Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Η κεταμίνη «σκοτώνει» την ουροδόχο κύστη

Το δημοφιλές ναρκωτικό προκαλεί πλήθος ουρολογικών προβλημάτων

Η κεταμίνη «σκοτώνει» την ουροδόχο κύστη
Η κεταμίνη που αποτελεί άκρως δημοφιλή ναρκωτική ουσία μεταξύ θαμώνων στα κλαμπ μπορεί να προκαλέσει πλήθος ουρολογικών προβλημάτων

Η χρόνια χρήση του ναρκωτικού κεταμίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ουροδόχο κύστη. Την προειδοποίηση αυτή απευθύνει ομάδα χειρουργών και επιστημόνων με δημοσίευσή της στο επιστημονικό περιοδικό «BJU International». Τα νέα ευρήματα των ειδικών προκαλούν επίσης ανησυχία σε ό,τι αφορά την πιθανή χρήση της ουσίας ως αντικαταθλιπτικού.

Η κεταμίνη χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες ως αναισθητικό και αναλγητικό φάρμακο. Ωστόσο εδώ και αρκετό καιρό έχει γίνει ιδιαιτέρως δημοφιλής ως ναρκωτική ουσία, κυρίως μεταξύ νεαρών που διασκεδάζουν σε κλαμπ και θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα νιώσουν μεγαλύτερη … ανάταση.
Η πρώτη περίπτωση εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων στην ουροδόχο κύστη τα οποία συνδέονταν με χρήση κεταμίνης κατεγράφη το 2007. Ωστόσο ως σήμερα ελάχιστα στοιχεία ήταν γνωστά σχετικά με το εύρος και τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Σοβαρές παρενέργειες
Τώρα, στη δημοσίευσή της που αποτελεί ανασκόπηση όλων των υπαρχόντων στοιχείων σχετικά με το θέμα, η ομάδα των ειδικών αναφέρεται σε επιδράσεις όπως η ακράτεια, η συρρίκνωση της ουροδόχου κύστης καθώς και οι βλάβες στους νεφρούς και στην ουρήθρα σε άτομα που κάνουν συχνή χρήση κεταμίνης.
«Οι συνέπειες για τους χρήστες κεταμίνης είναι σοβαρές όπως η ακράτεια ή ο πολύ μεγάλος πόνος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νταν Γουντ, ουρολόγος από τα Νοσοκομεία του University College του Λονδίνου, που ήταν επικεφαλής της ανασκόπησης. Ο ειδικός προσέθεσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια αντιμετώπισε 20 περιπτώσεις χρόνιων χρηστών κεταμίνης με σοβαρά ουρολογικά προβλήματα. Μάλιστα σε τέσσερις από αυτές απαιτήθηκε η αφαίρεση της ουροδόχου κύστης.
Στην ανασκόπηση σημειώνεται ότι τα άτομα που κάνουν μεγάλη χρήση του ναρκωτικού αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ουρολογικών συμπτωμάτων. Συγκεκριμένα ποσοστό της τάξεως του 20% όσων λαμβάνουν υψηλές δόσεις κεταμίνης αρκετές φορές την εβδομάδα επί μήνες ή χρόνια, έχουν εμφανίσει βλάβες στο ουροποιητικό σύστημα.

Παγκόσμιο πρόβλημα
«Η χρήση κεταμίνης αποτελεί συνεχώς εντεινόμενο πρόβλημα στη Βρετανία, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία ενώ έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις στη Νοτιοανατολική Ασία και κυρίως στο Χονγκ Κονγκ» τόνισε η Βάλερι Κάραν, καθηγήτρια Ψυχοφαρμακολογίας στο University College του Λονδίνου, η οποία διεξάγει ανασκόπηση σχετικά με τη χρήση κεταμίνης στη Βρετανία για λογαριασμό της Ανεξάρτητης Επιστημονικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά της χώρας.
Μέχρι πρότινος πιστευόταν ότι τα προβλήματα στην ουροδόχο κύστη οφείλονταν σε άλλες ουσίες που κάποιες φορές προσθέτουν στην κεταμίνη οι έμποροι ναρκωτικών. Ωστόσο με αδημοσίευτη ακόμη μελέτη τους ειδικοί του Πανεπιστημίου του Γιορκ στη Βρετανία έδειξαν ότι η ίδια η κεταμίνη «σκοτώνει» το ουροποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές Σάιμον Μπέικερ και Τζένιφερ Σαουθγκέιτ προσέθεσαν κεταμίνη σε κύτταρα του ουροθηλίου τα οποία αποτελούν τη «φόδρα» της ουροδόχου κύστης. Όπως προέκυψε, όσο περισσότερο αυξανόταν η δόση της ουσίας, τόσο ταχύτερα τα κύτταρα σταματούσαν να αναπτύσσονται και τελικώς πέθαιναν.

Αντικαταθλιπτική δράση
Σημειώνεται ότι πρόσφατα η κεταμίνη έδωσε πολλές υποσχέσεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Σαουθγουέστερν του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας ανακάλυψαν ότι σε μοντέλα ποντικών με κατάθλιψη, η κεταμίνη προάγει την ταχεία σύνθεση μιας πρωτεΐνης – της BDNF - η οποία είναι γνωστό ότι έχει αντικαταθλιπτική δράση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κεταμίνη θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπευτικό στόχο για την ανάπτυξη αντικαταθλιπτικών ταχείας δράσης τα οποία θα είναι άκρως χρήσιμα κυρίως σε άτομα με αυτοκτονικές τάσεις.
Ο δρ Μπέικερ τόνισε ότι «είμαστε ενθουσιασμένοι που η κεταμίνη μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας ολόκληρης νέας γενιάς αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Ωστόσο ανησυχούμε παράλληλα μήπως συνδεθεί με παρενέργειες όπως αυτές που εμφανίζονται σε ό,τι αφορά τη χρήση της ως ναρκωτικό». Σύμφωνα με τον ερευνητή η καλύτερη κατανόηση της δράσης της ουσίας θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε φάρμακα τα οποία δεν θα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες για τον οργανισμό.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου