Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Γιγάντια μπαλόνια θα μεταφέρουν ολόκληρα κτήρια

Γιγάντια μπαλόνια, τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν μεγάλα φορτία για αρκετά μεγάλη απόσταση, θα μπορούσαν κάποια μέρα να μεταφέρουν ακόμα και ολόκληρα κτήρια.


Η αυστραλιανή εταιρεία Skylifter κατασκευάζει ένα επανδρωμένο αεροσκάφος, που θα μπορεί να μεταφέρει πάνω από 150 τόνους για απόσταση μεγαλύτερη των 1.900 χιλιομέτρων.
Η εταιρεία ελπίζει πως το σκάφος θα μπορεί κάποια μέρα να μεταφέρει αγροτικά νοσοκομεία και κέντρα ανακούφισης από φυσικές καταστροφές, σε απομακρυσμένες περιοχές.
Το σκάφος μοιάζει περισσότερο με έναν δίσκο παρά με ένα συμβατικό οβάλ σκάφος, καθώς όπως ισχυρίζονται οι δημιουργοί του, είναι ευκολότερο να πετάξει έτσι και να μεταφέρει βαριά φορτία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ανέμου.


Με διάμετρο 152 μέτρα -το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου- το σκάφος θα μετακινείται με έλικες, οι οποίοι θα προσαρμόζονται αναλόγως για να αλλάζει κατεύθυνση, τη στιγμή που το βαρύ φορτίο -που θα κρέμεται από κάτω- θα κρατάει το σκάφος σταθερό.
Το φορτίο, που θα μπορεί να μεταφέρει, θα είναι 700 φορές μεγαλύτερο από αυτό ενός φορτηγού ελικοπτέρου.
Η Skylifter έχει κατασκευάσει ήδη ένα πρωτότυπο, που έχει ονομάσει Betty, με διάμετρο μόλις 3 μέτρα, και το οποίο μεταφέρει βάρος 0,5 κιλών. Επιπλέον, έχει κατασκευάσει ένα πρωτότυπο μπαλόνι διαμέτρου 18 μέτρων, χωρίς μηχανή.



Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου