Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ο Ντα Βίντσι των ρομπότ


Το τμήμα πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου οργάνωσε και χρηματοδότησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιδέα. Τη δημιουργία ενός ρομποτικού μηχανισμού που θα μπορεί να ζωγραφίζει. Ο ζωγράφος Πατρίκ Τρέσετ σε συνεργασία με τον καθηγητή πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Φρέντερικ Φολ Λεϊμαρί ανέπτυξαν ένα ρομποτικό σύστημα το οποίο εκπαίδευσαν έτσι ώστε να μπορεί να ζωγραφίσει. Το ρομπότ έχει μάλιστα ιδιαίτερη κλίση στα πορτρέτα.

Ρομπο-ζωγράφος

Το ΑΙΚΟΝ ΙΙ αποτελείται από μια κάμερα η οποία συνδέεται με έναν «τεχνητό εγκέφαλο» ο οποίος με την σειρά του δίνει εντολές σε ένα ρομποτικό χέρι. Η κάμερα καταγράφει κάποιο πρόσωπο και το ρομποτικό χέρι πιάνει ένα στυλό και αρχίζει να ζωγραφίζει.

Προς το παρόν το ρομποτικό σύστημα ζωγραφίζει «μηχανικά», δηλαδή απλά αναπαράγει αυτό που βλέπει χωρίς να έχει οποιαδήποτε συναίσθηση του τι κάνει. Επόμενος στόχος των δύο ερευνητών είναι να αναβαθμίσουν το σύστημα με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορεί να σκέφτεται μόνο του και να αναπτύξει αν είναι δυνατόν και το δικό του ξεχωριστό στυλ ζωγραφικής.



Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου