Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ιδρύεται Τράπεζα Οστικών Μοσχευμάτων

Την ίδρυση Τράπεζας Οστικών Μοσχευμάτων ανακοίνωσε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το έργο που θα κοστίσει 720.000 ευρώ, στοχεύει να βάλει οριστικό τέλος στις υπερτιμολόγησεις και την κατάχρηση μοσχευμάτων που κοστίζουν «χρυσό» στο ΕΣΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι ενδεικτικό ότι σχετικός φάκελος βρίσκεται ήδη στα χέρια της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ελένης Ράϊκου, όπου υπάρχει περίπτωση χειρουργού που παρήγγειλε μοσχεύματα αξίας 70.000 ευρώ, ενώ το κόστος του χειρουργείου δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 8.000 ευρώ.
Ειδικότερα και όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, η Τράπεζα θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η «δεξαμενή» μοσχευμάτων θα μπορεί το επόμενος έτος να καλύπτει το 100% των αναγκών των δημοσίων νοσοκομείων, και από το 2013 να παρέχει μοσχεύματα και στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, θα σταματήσουν οι ακριβές εισαγωγές από ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Γαλλία και το Λουξεμβούργο.
Πιο συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά το κόστος του έργου, που συνολικά θα αγγίξει τα 720.000 ευρώ, τα 350.000 ευρώ θα δαπανηθούν για τον εξοπλισμό, τα 250.000 για εργαστηριακές εγκαταστάσεις και τα υπόλοιπα 120.000 ευρώ για την εκπαίδευση προσωπικού. Σημειώνεται δε, ότι ήδη έλληνες επιστήμονες παίρνουν τα …φώτα της τεχνογνωσίας από ειδικούς του εξωτερικού.
Πάντως και όπως ανακοίνωσε ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Άρης Μουσιώνης – ο οποίος έχει οριστεί υπεύθυνος για όλα τα ορθοπεδικά και ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας – έχει ήδη μπει «φρένο» στο φαγοπότι της κατάχρησης μοσχευμάτων.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία μελέτης για το μεγαλύτερο τραυματολογικό κέντρο της χώρας, το «ΚΑΤ», παρά το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι επεμβάσεις έχουν περιοριστεί σημαντικά η σπατάλη δημοσίου χρήματος.
Έτσι, και σύμφωνα με τα στοιχεία το 2009 πραγματοποιήθηκαν 7.157 επεμβάσεις που στοίχισαν 18,1 εκατομμύρια ευρώ σε οστικά μοσχεύματα. Το 2010 όμως, και παρότι υπήρξε αύξηση 1,9 ευρώ σε αντίστοιχες επεμβάσεις, το μοσχεύματα κόστισαν μόλις 9,3 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση στις δαπάνες για το 2011, αφού αγγίζουν το 82,4%.
Η οικονομία αυτή επιτεύχθηκε με την λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας αλλά και με την εφαρμογή σχετικού πρωτοκόλλου, για τον έλεγχο της κατανάλωσης. Έτσι, οι γιατροί καλούνται να χρησιμοποιούν υλικά με βάση  τις επιστημονικές ενδείξεις αλλά και να συμπληρώνουν ειδικό έντυπο πριν την επέμβαση. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου