Οι Δυτικοί φαίνεται ότι είναι γενετικώς «προγραμματισμένοι» να καταναλώνουν λιπαρές τροφές και αλκοόλ, κάτι που δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό με τους Ανατολίτες. Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκωτία οι οποίοι εντόπισαν έναν γενετικό διακόπτη ο οποίος ρυθμίζει την όρεξη και τη δίψα ενώ συνδέεται και με την κατάθλιψη.
Οι επιστήμονες παραδέχονται πάντως ότι παρά το γονιδιακό υπόβαθρο, ένα άτομο που μεταναστεύει από την Ανατολή στη Δύση θα προσαρμοστεί στον ανάλογο, ανθυγιεινό τρόπο ζωής.
Γονιδιακός διακόπτης σε υπερλειτουργία
Όπως συγκεκριμένα προέκυψε από τη μελέτη, ο γονιδιακός διακόπτης που εντοπίστηκε ελέγχει το γονίδιο της γαλανίνης. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Αλασντερ Μακ Κένζι ανέφερε ότι «ο διακόπτης ρυθμίζει τις περιοχές του εγκεφάλου που μας επιτρέπουν να επιλέγουμε ποιες τροφές επιθυμούμε να καταναλώσουμε».
«Εάν ο διακόπτης αυτός υπερλειτουργεί τότε αναζητούμε λιπαρές τροφές και αλκοόλ. Το γεγονός ότι στους Ασιάτες ο διακόπτης δεν είναι τόσο ενεργός σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους μαρτυρεί ότι οι Ασιάτες έχουν λιγότερες πιθανότητες να κάνουν πιο ανθυγιεινές επιλογές» εξήγησε.
Σύμφωνα με τον ειδικό τα νέα ευρήματα μας βοηθούν να ρίξουμε μια καλή ματιά στη ζωή των πρώτων Ευρωπαίων όταν η κατανάλωση τροφών με περισσότερα λιπαρά καθώς και αλκοόλ ήταν σημαντική για την επιβίωση κατά τους χειμερινούς μήνες.
Ζήτημα επιβίωσης
Αυτό σημαίνει ότι η έντονη λειτουργία του γενετικού διακόπτη αποτελεί ουσιαστικά ένα πλεονέκτημα που χάρισε η εξέλιξη στους Ευρωπαίους ώστε να επιβιώνουν.
«Είναι πιθανό κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα άτομα με πιο "αδύναμο" διακόπτη να μην ήταν σε θέση να επιβιώσουν σε σύγκριση με όσα διέθεταν διακόπτη με ισχυρότερη λειτουργία. Έτσι οι Ευρωπαίοι εξελίχθηκαν ώστε να προτιμούν διατροφή πλούσια σε λιπαρά και αλκοόλ» σημειώνεται στη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuropsychopharmacology.
Προστίθεται ότι οι αρνητικές επιδράσεις των λιπαρών και του αλκοόλ για την υγεία που βλέπουμε σήμερα στον πληθυσμό δεν είχαν την ίδια βαρύτητα σε παλαιότερες εποχές όταν το προσδόκιμο ζωής ήταν μεταξύ 30 και 40 ετών.
Ο Δρ Μακ Κένζι τόνισε επίσης ότι η γαλανίνη παράγεται και σε μια περιοχή του εγκεφάλου η οποία ονομάζεται αμυγδαλή και ελέγχει τον φόβο και το άγχος. «Είναι ενδιαφέρον ότι ο διακόπτης ήταν επίσης ενεργός στην αμυγδαλή». Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι ίσως οι Ευρωπαίοι είναι πιο επιρρεπείς σε σύγκριση με τους Ασιάτες και σε ψυχικές νόσους όπως η κατάθλιψη.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου