Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Μεθάνιο από ανθρώπινα απόβλητα ζεσταίνει βρετανικά σπίτια

Περίπου 200 νοικοκυριά στη μικρή πόλη Ντίντκοτ της Βρετανίας θα ζεσταίνονται το φετινό χειμώνα καίγοντας μεθάνιο που παράγεται από τα απόβλητα των ενοίκων. Εφόσον το πείραμα αποδειχθεί επιτυχές, η νέα... ανανεώσιμη πηγή ενέργειας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε όλη τη χώρα.

Tρεις εβδομάδες αφότου τραβήξει κανείς το καζανάκι, τα απόβλητα γίνονται μεθάνιο   

         
Tρεις εβδομάδες αφότου τραβήξει κανείς το καζανάκι, τα απόβλητα γίνονται μεθάνιο

Στο πρωτότυπο σύστημα που υλοποίησαν οι εταιρείες British Gas, Thames Water και Scotia Gas Networks, τα ανθρώπινα απόβλητα διοχετεύονται σε μεγάλους βιοαντιδραστήρες, μέσα στους οποίους διασπώνται από αναερόβια βακτήρια.

Περίπου τρεις εβδομάδες αφού τραβήξει κανείς το καζανάκι, το άοσμο, καθαρό μεθάνιο διοχετεύεται στο εθνικό δίκτυο παροχής φυσικού αερίου.

Ο μέσος άνθρωπος παράγει κάθε χρόνο περίπου 30 κιλά ξηρών κοπράνων. Αν η νέα τεχνολογία εφαρμοζόταν σε όλες τις αποχετεύσεις της Βρετανίας, το παραγόμενο αέριο θα έφτανε για 350.000 σπίτια, εκτιμά η Thames Water.

Όπως δήλωσε στο BBC εκπρόσωπος της British Gas, η Βρετανία θα μπορούσε να αξιοποιήσει το βιομεθάνιο για να πετύχει τον ευρωπαϊκό στόχο, σύμφωνα με τον οποίο το 15% της παραγόμενης ενέργειας πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές το 2020.

Η εταιρεία κάλεσε τους κατοίκους να μην είναι «σιχασιάρηδες»: Οι χρήστες «δεν θα αντιληφθούν καμία διαφορά, καθώς αυτή η ανανεώσιμη πηγή ενέργειας δεν έχει οσμή» είπε ο εκπρόσωπος.

Σχέδια για παραγωγή και διακίνηση βιομεθανίου έχουν ανακοινώσει κι άλλες βρετανικές εταιρείες όπως η United Utilities και η Ecotricity.

H εγκατάσταση στο Ντίτκοτ κόστισε 2,5 εκατομμύρια λίρες, περίπου 2,9 εκατ. ευρώ.

«Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για τις εμπλεκόμενες εταιρείες, την παραγωγή ενέργειας από απόβλητα, και την αύξηση της ανανεώσιμης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κρις Χιούν.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου