Γιατί ο πολύς κόσμος βρίσκει συνήθως τα επιστημονικά θέματα τόσο βαρετά; Η μοριακή βιολόγος Γιούλια Οφε είχε την ιδέα να διοργανώνονται βραδιές επιστημονικών θεμάτων σε μπυραρίες. Η ανταπόκριση είναι τεράστια!
Τα εξειδικευμένα επιστημονικά θέματα είναι δύσκολα για τον περισσότερο κόσμο και συχνά πληκτικά. Η μοριακή βιολόγος Γιούλια Όφε από το Αμβούργο σκέφθηκε πως αν τα ίδια θέματα παρουσιάζονταν με έναν πιο απλό τρόπο, διανθισμένα με αστεία και σε ένα χαλαρό περιβάλλον τότε θα κέρδιζαν το ενδιαφέρον του κοινού. Και πράγματι οι φοιτητές συρρέουν σε διάφορες μπυραρίες στη Γερμανία όπου διοργανώνονται εκλαϊκευμένες επιστημονικές βραδιές για να ακούσουν περί αστροφυσικής και Βογόμιλων!
«Έχουμε σήμερα μαζί μας τέσσερις επιστήμονες, οι οποίοι θα μας παρουσιάσουν εκλαϊκευμένα και με χιούμορ την εργασία τους. Ο καθένας θα έχει ακριβώς δέκα λεπτά χρόνο για να παρουσιάσει τη δουλειά του. Μετά από δέκα λεπτά θα αποφασίσετε με ένα θερμό χειροκρότημα τη λήξη ή θα φωνάξετε ‘συνέχισε’. Στη δεύτερη περίπτωση ο υποψήφιος θα έχει χρόνο άλλα τρία λεπτά». Με αυτό τον τρόπο εξηγεί τη διαδικασία ο συντονιστής της βραδιάς Αντρέας Μάγερ.
Είναι Πέμπτη βράδυ γύρω στις 8 στο κλαμπ ‘Bogen 2’ κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας. Το μαγαζί είναι γεμάτο και οι προσδοκίες μεγάλες από την παρουσίαση των εργασιών. Τέσσερεις διδάκτορες – δυο φυσικοί και δυο ιστορικοί – θα πάρουν το λόγο και μέσα σε δέκα λεπτά θα πρέπει να συνεπάρουν με την παρουσίαση τους το αδαές κοινό. Καθόλου εύκολα τα πράγματα για τους επιστήμονες όπως για παράδειγμα για την αστροφυσικό Ντανιέλα Βούτκε:
«Λοιπόν, είμαι αστροφυσικός. Συνήθως όταν λέω κάτι τέτοιο και βρίσκομαι σε μια μπυραρία ακολουθεί η παρατήρηση ΄αστροφυσικός και γυναίκα;΄. Και μάλιστα αν είναι νεαρός με κοιτάει περίεργα και το βάζει στα πόδια».
Πάντως η αστροφυσικός Ντανιέλα Βούτκε διανθίζει τη διάλεξή της με εντυπωσιακές φωτογραφίες από το διάστημα αλλά και ανέκδοτα. Ο φυσικός Αντρέ Λάμπε εξηγεί τη λειτουργία ενός ομοεστιακού μικροσκοπίου φθορισμού χρησιμοποιώντας την ιστορία ενός τυφλοπόντικα. Και ο ιστορικός μεσαιωνικής ιστορίας Μάνουελ Λόρεντζ γνωρίζει πολύ καλά ότι ένα τέτοιο βράδυ θα πρέπει να παρουσιάσει το θρησκευτικό κίνημα των Βογομίλων του 12ου αιώνα με πολύ διαφορετικό τρόπο από ότι στο πανεπιστήμιο.
«Ερώτηση προς τους Βογομίλους: Τι πιστεύετε; Απάντηση: Πιστεύουμε πως υπάρχουν δυο θεοί. Το καλό και το κακό, όπως για παράδειγμα στον πόλεμο των άστρων. Το φως και το σκοτάδι. Αυτό που φαίνεται έχει δημιουργήσει το κακό και αυτό που δεν φαίνεται έχει δημιουργήσει το καλό. Η εκκλησία είναι η υπηρέτρια του διαβόλου. Βλακεία, βλακεία, βλακεία! Εμείς θα σας ανοίξουμε το δρόμο. Από εμάς θα βοηθηθείτε. Οι Βογόμιλοι είναι απλά καλοί γιατί αυτοί είναι η αληθινή εκκλησία. No sex, no drugs, no rock n roll! Είναι ασκητές».
Το περίεργο χιούμορ του Μάνουλ Λόρεντζ θα επιβληθεί τελικά και θα φέρει αποτέλεσμα. Θα είναι ο νικητής της βραδιάς. Στο μαγαζί όλοι φαίνεται να διασκεδάζουν. Τα όρια μεταξύ αστείου και σοβαρής επιστήμης μοιάζουν δυσδιάκριτα. Όλοι όμως βγαίνουν κερδισμένοι. Και η επιστήμη και οι ακροατές. Μαθαίνουν γελώντας και διασκεδάζοντας.
Πηγή
Αρχείο Τσακωνιάς*: Εβδομήντα χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό και στην
Τσακώνικη κληρονομιά**.
Πριν από 44 δευτερόλεπτα
1 σχόλια:
ε καλά!
κι εμείς που κάναμε Λέσχη Ανάγνωσης στο καφέ μπαρ Ραδιόφωνο στην Κομοτηνή δεν απέχουμε πολύ από αυτό, δεδομένου ότι η Λέσχη μας διαβάζει είτε Μαθηματική Λογοτεχνία είτε Εκλαϊκευμένη Επιστήμη...Χαμός στο Ραδιόφωνο! Αν κάναμε το ίδιο σε άλλο χώρο, θα είμασταν εμείς κι εμείς.
Ποιος θα ερχόταν να ακούσει για τον αιχμάλωτο των Μαθηματικών?? :)
Και το Γαλλικό Ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει το καφέ της Επιστήμης, Δευτέρα απόγευμα, δεν ξέρω για πόσα χρόνια τα διοργανώνει αυτά η Ilham...
Δεν έκανε δα και κάτι καινούριο η Όφε...
Δημοσίευση σχολίου