Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Flatland : η Επιπεδοχώρα

Είμαι ένα ωραίο τετράγωνο και με λένε obelix. Έγραψα αυτό το άρθρο το οποίο θα το διαβάσουν κι άλλα τετράγωνα, άτομα μεγαλύτερης κοινωνικής και πνευματικής τάξης (δηλαδή πολύγωνα), άτομα μικρότερης τάξης (τρίγωνα), κάποιες γυναίκες (ευθείες γραμμές). Μετά η ζωή θα συνεχιστεί σε αυτό τον επίπεδο κόσμο…
Κάπως έτσι θα ήταν η ζωή μας αν ζούσαμε σε ένα κόσμο όπως περιγράφεται στο παρακάτω βιβλίο


Μόλις χθες τελείωσα το διάβασμα της Επιπεδοχώρας. Είναι ένα βιβλίο γραμμένο από τον Edwin Abbott (1838 – 1926). Όπως καταλαβαίνετε από τις ημερομηνίες το συγκεκριμένο βιβλίο έχει γραφτεί, κατά πάσα πιθανότητα, πριν από 100 χρόνια +. Η σύντομη περιγραφή στο πίσω μέρος αναφέρει:

«Μια συναρπαστική περιπέτεια μαθηματικής φαντασίας σ' έναν δυσδιάστατο κόσμο, ο οποίος κατοικείται από νοήμονα γεωμετρικά σχήματα που κινούνται, μιλούν και έχουν ανθρώπινα αισθήματα. Την τελευταία ημέρα του 1999, παραμονή της νέας χιλιετίας, ο αφηγητής, ένα ορθολογικό Τετράγωνο, θα δει την ισορροπία της επίπεδης ζωής του να ανατρέπεται όταν ένας μυστηριώδης επισκέπτης του αποκαλύπτει τα μυστικά της Τρίτης Διάστασης.»

To εξώφυλλο απο το πρωτότυπο

Η κριτική, η δική μου θα είναι σύντομη και αυτή. Το βιβλίο είναι μόνο 150 σελίδες. Μέσα σε αυτό όμως γίνεται ένα πραγματικό ταξίδι στο δυσδιάστατο κόσμο και πως θα μπορούσε να είναι η ζωή σε αυτόν. Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε όταν το διαβάσει, θα το βρει τουλάχιστον ενδιαφέρον. Δεν είναι το βιβλίο, που θα κολλήσεις και δεν θα το αφήνεις από τα χέρια σου. Είναι όμως γραμμένο με πολλή φαντασία, χιούμορ και στο τέλος σου αφήνει και κάποια τροφή για σκέψη.
Το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Μικρό, ευκολοδιάβαστο, ότι πρέπει για να περάσετε λίγες ώρες ευχάριστα.

Τα λέμε :)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου