Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Χάθηκε δορυφόρος της NASA!

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενεργοποίησε σήμερα το μεσημέρι η NASA έπειτα από ανωμαλία που εμφανίστηκε κατά την εκτόξευση ενός νέου δορυφόρου γεωσκόπησης. Η τύχη του φορτίου παραμένει άγνωστη.


Η αποστολή κόστισε 424 εκατομμύρια δολάρια (!) και τη διαχείρισή της είχε αναλάβει το Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA.

Ο πύραυλος Taurus XL που μετέφερε τον δορυφόρο Glory εκτοξεύτηκε από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια στις 12.10 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας (ξημερώματα ώρα Δυτικής Ακτής ΗΠΑ).

Όταν έφτασε στο ύψος της προβλεπόμενης τροχιάς, ο δορυφόρος απέτυχε να αποσυνδεθεί από το προστατευτικό κάλυμμα, ανέφερε ο σχολιαστής της NASA που περιέγραφε τη διαδικασία. Το φορτίο δεν είχε αρκετή ταχύτητα για να φτάσει στην τελική τροχιά.

Ο σχολιαστής δεν εξήγησε ποια είναι η κατάσταση του πυραύλου και του δορυφόρου, ανακοίνωσε όμως ότι η υπηρεσία ενεργοποίησε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Αξιωματούχοι της NASA αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις στο Associated Press πριν εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση.

Ο δορυφόρος ήταν μέρος τριετούς αποστολής, κατά την οποία θα ανέλυε πώς τα αιωρούμενα σωματίδια και η ηλιακή ακτινοβολία επηρεάζουν το κλίμα. Ο Glory θα έμπαινε σε τροχιά δίπλα σε άλλους πέντε δορυφόρους γεωσκόπησης, με τους οποίους η NASA παρατηρεί τη γη και την ατμόσφαιρά της. Αναμένουμε εξελίξεις!



Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου