Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

"Μαγνητάκια" χαρίζουν όραση

Αν κάποιος σας έλεγε ότι μια ημέρα μικρορομπότ θα εισάγονται μέσα στα ανθρώπινα μάτια προκειμένου να τα θεραπεύσουν από σοβαρές παθήσεις όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (η πιο συχνή αιτία τύφλωσης ηλικιωμένων στον δυτικό κόσμο), θα πιστεύατε ότι μάλλον αστειεύεται. Και όμως ειδικοί του Ινστιτούτου Ρομποτικής και Εξυπνων Συστημάτων (ΙRIS) στη Ζυρίχη της Ελβετίας με επικεφαλής τον καθηγητή Μπράντλι Νέλσον δεν έχουν πάρει καθόλου στα αστεία αυτή την υπόθεση - το αντίθετο μάλιστα.

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας κ. Χρήστος Μπεργελές, έχουν σχεδιάσει ένα σύστημα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική χορήγηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Οπως εξηγεί ο κ. Μπεργελές στο «Βήμα», το σκεπτικό της συγκεκριμένης έρευνας είναι το να κινούν οι ειδικοί μικροσκοπικά μαγνητικά αντικείμενα σε όλες τις διαστάσεις. «Τα εξελιγμένα ρομποτάκια που χρησιμοποιούμε το τελευταίο διάστημα είναι ουσιαστικώς μαγνητάκια με μήκος 2,4 χιλιοστά και πλάτος 0,38 χιλιοστά. Πρόκειται για συσκευές με μικρό πλάτος, ακριβώς επειδή στόχος μας είναι να μπορούν να μπουν σε σύριγγα και να εισαχθούν στα μάτια στο πλαίσιο μιας ελάχιστα επεμβατικής διαδικασίας».

Τα μικρορομποτάκια έχουν σωληνοειδές σχήμα και είναι κούφια προκειμένου να μπαίνει στο εσωτερικό τους η φαρμακευτική ουσία. Ο σωλήνας είναι φτιαγμένος από ένα μαγνητικό υλικό και μπορεί να επικαλυφθεί με υλικά βιοσυμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως π.χ. το τιτάνιο που χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στην ορθοπαιδική. Στο μπροστινό μέρος της η συσκευή έχει μια βελόνα που λειτουργεί σαν άγκιστρο προκειμένου να «αγκυροβολεί» στο επιθυμητό σημείο μέσα στο μάτι. Το μικρορομπότ καθοδηγείται από ένα νέο ηλεκτρομαγνητικό σύστημα που ανέπτυξαν οι ερευνητές από τη Ζυρίχη. Το σύστημα αυτό αποτελείται από οκτώ ηλεκτρομαγνήτες που δημιουργούν μαγνητικό πεδίο και καθοδηγούν τη συσκευή εντός του ματιού. «Με ένα οφθαλμοσκόπιο εμείς ελέγχουμε την πορεία της συσκευής και επεξεργαζόμαστε τις εικόνες» σημειώνει ο κ. Μπεργελές.

Εναντίον εκφύλισης ωχράς κηλίδας
Σήμερα η πιο κοινή θεραπεία για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αφορά ενέσεις ενός φαρμάκου στο μάτι. Ωστόσο η φαρμακευτική ουσία διαχέεται γρήγορα μετά την έγχυση στον αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα να απαιτείται τακτική χορήγηση των ενέσεων για να φθάνει η απαιτούμενη ποσότητα του φαρμάκου στις πληγείσες από την ασθένεια περιοχές. Το νέο μικρορομπότ θα επιτρέπει την αργή και στοχευμένη έκλυση του φαρμάκου αφού η συσκευή θα μπορεί να παραμένει εντός του οφθαλμού επί μήνες. Σύμφωνα με τον έλληνα ερευνητή πειράματα που διεξάγουν φαρμακευτικές εταιρείες δείχνουν ότι μελλοντικά θα μπορούν να εισάγονται εντός της συσκευής αμπούλες φαρμάκων που θα εκλύουν την ουσία έως και επί 24 μήνες.
Μέχρι στιγμής τα πειράματα έχουν διεξαχθεί μόνο σε οφθαλμούς χοίρων που είχαν ληφθεί μετά τον θάνατό τους. Ωστόσο η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει σύντομα μελέτες σε ζώντα πειραματόζωα. «Εκτιμούμε ότι μέσα στο έτος θα λάβουμε έγκριση για έναρξη πειραμάτων σε λαγούς ή χοίρους» λέει ο κ. Μπεργελές. Παραδέχεται πάντως ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς μέχρι την ημέρα που η φουτουριστική συσκευή θα φθάσει σε δοκιμές σε ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση και αυτή η μελέτη αποτελεί άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα του hi-tech μέλλοντος της ιατρικής.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου