Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Serial Killer η ζέστη στην Ευρώπη

Θα σκοτώσει περισσότερους κατοίκους της ηπείρου μας από ό,τι το κρύο

Serial Killer η ζέστη στην Ευρώπη
Η ζέστη αναδεικνύεται ως ο χειρότερος εχθρός των κατοίκων της Ευρώπης

Μια νέα έρευνα αναφέρει ότι όσον αφορά την Ευρώπη ο αριθμός των θυμάτων από ζέστη θα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θυμάτων από το ψύχος. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το ισοζύγιο των θανάτων που συνδέονταν με τις κλιματικές αλλαγές έγερνε προς την πλευρά των θανάτων που οφείλονταν στο κρύο. Η νέα έρευνα αναφέρει ότι στην Ευρώπη η κατάσταση αυτή θα αντιστραφεί τις προσεχείς δεκαετίες.

Ζέστη δολοφόνος


Ειδικοί του Ινστιτούτου Κλιματικών Επιστημών της Καταλωνίας μελετώντας μια σειρά από δεδομένα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τις προσεχείς δεκαετίες θα αυξηθούν κατακόρυφα οι θάνατοι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η έρευνα αφορά τους άμεσους θανάτους από το ψύχος και τον καύσωνα και όχι θύματα που προκαλούνται από φαινόμενα που οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές όπως για παράδειγμα, ξηρασία, πλημμύρες, καταιγίδες κλπ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές σε πρώτη φάση και μέχρι το 2025 θα υπάρξει περιορισμός του ρυθμού θανάτων από την ζέστη και το ψύχος στην Ευρώπη. Όμως από εκεί και μετά η κατάσταση θα αλλάξει και οι ερευνητές εκτιμούν ότι μέχρι το 2040 ο αριθμός των θανάτων από τις υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη θα ξεπεράσει τον αντίστοιχο από τις χαμηλές. Υπολογίζουν μάλιστα ότι το 2070 ο αριθμός των θανάτων από καύσωνα στην Ευρώπη θα αγγίξει τις 15 χιλιάδες.

Ασπίδα τα κλιματιστικά

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μελετώντας σχετικά δεδομένα από 200 περιοχές της Ευρώπης. Αναφέρουν ότι η Ευρώπη θα χτυπηθεί από την ζέστη περισσότερο από τις ΗΠΑ και άλλες αναπτυγμένες περιοχές του πλανήτη επειδή σε σχέση με εκείνες υπάρχουν πολύ λιγότερα κλιματιστικά. Οι ερευνητές στηρίχθηκαν σίγουρα και σε περιστατικά όπως εκείνο του μεγάλου καύσωνα το 2003 στην Γαλλία στην οποία δεν είναι διαδεδομένη η χρήση κλιματιστικών. Εκτιμάται ότι εκείνο το καλοκαίρι έχασαν την ζωή τους περίπου τρεις χιλιάδες άτομα εξαιτίας του καύσωνα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα βιώσει ο ευρωπαϊκός νότος με χώρες όπως η Ιταλία να έχουν κάθε χρόνο αυξανόμενο αριθμό θυμάτων λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου