Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ανατρέπονται τα δεδομένα για την επίδραση του Ήλιου στο κλίμα

Σε αντίθεση με ό,τι υπέθεταν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, η περιοδική εξασθένιση της ηλιακής δραστηριότητας δεν μειώνει τη θερμοκρασία της Γης αλλά παραδόξως την αυξάνει.

Όταν η ηλιακή δραστηριότητα μειώνεται, η ακτινοβολία στο ορατό τμήμα του φάσματος αυξάνεται   

         
Όταν η ηλιακή δραστηριότητα μειώνεται, η ακτινοβολία στο ορατό τμήμα του φάσματος αυξάνεται  

Τα αναπάντεχα ευρήματα της νέας μελέτης δεν αποκλείεται να έχουν συνέπειες για τα υπολογιστικά μοντέλα της κλιματικής αλλαγής.

Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι η μελέτη τους καλύπτει ένα χρονικό διάστημα μόλις τριών ετών, και επομένως τα συμπεράσματα ίσως δεν ισχύουν σε μακροπρόθεσμη βάση.

Αν όμως ισχύουν σε μακροπρόθεσμη βάση, αυτό θα σήμαινε ότι «τα υπολογιστικά μοντέλα υπερεκτιμούν την επίδραση του Ήλιου στη θερμοκρασία της Γης» δήλωσε στο BBC η Τζοάνα Χέιγκ, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Αυξομείωση

Η ηλιακή δραστηριότητα είναι γνωστό ότι ακολουθεί έναν κύκλο αυξομείωσης με περίοδο 11 ετών.

Η ομάδα της Δρ Χέιγκ εξέτασε δορυφορικά δεδομένα που καλύπτουν το διάστημα 2004-2007, όταν η ηλιακή δραστηριότητα βρισκόταν σε σταδιακή πτώση (το τελευταίο ηλιακό ελάχιστο ήταν το 2009).

Στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος, η ισχύς της ακτινοβολίας έπεσε σε αυτό το διάστημα όπως ήταν αναμενόμενο.

Στο ορατό μέρος του φάσματος, όμως, η ακτινοβολία αυξήθηκε αντί να μειωθεί και προκάλεσε μάλιστα μια ανεπαίσθητη άνοδο στη θερμοκρασία του πλανήτη.

«Τα αποτελέσματα αυτά θέτουν υπό αμφισβήτηση όσα νομίζαμε ότι γνωρίζαμε για την επίδραση του Ήλιου στο κλίμα» σχολιάζει η Δρ Χέιγκ στο AFP.

«Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά μας δείχνουν μόνο ένα στιγμιότυπο της ηλιακής δραστηριότητας, και η συμπεριφορά της στα τρία χρόνια που αφορά η μελέτη μας θα μπορούσε να είναι απλώς μια ανωμαλία» διευκρίνισε.

Προχώρησε πάντως στην εκτίμηση ότι, αν η Γη θερμαίνεται όταν πέφτει η ηλιακή δραστηριότητα, είναι πιθανό να ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή να ψύχεται η Γη όταν η ηλιακή δραστηριότητα αυξάνεται.

Σε αυτή τη φάση παραμένει ασαφές αν αυτή η περιοδική αυξομείωση της θερμοκρασίας, λόγω του ηλιακού κύκλου, έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στο κλίμα της Γης.

Ασαφές είναι επίσης το κατά πόσο τα ευρήματα ισχύουν για όλους τους ηλιακούς κύκλους ή όχι.

Η Δρ Χέιγκ εκτίμησε πάντως στο BBC ότι, αν τα ευρήματα ισχύουν και μακροπρόθεσμα, η επίδραση του Ήλιου στο κλίμα είναι λιγότερο έντονη από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Η οριστική απάντηση μάλλον θα αργήσει να έρθει, καθώς οι επιστήμονες θα πρέπει να συγκεντρώσουν αξιόπιστα δεδομένα για τουλάχιστον έναν ακόμα ηλιακό κύκλο.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου