Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Οι άνθρωποι του Βορρά έχουν πιο μεγάλα μάτια και εγκεφάλους

Οι μεγάλοι και σκοτεινοί χειμώνες αυξάνουν τον εγκέφαλο και τα μάτια

Οι άνθρωποι του Βορρά έχουν πιο μεγάλα μάτια και εγκεφάλους
Όπως φαίνεται ο βαρύς χειμώνας αυξάνει τα μάτια και τον εγκέφαλο

Ερευνητές στην Μ.Βρετανία διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη έχουν μεγαλύτερους σε μέγεθος εγκεφάλους αλλά και μεγαλύτερα μάτια από τους ανθρώπους που ζουν σε άλλες περιοχές. Υπεύθυνοι για αυτό το φαινόμενο είναι οι χειμώνες που στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη διαρκούν πολύ με το σκοτάδι να κυριαρχεί «υποχρεώνοντας» έτσι τους ανθρώπους που ζουν εκεί να προσαρμοστούν σε αυτές τις συνθήκες.

Η «εποχική» εξέλιξη


Επιστήμονες του τμήματος Γνωσιακής και Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μελέτησαν δεκάδες κρανία ανθρώπων που ζούσαν σε διάφορες χρονικές περιόδους και σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη από την Σκανδιναβία μέχρι την Αυστραλία.
Επικέντρωσαν την προσοχή τους στο μέγεθος του εγκεφάλου και των ματιών και διαπίστωσαν ότι όσοι ζούσαν σε περιοχές με μακρείς και βαρείς χειμώνες είχαν αυξημένα μεγέθη εγκεφάλου και ματιών σε σχέση με τους κατοίκους άλλων περιοχών.

Πιστεύουν ότι αυτό συνέβη για λόγους προσαρμογής και εκτιμούν ότι το αυξημένο μέγεθος εγκεφάλου δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτών των περιοχών είναι πιο έξυπνοι αλλά ότι αυτό το επιπλέον μέγεθος αναπτύχθηκε για να φιλοξενήσει τις αυξημένες σε όγκο και απαιτήσεις περιοχές οπτικής επεξεργασίας.

«Εντοπίσαμε αδιαμφισβήτητη σύνδεση ανάμεσα στο γεωγραφικό πλάτος και το μέγεθος ματιών και εγκεφάλου. Διαπιστώσαμε την αντίστροφη σχέση φωτός και μεγέθους ματιών, δηλαδή όσο μειώνεται το φως τόσο αυξάνεται το μέγεθος των ματιών και των εγκεφάλων. Το αυξημένο μέγεθος εγκεφάλου πιστεύουμε ότι οφείλεται αποκλειστικά στις αυξημένες οπτικές ανάγκες και όχι σε αυξημένη ευφυΐα" δήλωσε στο BBC η Έιλουντ Πιρς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Σκανδιναβική πρωτιά

Στο άρθρο τους στην επιθεώρηση Biology Letters οι ερευνητές αναφέρουν ότι τους μεγαλύτερους σε μέγεθος εγκεφάλους τους εντόπισαν σε κατοίκους της Σκανδιναβίας ενώ τους μικρότερους σε κατοίκους της Μικρονησίας.
«Ο άνθρωπος κατοίκησε σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη σε Ευρώπη και Ασία σχετικά πρόσφατα, πριν μερικές χιλιάδες δεκαετίες, αλλά παρόλα αυτά όπως φαίνεται κατάφερε να προσαρμοστεί και μάλιστα εντυπωσιακά γρήγορα στις τοπικές καιρικές συνθήκες με τους μεγάλους και σκοτεινούς χειμώνες» αναφέρει ο Ρόμπιν Ντάρμπαρ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου