Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

«Θα χρειαστούμε δυο πλανήτες σαν τη Γη μέχρι το 2030»

«Δυο πλανήτες σαν τη Γη θα χρειαστούν οι άνθρωποι για να καλύψουν τις ανάγκες τους από το 2030 και μετά, αν η κατασπατάληση φυσικών πόρων συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς», προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης «Ζωντανός Πλανήτης».
«Η άγρια ζωή στις τροπικές χώρες δέχεται ασφυκτικές πιέσεις και οι πληθυσμοί των ειδών μειώθηκαν κατά 60% τις τελευταίες τρείς δεκαετίες», επισημαίνουν.
Την έκθεση, που δημοσιεύθηκε στη Daily Mail, συνυπογράφουν γνωστές περιβαλλοντικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η WWF.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι συντάκτες της έκθεσης εξέτασαν 8.000 πληθυσμούς 2.500 διαφορετικών ειδών και έλαβαν υπόψη τους τις αλλαγές στη χρήση της γης και τη διαχείριση των υδάτων σε όλο τον κόσμο.
Όπως διαπίστωσαν, οι πλούσιες χώρες έχουν το μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα, σχεδόν πενταπλάσιο συγκριτικά με τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Αυτό δείχνει ότι η κατασπατάληση φυσικών πόρων στα βιομηχανικά κράτη γίνεται «στις πλάτες» των αναπτυσσόμενων.
Την ίδια ώρα, η μεγαλύτερη μείωση πληθυσμών χλωρίδας και πανίδας καταγράφεται στις φτωχές χώρες, γεγονός που αναμένεται να έχει πάρα πολύ σοβαρές επιπτώσεις στους τοπικούς πληθυσμούς, η διαβίωση των οποίων εξαρτάται από την πρόσβαση στους φυσικούς πόρους και το πόσιμο νερό.
Μεταξύ άλλων, οι συντάκτες της έκθεσης εξέτασαν τι αντίκτυπο θα είχαν στη φύση οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων και στη χρήση ενέργειας.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, αν ο πληθυσμός των 9,2 δισ. ανθρώπων το 2050 ακολουθήσει μαλαισιακή διατροφή, τότε θα χρειαστεί 1,3 πλανήτες σαν τη Γη για να καλύψει τις ανάγκες του.
Αν όμως όλοι οι άνθρωποι προτιμήσουν την ιταλική κουζίνα, τότε θα χρειαστούν τουλάχιστον δυο πλανήτες για να επιζήσουν!

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου