σε μια οθόνη σκηνές από τα βίντεο όπως αυτές είχαν καταγραφεί στο μυαλό των εθελοντών.

Ο «μεταφραστής» της σκέψης

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπέρκλει χρησιμοποίησαν την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου (fMRI), που καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα, ενώ οι εθελοντές παρακολουθούσαν τα βίντεο. Συγκεκριμένα, μέτρησαν τη ροή του αίματος στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος λαμβάνει τα νευρικά ερεθίσματα από τα δύο μάτια, ενοποιώντας τα σε μια πλήρη εικόνα και μεταφράζοντάς τα σε μεγέθη, μορφές, αντικείμενα και χρώματα. Αναλύοντας τα δεδομένα αυτά, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα λογισμικό που μπορούσε να αποκωδικοποιεί τα σήματα στον οπτικό φλοιό και να τα ανακατασκευάζει σε εικόνες.

Φυσικά οι ερευνητές δεν έβλεπαν στην οθόνη αυτό καθεαυτό το βίντεοκλιπ αλλά θολές εικόνες σχημάτων, αντικειμένων και κίνησης οι οποίες όμως επιβεβαιώθηκε ότι συνδέονταν με το περιεχόμενο των σκηνών που παρακολουθούσαν οι εθελοντές.

Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα ασχολείται εδώ και πολύ καιρό με το συγκεκριμένο αντικείμενο και μάλιστα πριν από δύο χρόνια είχε καταφέρει να πετύχει κάτι ανάλογο ανασυνθέτοντας από τον εγκέφαλο ενός ατόμου στατικές ασπρόμαυρες εικόνες που είχε μόλις δει, όχι όμως και κινούμενες, έγχρωμες εικόνες όπως συνέβη τώρα.

Οι εφαρμογές

Αν και οι ειδικοί τονίζουν ότι η ανάπτυξη ενός συστήματος που θα μπορεί να αναπαράγει τις συνειδητές ή ακόμη και τις υποσυνείδητες σκέψεις είναι υπόθεση του απώτερου μέλλοντος, εντούτοις ομολογούν ότι η νέα έρευνα είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αν τελικά κάνει την εμφάνισή του ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούμε να δούμε τις σκέψεις, τις αναμνήσεις, ίσως ακόμη και τα όνειρα των ανθρώπων.

Σε πρακτικό επίπεδο ένα τέτοιο σύστημα θα μπορεί να βοηθήσει στην επικοινωνία ατόμων που δεν μπορούν να εκφραστούν, π.χ ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή βρίσκονται σε κώμα.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου