Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Νέα ευθεία μέθοδος κυτταρικού επαναπρογραμματισμού

Βασίζεται στο RNA και με χρήση της μετετράπησαν κύτταρα του εγκεφάλου και του δέρματος σε καρδιακά

Νέα ευθεία μέθοδος κυτταρικού επαναπρογραμματισμού
Για πρώτη φορά επιστήμονες επέτυχαν να δημιουργήσουν κύτταρα της καρδιάς με χρήση μιας τεχνικής ευθέος επαναπρογραμματισμού που βασίζεται στο RNA

Για πρώτη φορά επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν ενήλικα κύτταρα του εγκεφάλου και του δέρματος σε κύτταρα του καρδιακού μυός, με χρήση RNA, ενός στενού «συγγενούς» του DNA, που είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση των πρωτεϊνών εντός των κυττάρων. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας στους οποίους ανήκει το νέο επίτευγμα, αυτό είναι σημαντικό αφού δεν είχε επιτευχθεί ξανά τέτοιου είδους ευθύς επαναπρογραμματισμός κυττάρων.

Λαμπρό ερευνητικό πεδίο
Τα κύτταρα του καρδιακού μυός αποτελούν ένα ερευνητικό πεδίο… δόξης λαμπρόν για τους ειδικούς που ασχολούνται με την αναγέννηση οργάνων. Και αυτό διότι η έγχυση των συγκεκριμένων κυττάρων μπορεί να αποκαταστήσει τις βλάβες μιας κατεστραμμένης καρδιάς.
Τώρα η ερευνητική ομάδα από την Πενσυλβάνια με επικεφαλής τον Τάε Κιουνγκ Κιμ εξήγαγε αγγελιαφόρο RNA (mRNA) από καρδιακά κύτταρα και στη συνέχεια το εισήγαγε σε κύτταρα του εγκεφάλου και του δέρματος. To mRNA περιέχει τις πληροφορίες που προέρχονται από το DNA για τον σχηματισμό πρωτεϊνών, των δομικών λίθων όλων των κυττάρων. Όπως φάνηκε, τα κύτταρα που προέκυψαν περιείχαν πολύ περισσότερο mRNA κυττάρων της καρδιάς παρά του δέρματος ή του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να «χτίζουν» πρωτεΐνες των καρδιακών κυττάρων. Η παρουσία των πρωτεϊνών των καρδιακών κυττάρων είχε επίδραση και στην έκφραση γονιδίων τα οποία κωδικοποιούν για την παραγωγή ακόμη περισσότερων πρωτεϊνών του συγκεκριμένου τύπου κυττάρων.

Πρώτος ευθύς επαναπρογραμματισμός
Κατά καιρούς οι επιστήμονες έχουν εφαρμόσει διαφορετικές τεχνικές για τη δημιουργία καρδιακών κυττάρων όπως με χρήση εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων ή και ενηλίκων κυττάρων που είχαν επαναπρογραμματιστεί ώστε να συμπεριφέρονται ως εμβρυϊκά βλαστικά. «Η καινοτομία σε ό,τι αφορά τη δική μας τεχνική για την αναγέννηση των κυττάρων της καρδιάς είναι ότι μετατρέψαμε απευθείας έναν τύπο ενηλίκων κυττάρων σε έναν άλλο με χρήση RNA και χωρίς να μεσολαβήσει κάποιο άλλο βήμα στη διαδικασία» εξήγησε ο Τζέιμς Εμπεργουάιν, καθηγητής Φαρμακολογίας από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας που συμμετείχε στη μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η καινούργια τεχνική θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για κυτταρικές θεραπείες ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, παρέχοντας μάλιστα στους ασθενείς εξατομικευμένες θεραπευτικές οδούς. Η προσέγγιση θα μπορούσε επίσης να φανεί χρήσιμη για τη δημιουργία κυττάρων στα οποία θα δοκιμάζονται νέες θεραπείες κατά των καρδιοπαθειών.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου