H εκρηκτική λάμψη κατά τον οργασμό

Πρώτη μαγνητική απεικόνιση γυναικείου εγκεφάλου σε κορύφωση

Γιατί δεν ξέρουμε τίποτα

Κι όμως, εκεί που νομίζουμε ότι ξέρουμε τα πάντα! Η διαφορά μεταξύ του εξυπνάκια και του επιστήμονα είναι μία και απλή: ο εξυπνάκιας νομίζει ότι τα ξέρει όλα, την ίδια στιγμή που ο επιστημονικός νους παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα.

«Ανάσταση» νεκρού σπουργιτιού μέσω ρομποτικής

Το όλο πείραμα παραπέμπει σε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας: επιστήμονες του πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα συνεργάστηκαν με φοιτητές μηχανολογίας και έναν ταριχευτή για να «αναστήσουν» μέσω της ρομποτικής ένα σπουργίτι και να μελετήσουν τη συμπεριφορά των άλλων απέναντί του.

Εντόπισαν το πρώτο υβρίδιο ανθρώπου και Νεάντερταλ

Ερευνητές ανακοίνωσαν πως εντόπισαν το πρώτο υβρίδιο ανθρώπου και Νεάντερταλ. Η σχετική έκθεση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One.

Ερευνητές βρήκαν το γονίδιο που επαναφέρει έναν γηρασμένο εγκέφαλο στην εφηβική κατάσταση

Είναι προφανές ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα όταν ο άνθρωπος βρίσκεται στην εφηβεία, υπό την έννοια ότι μαθαίνει πιο εύκολα και επουλώνεται πιο γρήγορα απ’ ότι σε μεγαλύτερη ηλικία, κάτι που νοιώθουμε όλοι μας όσο περνούν τα χρόνια. Επομένως, δε θα μας πείραζε να μπορούσαμε να επαναφέρουμε το μυαλό μας στην κατάσταση που ήταν τότε.

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Αναζητούνται τα Σόδομα και τα Γόμορρα!

Υπήρξαν τελικά τα Σόδομα και τα Γόμορρα, ή η αναφορά στη Βίβλο είναι συμβολική; Πολλοί ψάχνουν τις δύο πόλεις που σύμφωνα με το θρύλο κατέστρεψε ο Θεός για να τιμωρήσει τους κατοίκους για τις αμαρτίες τους.

Πρώτοι ερεύνησαν το βυθό της Νεκράς Θάλασσας οι Ισραηλινοί. Έψαχναν κάποιους περίεργους σχηματισμούς που είχε εντοπίσει η NASA. Οι έρευνες σταμάτησαν καθώς η περιοχή ανήκε στα χωρικά ύδατα της Ιορδανίας.
Τώρα λοιπόν η Ιορδανία υπέγραψε με τη Ρωσία σύμφωνο για την έρευνα του βυθού με στόχο τον εντοπισμό των βιβλικών πόλεων. Οι Ρώσοι χρηματοδοτούν την έρευνα, ενώ οι Ιορδανοί προσφέρουν συμβούλους, στελέχη και ανθρώπινο δυναμικό.

Είναι μάλλον απίθανο να εντοπιστούν τα Σόδομα και τα Γόμορρα, όπως και να΄χει όμως η έρευνα του βυθού της Νεκράς Θάλασσας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Γι΄αυτό και μία αμερικανική ομάδα υπό τον Steven Collins πρύτανη του College of Archaeology and Biblical History at Trinity Southwest University στο Albuquerque του Νέου Μεξικού κάνει ανασκαφές στη θέση Tell el-Hammam, για τον ίδιο σκοπό εδώ και πολύ καιρό.

Μάλιστα αν δώσετε 3000-5000 δολάρια μπορείτε να συμμετέχετε στις ανασκαφές και να μένετε σε καλά ξενοδοχεία της περιοχής. Οι Ιορδανοί θεωρούν ότι τα Σόδομα και τα Γόμορρα είναι στις ακτές Bab edh-Dhra και Numeira, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας Ρώσων και Ιορδανών επιστημόνων αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον όπως τονίζουν τα αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή

Oι χρήστες του Internet Explorer είναι χαζοί

H Aptiquant, μια συμβουλευτική εταιρεία που βοηθά τις εταιρείες να προσλάβουν εργατικό δυναμικό, διεξήγαγε ένα μεγάλο τεστ για το δείκτη ευφυίας των χρηστών σε συνάρτηση με τον browser που χρησιμοποιούν. Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό για την Microsoft.

Οι χρήστες του Internet Explorer, σε όλες τις εκδόσεις από την 6 έως την 9, είναι μακράν πιο χαζοί από αυτούς που χρησιμοποιούν έναν εναλλακτικό browser. Και δημιουργεί ένα χαμόγελο στα χείλη όσων χρησιμοποιούν τον εναλλακτικό Opera, που κατατάσσονται στους πιο έξυπνους ;)


Πηγή

Οι άνθρωποι του Βορρά έχουν πιο μεγάλα μάτια και εγκεφάλους

Οι μεγάλοι και σκοτεινοί χειμώνες αυξάνουν τον εγκέφαλο και τα μάτια

Οι άνθρωποι του Βορρά έχουν πιο μεγάλα μάτια και εγκεφάλους
Όπως φαίνεται ο βαρύς χειμώνας αυξάνει τα μάτια και τον εγκέφαλο

Ερευνητές στην Μ.Βρετανία διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη έχουν μεγαλύτερους σε μέγεθος εγκεφάλους αλλά και μεγαλύτερα μάτια από τους ανθρώπους που ζουν σε άλλες περιοχές. Υπεύθυνοι για αυτό το φαινόμενο είναι οι χειμώνες που στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη διαρκούν πολύ με το σκοτάδι να κυριαρχεί «υποχρεώνοντας» έτσι τους ανθρώπους που ζουν εκεί να προσαρμοστούν σε αυτές τις συνθήκες.

Η «εποχική» εξέλιξη


Επιστήμονες του τμήματος Γνωσιακής και Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μελέτησαν δεκάδες κρανία ανθρώπων που ζούσαν σε διάφορες χρονικές περιόδους και σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη από την Σκανδιναβία μέχρι την Αυστραλία.
Επικέντρωσαν την προσοχή τους στο μέγεθος του εγκεφάλου και των ματιών και διαπίστωσαν ότι όσοι ζούσαν σε περιοχές με μακρείς και βαρείς χειμώνες είχαν αυξημένα μεγέθη εγκεφάλου και ματιών σε σχέση με τους κατοίκους άλλων περιοχών.

Πιστεύουν ότι αυτό συνέβη για λόγους προσαρμογής και εκτιμούν ότι το αυξημένο μέγεθος εγκεφάλου δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτών των περιοχών είναι πιο έξυπνοι αλλά ότι αυτό το επιπλέον μέγεθος αναπτύχθηκε για να φιλοξενήσει τις αυξημένες σε όγκο και απαιτήσεις περιοχές οπτικής επεξεργασίας.

«Εντοπίσαμε αδιαμφισβήτητη σύνδεση ανάμεσα στο γεωγραφικό πλάτος και το μέγεθος ματιών και εγκεφάλου. Διαπιστώσαμε την αντίστροφη σχέση φωτός και μεγέθους ματιών, δηλαδή όσο μειώνεται το φως τόσο αυξάνεται το μέγεθος των ματιών και των εγκεφάλων. Το αυξημένο μέγεθος εγκεφάλου πιστεύουμε ότι οφείλεται αποκλειστικά στις αυξημένες οπτικές ανάγκες και όχι σε αυξημένη ευφυΐα" δήλωσε στο BBC η Έιλουντ Πιρς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Σκανδιναβική πρωτιά

Στο άρθρο τους στην επιθεώρηση Biology Letters οι ερευνητές αναφέρουν ότι τους μεγαλύτερους σε μέγεθος εγκεφάλους τους εντόπισαν σε κατοίκους της Σκανδιναβίας ενώ τους μικρότερους σε κατοίκους της Μικρονησίας.
«Ο άνθρωπος κατοίκησε σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη σε Ευρώπη και Ασία σχετικά πρόσφατα, πριν μερικές χιλιάδες δεκαετίες, αλλά παρόλα αυτά όπως φαίνεται κατάφερε να προσαρμοστεί και μάλιστα εντυπωσιακά γρήγορα στις τοπικές καιρικές συνθήκες με τους μεγάλους και σκοτεινούς χειμώνες» αναφέρει ο Ρόμπιν Ντάρμπαρ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Πηγή

Μετά το Διάστημα, η Κίνα ξεκινά να κατακτήσει και τους ωκεανούς

Πέρυσι, το Ζιαολόνγκ ύψωσε την κινεζική σημαία στο βυθό της Θάλασσας της Νότιας Κίνας (Πηγή: China Daily)  
Πέρυσι, το Ζιαολόνγκ ύψωσε την κινεζική σημαία στο βυθό της Θάλασσας της Νότιας Κίνας 
Μέσα σε λίγα χρόνια, η Κίνα κατάφερε να γίνει μόλις η τρίτη χώρα του κόσμου που μπορεί να στέλνει ανθρώπους σε τροχιά. Τώρα, ετοιμάζεται να κατακτήσει τους ωκεανούς με ένα βαθυσκάφος που θα καταδύεται σε βάθη ρεκόρ και θα έχει πρόσβαση στο 70% του πυθμένα. Σίγουρα θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την αναζήτηση ορυκτού πλούτου τον 21ο αιώνα.

Το βαθυσκάφος Ζιαολόνγκ -παίρνει το όνομα ενός μυθικού θαλάσσιου δράκου- καταδύθηκε την Τρίτη σε βάθος 5.057 μέτρων στο βορειοανατολικό Ειρηνικό, ανακοίνωσε η κινεζική Κρατική Υπηρεσία Ωκεανών σύμφωνα με το Reuters.

Το βάθος αυτό είναι βέβαια πολύ μικρότερο από τα 10.911 μέτρα όπου καταδύθηκε το αμερικανικό Trieste το 1960, φτάνοντας για πρώτη φορά στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών, στην Τάφρο Μαριάνας ανατολικά των Φιλιππίνων.

Σήμερα, όμως, ελάχιστες χώρες διαθέτουν υποβρύχια ικανά να φτάνουν σε τέτοια βάθη. Από τα σημερινά βαθυσκάφη, το ρεκόρ κατέχει το ιαπωνικό Σινκάι 650, ικανό για κατάδυση μέχρι τα 6.500 μέτρα.

Οι τεχνικές απαιτήσεις είναι ανάλογες με αυτές των διαστημικών αποστολών, καθώς τα βαθυσκάφη πρέπει να αντέχουν σε ακραίες πιέσεις.

Στη δοκιμή της Τρίτης, το Ζιαολόνγκ δεχόταν πίεση 5.000 τόνων ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η Κίνα σχεδιάζει να καταρρίψει σύντομα το ιαπωνικό ρεκόρ. Η δοκιμή της Τρίτης «προετοιμάζει το έδαφος για μια δοκιμαστική κατάδυση στα 7.000 μέτρα το 2012» δήλωσε στο πρακτορείο Xinhua ο Γουάνγκ Φέι, επικεφαλής των δοκιμών.

Υποθαλάσσια στρατηγική

Το Ζιαολόνγκ έχει ήδη πραγματοποιήσει μια αποστολή εθνικής σημασίας: πέρυσι ύψωσε την κινεζική σημαία στο βυθό της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβει μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων. Η Κίνα, όμως, είναι μία μόνο από τις χώρες που διεκδικεί την περιοχή.

Το Ζιαολόνγκ θα μπορούσε τώρα να επιτρέψει στο Πεκίνο να αναζητήσει υδρογονάνθρακες -ή ακόμα και άλλα ορυκτά- σε μεγαλύτερες εκτάσεις. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο που η Κρατική Υπηρεσία Ωκεανών τόνισε ότι το βαθυσκάφος έχει πρόσβαση στο 70% των ωκεανών.

Εξάλλου, η δοκιμή της Τρίτης έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της Ιαπωνίας ότι ανακάλυψε μεγάλα αποθέματα «σπάνιων γαιών» στον Ειρηνικό. Σήμερα, τα εξωτικά αυτά μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην πλειονότητα των ηλεκτρονικών συσκευών προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από την Κίνα.

Το Ζιαολόνγκ αναπτύσσεται μεν από μια υπηρεσία που έχει πολιτικό χαρακτήρα, σίγουρα όμως το κινεζικό ναυτικό παρακολουθεί με προσοχή, δεδομένου ότι μεγαλώνει το στόχο των υποβρυχίων του. Τέτοιου είδους βαθυσκάφη θα μπορούσαν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικές αποστολές, όπως για παράδειγμα να κόβουν τα υποβρύχια καλώδια των εχθρικών επικοινωνιών.

Η κυβέρνηση του προέδρου Χου Ζιντάο έχει εξάλλου δηλώσει ότι η αναβάθμιση του ναυτικού και η δημιουργία του πρώτου κινεζικού αεροπλανοφόρου είναι βασικό σκέλος στον εκμοντερνισμό του στρατού.

Και αν η Κίνα εξελίξει τις υποβρύχιες δυνατότητές της με την ταχύτητα που προόδευσε το διαστημικό της πρόγραμμα, πολλές χώρες ίσως έχουν λόγο να ανησυχούν.

Πηγή

Θα επαναστατήσουν οι πίθηκοι;

Εξαγριωμένοι χιμπατζήδες πρόκειται να κατακλύσουν τις κινηματογραφικές αίθουσες από την προσεχή εβδομάδα

Θα επαναστατήσουν οι πίθηκοι;
Ανθρωπος και πίθηκος μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά ή μήπως είναι αδύνατον; Η εμπειρία μας δίνει αντιφατικά μηνύματα.

Στις 4 Αυγούστου, σε παγκόσμια προβολή, θα παιχτεί στους κινηματογράφους το έργο «Ο Πλανήτης των Πιθήκων: η Εξέγερση». Ξεκινώντας από υλικό που μοίρασαν οι παραγωγοί σχετικά με την επιστημονική βάση της υπόθεσης, το ΒΗΜΑScience παρουσιάζει κάποιες απόψεις γύρω από τις συμπεριφορές των πρωταγωνιστών της ταινίας: υπερ-ευφυείς χιμπαντζήδες που με βίαιο τρόπο αμφισβητούν την κυριαρχία του ανθρώπου επάνω στη Γη.

Ενστικτο και προμελέτη
«Ενας χιμπαντζής σε ζωολογικό κήπο της Σουηδίας θεάθηκε να μαζεύει όσες πέτρες μπορούσε να βρει στον περίγυρό του για να τις χρησιμοποιήσει μελλοντικά ενάντια στους επισκέπτες, σε μια επίδειξη κυριαρχίας στον χώρο. Η ενέργεια αυτή υποβάλλει (σ' εμάς τους ανθρώπους) την ιδέα ότι στο μυαλό του δημιουργήθηκε μια σκέψη (με ρίζες) στο παρελθόν και επιπλέον ότι είχε την αίσθηση μιας πράξης στο μέλλον, κάτι που μερικοί από τους ειδικούς επιστήμονες αγωνίστηκαν για να αποδείξουν ότι συμβαίνει πραγματικά και στα ζώα όπως στους ανθρώπους». Αυτό το περιστατικό βρίσκεται μέσα στο πληροφοριακό υλικό του έργου, ενώ αμέσως μετά υπάρχει μια δήλωση του σεναριογράφου όπου αναφέρεται: «Είχα διαβάσει πολλές ιστορίες σχετικές με επιθέσεις χιμπαντζήδων σε ανθρώπους και οι ιδιοκτήτες τους έπειτα από συμβίωση χρόνων είδαν τα ζώα αυτά να στρέφονται εναντίον τους».
Με δυο λόγια, το σενάριο του έργου, που θα εξηγήσει επιπλέον το πώς έφθασε η ανθρωπότητα να είναι υποταγμένη στους πιθήκους όπως το έδειχνε η παλιά κλασική ταινία με τον Τσάρλτον Ιστον «Ο Πλανήτης των Πιθήκων», έχει πρωταγωνιστές έναν γιατρό-ερευνητή και έναν χιμπαντζή. Ο επιστήμονας Γουίλ Ρόντμαν ψάχνει αγωνιωδώς να βρει θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ αφού από αυτήν έχει προσβληθεί και ο πατέρας του. Η ιδέα του είναι να επιτύχει την επαναφορά του αποσυντονισμένου ανθρώπινου εγκεφάλου στη φυσιολογική διανοητική λειτουργία του με τη βοήθεια ενός ιού. Η μέθοδος δοκιμάζεται πρώτα στον χιμπαντζή με το όνομα Καίσαρ. Αλλά αντί να επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση τον οποιονδήποτε προσβεβλημένο εγκέφαλο, όπως αναμενόταν, η «θεραπεία» κάνει τελικά τον Καίσαρα να μαθαίνει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι συνέβαινε ως τότε με πιθήκους σαν κι αυτόν. Ετσι τελικά όχι μόνο εξελίσσεται διανοητικά σε υπερβολικό βαθμό αλλά μετά την απόδρασή του καταφέρνει να ανεβάσει και τους άλλους ομοίους του στο δικό του διανοητικό επίπεδο, οπότε τελικά αναρίθμητα ανθρωποειδή ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια επανάσταση ενάντια στο ανθρώπινο είδος.

Εκεί που οι άνθρωποι μένουν πίσω
Ποιά είναι η δύναμη ενός όπλου στα χέρια ενός πιθήκου; Ο καθηγητής Τζον Μιτάνι από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν πιστεύει πως ο χιμπατζής θα χρησιμοποιούσε ίσως ένα καλάσνικωφ μιμητικά, κρατώντας το όπως οι άνθρωποι. Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι θα ήταν σχεδόν αδύνατον να το χρησιμοποιήσει εσκεμμένα για να βλάψει έναν άνθρωπο. Πόσοι απ' αυτούς όμως θα το ρίσκαραν;
Σε ένα περίφημο πείραμα που έγινε στο Κιότο αποδείχθηκε ότι οι χιμπαντζήδες μπορούσαν να ξεπεράσουν κατά πολύ τους ανθρώπους στην απομνημόνευση της σειράς εμφάνισης διαφόρων αριθμών. Για να πάρουν τροφή οι πεντάχρονοι χιμπαντζήδες του δρος Τετσούρο Ματζουζάβα έπρεπε να πατήσουν στην οθόνη ενός υπολογιστή επάνω σε λευκά τετραγωνίδια που κάποια έκρυβαν αριθμούς. Οι αριθμοί αυτοί είχαν εμφανιστεί με μια σειρά σε διάφορα σημεία της οθόνης μόλις για δύο τρίτα του δευτερολέπτου ο καθένας. Πατώντας με τη σωστή σειρά και σε τετράγωνα που έκρυβαν πραγματικά από κάτω αριθμούς, γιατί κάποια δεν είχαν τίποτε από κάτω, αφού είχε καταγράψει το πού βρισκόταν ο καθένας, είχε ένα αποτέλεσμα 80% επιτυχημένων προσπαθειών όταν αντίστοιχα η επίδοση των ανθρώπων δεν περνούσε το 10%. Κατά τους ιάπωνες επιστήμονες ο κοινός πρόγονος των ανθρώπων και των χιμπαντζήδων διέθετε αυτό που λέμε «φωτογραφική μνήμη», δηλαδή την ικανότητα με ένα βλέμμα να απομνημονεύει για μικρό χρονικό διάστημα ένα μεγάλο πλήθος όμοιων ή και ανόμοιων πραγμάτων. Ο άνθρωπος φαίνεται ότι στην πορεία έχασε αυτή την ικανότητα, αναπτύσσοντας όμως παράλληλα κάτι άλλο, τη δυνατότητα να σκέπτεται με σύμβολα, ανέπτυξε δηλαδή την αφηρημένη σκέψη, φθάνοντας τελικά να διαμορφώσει μια τόσο προχωρημένη γλώσσα, μοναδική ανάμεσα σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς (σε αυτή τη διεύθυνση μπορεί ο αναγνώστης να κάνει και στον εαυτό του ένα αντίστοιχο πείραμα για να διαπιστώσει πόσο δύσκολο πράγμα είναι η φωτογραφική μνήμη: http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/6577241.stm).

Περί νοημοσύνης
Οι παραγωγοί της ταινίας ισχυρίζονται ότι σε κάποιες χιλιάδες χρόνια μπορεί να φθάσουν και οι χιμπαντζήδες να εμφανίσουν πολύ πιο ανεπτυγμένες διανοητικές ικανότητες, αν και ήδη οι μελετητές της συμπεριφοράς τους έχουν εντυπωσιαστεί από ορισμένα στοιχεία όπως:
- Το 2009 στο Κονγκό παρατηρήθηκε ότι κατασκεύαζαν αιχμηρά όπλα από κλαδιά για να κυνηγούν μικρότερα ζώα.
- Στην Ακτή του Ελεφαντοστού βρέθηκαν πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν από τα πλάσματα αυτά με υπολείμματα αμύλου, δείγμα ότι τις χρησιμοποίησαν για να σπάνε καρπούς με σκληρό περίβλημα.
- Κυνηγούν με τρόπο που να εξασφαλίζει... αειφορία, δηλαδή διάρκεια στην εξεύρεση της τροφής. Δεν καταστρέφουν, π.χ., μια φωλιά μυρμηγκιών αλλά βάζουν με πολλή προσοχή ένα κλαδάκι στο άνοιγμα της φωλιάς για να ανεβούν επάνω του τα ανύποπτα μυρμήγκια.
- Σε άλλο σημείο της αφρικανικής ηπείρου διαπιστώθηκε ότι στις δύο όχθες του ποταμού είχαν αναπτύξει και χρησιμοποιούσαν διαφορετικά εργαλεία για τον ίδιο σκοπό.
- Ο πανέξυπνος Κάντζι έπειτα από εκπαίδευση σε εργαστήριο έφθασε να αναγνωρίζει λέξεις μέσα σε ολόκληρες λογικές προτάσεις όπως «Καθάρισε το κρεμμύδι με το μαχαίρι».

Περί επιθετικότητας
Τον Φεβρουάριο του 2009 ο χιμπαντζής Τράβις, ο οποίος ζούσε μαζί με την κυρία του στην Πολιτεία του Κονέκτικατ, σε ηλικία 10 ετών και με βάρος κοντά στα 90 κιλά, της επιτέθηκε, της παραμόρφωσε φρικτά το πρόσωπο, την τραυμάτισε στα χέρια και έστειλε στο νοσοκομείο και μια φίλη της που προσπάθησε να τη βοηθήσει. Οταν οι χιμπαντζήδες επιτίθενται, όπως είπε και κάποιος ερευνητής της συμπεριφοράς τους, είναι χειρότεροι και από τίγρεις. Οι ίδιοι όμως άνθρωποι παραδέχονται ότι στο φυσικό τους περιβάλλον τα ζώα αυτά είναι μάλλον δειλά και αποφεύγουν τον άνθρωπο. Οταν βρίσκονται όμως μέσα σε κλουβιά σε ζωολογικούς κήπους και ερευνητικά εργαστήρια, γίνονται πολύ πιο άγρια και επιθετικά. Επιστάτες και ερευνητές έχουν τραυματιστεί ή έχουν χάσει και ολόκληρα δάχτυλα από χιμπαντζήδες στα κλουβιά. Το 2005 ένα ζευγάρι δέχεται επίθεση σε ένα θηριοτροφείο όπου είχαν κλείσει τον αγαπημένο τους 37χρονο πια χιμπαντζή. Η επίθεση έγινε από δύο άλλους χιμπαντζήδες επειδή μάλλον είχαν ζηλέψει τις περιποιήσεις που επιδαψίλευε το ζευγάρι στον δικό του και είχαν κακοποιηθεί από άλλους ανθρώπους. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να μείνει ο άνδρας φριχτά ακρωτηριασμένος στα χέρια και με τρομακτικές παραμορφώσεις στο πρόσωπο. Η δύναμη των χεριών τους έχει εκτιμηθεί ότι είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από την ανθρώπινη, ενώ τα δόντια τους, αν δεν τους τα έχουν λιμάρει(!), κόβουν σαν λεπίδια δυνατής μηχανής.
Εδώ βέβαια υπάρχει προς την αντίθετη κατεύθυνση η ιστορία του κ. Φάουτς, ο οποίος ήταν ερευνητής στο πιο διάσημο εργαστήριο ανθρωποειδών και ζει μαζί με πέντε χιμπαντζήδες. Ο άνθρωπος αυτός τις δεκαετίες του '80 και του '90 έδωσε μάχες για να μεταχειρίζονται τα πειραματόζωα αυτά με πολύ πιο μεγάλη προσοχή. Κάτι που του στοίχισε τελικά να μην παίρνει πλέον επιχορηγήσεις για ερευνητική εργασία, αλλά εκείνος δηλώνει πολύ πιο ήσυχος με τη συνείδησή του.

Υποταγή στον αρχηγό
Ενα ενδιαφέρον στοιχείο στη συμπεριφορά τους, χρήσιμο στον θεατή του έργου «Ο Πλανήτης των Πιθήκων: η Εξέγερση», που αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνες της Λίντια Χόπερ στην Πολιτεία της Τζόρτζια, είναι η υποταγή τους στον αρχηγό. Σε ένα σύνθετο πείραμα έμαθαν στην αρχηγό μιας ομάδας χιμπαντζήδων να ανταλλάσσει ένα δεδομένο αντικείμενο με ένα κομμάτι καρότο. Αυτό το έμαθε και στα άλλα μέλη της ομάδας. Μετά την απομάκρυναν και έμαθαν την ομάδα να ανταλλάσσει κάτι άλλο με ρώγες από σταφύλι που τις προτιμούσαν από το καρότο. Οταν όμως επανέφεραν την αρχηγό που συνέχιζε την ιστορία με το καρότο, όλη η ομάδα υποτάχθηκε στη νοοτροπία της προηγούμενης συναλλαγής, ας ήταν και χειρότερη. Κάτι που σχηματικά οι συντελεστές της εργασίας μετέφεραν στα ανθρώπινα ως εξής: «Τα έχουμε καλά με τον διευθυντή, ακόμη και αν δεν γουστάρουμε αυτό που κάνει».
Εχοντας όλα αυτά υπόψη από πριν ο (υποψήφιος) θεατής πρέπει μάλλον να πάει να δει το έργο με μεγάλη περιέργεια, όχι τόσο για τα κόλπα που μεταχειρίστηκαν οι τεχνικοί πραγματοποιώντας εξαιρετικά εντυπωσιακές σκηνές συρράξεων και πλήθους (αφού είναι γνωστό ότι εργάστηκαν οι ίδιοι που έκαναν και το «Avatar» του Κάμερον) αλλά ως προς το πώς χειρίστηκαν όλα αυτά τα λεπτά αλλά και άκρως ενδιαφέροντα θέματα συμπεριφοράς και νοημοσύνης οι συντελεστές της ταινίας.

Πηγή

Το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πιο είναι το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου Πελάγους, το οποίο δεν έχει κατοίκους;
Είναι το νησί Πολύαιγος που έχει έκταση 17 τ.χλμ. και βρίσκεται δίπλα από τα νησιά της Μήλου (6χλμ) και της Κιμώλου (2 χλμ). Έχει μέγιστο μήκος 6 χλμ και πλάτος 4 χλμ, ενώ η περίμετρός του είναι περίπου 27 χλμ.
Η Πολύαιγος σε σχέση μεγέθους είναι κατά μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα, πιο μεγάλη από την Δονούσα η οποία έχει περίπου 165 μόνιμους κατοίκους.

Tο μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου

Κάποτε υπήρχε στο νησί ανθρώπινη δραστηριότητα. Το 1951 είχε 14 κατοίκους, ενώ ακόμη παλαιότερα αναφέρεται ότι κατοικούσαν εκεί 170 άτομα.
Χρησιμοποιείται κυρίως ως βοσκότοπος κάτι που δικαιολογεί και το όνομα της «Πολύαιγος», από το «πολλές αίγες», δηλαδή «πολλές κατσίκες».
Από το 1898 υπάρχει στο νησί φάρος, στο ακρωτήρι Μάσκουλα, σε ύψος 138 μέτρων. Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού υπάρχουν ερείπια της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο ναός της οποίας ήταν βασιλική με τρούλο, που είχε ιδρυθεί το 1622. Η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι επίσης εμφανής από δυο λατομεία στο ίδιο τμήμα όπου γινόταν εξόρυξη τραχείτη, χρησιμοποιούμενου για μυλόπετρες.

Tο μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου

Η χώρα μας έχει περιλάβει την Πολύαιγο στο πρόγραμμα Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρώντας την σημαντικό βιότοπο ανενόχλητο από την ανθρώπινη παρουσία. Στο νησί γεννά τα μικρά της η μεσογειακή φώκια Monachus Monachus.

Tο μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου
Tο μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου
Tο μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου

Πηγή

Το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο έτοιμο να ανοίξει τα δεκάδες μάτια του

Η εικόνα καθαρίζει

Με την άφιξη της 16ης κεραίας η συστοιχία είναι έτοιμη να λειτουργήσει   
Με την άφιξη της 16ης κεραίας η συστοιχία είναι έτοιμη να λειτουργήσει 

Έτοιμο να λειτουργήσει είναι το μεγαλύτερο επίγειο διαστημικό παρατηρητήριο ALMA. Στην ουσία πρόκειται για ένα«πάρκο» ραδιοτηλεσκοπίων και πριν λίγα 24ωρα τοποθετήθηκε το 16ο από τα συνολικά 66 ραδιοτηλεσκόπια από τα οποία θα αποτελείται. Η δημιουργία του είναι προϊόν της συνεργασίας Ευρώπης, ΗΠΑ και Ιαπωνίας και όπως ήταν προγραμματισμένο με την τοποθέτηση του 16ου τηλεσκοπίου το παρατηρητήριο ξεκινά την λειτουργία του και την εξερεύνηση του Διαστήματος.

Το πιο μεγάλο και «ψηλό»

Το ALMA βρίσκεται στην περιοχή Chajnantor στην έρημο Ατακάμα που είναι η πιο ξηρή και άνυδρη περιοχή του πλανήτη και άρα ιδανική για διαστημικές παρατηρήσεις αφού ο ουρανός είναι πάντα καθαρός από νεφώσεις και άλλα φυσικά εμπόδια.

Για την τοποθέτηση των ραδιοτηλεσκοπίων επιλέχθηκε ένα σημείο σε ύψος πέντε χιλιάδων μέτρων που είναι και το μεγαλύτερο υψόμετρο στο οποίο υπάρχει εγκατάσταση διαστημικής παρατήρησης πάνω στην Γη. Κάθε ένα από τα ραδιοτηλεσκόπια διαθέτει μια κεραία με διάμετρο 12 μέτρα ενώ το βάρος κάθε τηλεσκοπίου ζυγίζει 100 τόνους.

Πόλος επιστημονικής έλξης

Το μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και την ανυπομονησία της επιστημονικής κοινότητας για την λειτουργία του ALMA πιστοποιεί το γεγονός ότι οι επιτελείς του παρατηρητηρίου έχουν δεχθεί περισσότερες από χίλιες αιτήσεις επιστημόνων να εργαστούν σε αυτό.

Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθεί και να ξεκινήσει η πρώτη έρευνα που θα πραγματοποιηθεί στο παρατηρητήριο. Σε αυτή την πρώτη φάση της λειτουργίας του υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν περίπου 100 ερευνητικά προγράμματα.

Το πρώτο τηλεσκόπιο του ALMA τοποθετήθηκε το 2009 και το τελευταίο είναι προγραμματισμένο να τοποθετηθεί στα τέλη του 2013. Με την τοποθέτηση και του 66ου τηλεσκοπίου το παρατηρητήριο θα μπορεί να παράγει εικόνες με ποιότητα δέκα φορές μεγαλύτερη από εκείνη του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.

Πηγή

Άγαλμα ο καλύτερος… πωπός!

Άγαλμα ο καλύτερος… πωπός!
Η διάσημη φωτογραφία της τενίστριας τη δεκαετία του ’70, έγινε και άγαλμα, με τον γλύπτη να βρίσκει την τότε 18χρονη παίκτρια.
Τη δεκαετία του ΄70 η φωτογραφία της είχε κάνει πάταγο, αφού είχε πουλήσει εκατομμύρια αντίγραφα, ωστόσο ουδείς γνώριζε ποια είναι. Χρόνια μετά, αποκαλύπτεται και ευγενικά αποδέχεται την πρόταση να βοηθήσει στη δημιουργία αγάλματος του δικού της... πωπού από χρυσό.

Η Φιόνα Γουόκερ, μητέρα πλέον και παντρεμένη με έναν επιχειρηματία, αποκάλυψε πως τότε είχε ποζάρει για το αγόρι της, τον φωτογράφο Μάρτιν Έλιοτ. Που να ήξερε ότι στη συνέχεια θα την κάνει εκατομμυριούχο;
Ο γλύπτης, Μπεν Ντέρνι μετά από τέσσερις δεκαετίες, της ζήτησε να ποζάρει προκειμένου να την κάνει άγαλμα, φτιαγμένο από χρυσό, και η κατά τέσσερις δεκαετίες μεγαλύτερη, Γούοκερ δέχτηκε με μεγάλη της χαρά. Ιδού και το αποτέλεσμα…



Πηγή

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Μια ιστορία αγάπης

Δύο γάλατα ερωτεύονται από τη πρώτη στιγμή που συναντιούνται, στο εργοστάσιο παραγωγής. Καθ’ όλη τη διάρκεια της «ζωής» τους η τύχη είναι πλάι τους και συνεχίζουν μαζί…
Ένα video από την Friends on Earth που προσπαθεί να μας ευαισθητοποιήσει στο θέμα της ανακύκλωσης.


A Love Story… In Milk from Catsnake on Vimeo.

Πηγή

Ηλεκτροεγκεφαλογράφος αντικαθιστά το πεντάλ των φρένων στα αυτοκίνητα

Σκέψου το και θα γίνει



Ένας υπολογιστής συνδεδεμένος με ηλεκτρόδια στο κεφάλι μπορεί να αναγνωρίζει πότε ο οδηγός θέλει να φρενάρει και ενεργοποιεί τα φρένα πριν καν πατηθεί το πεντάλ, δείχνουν τα πειράματα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Βερολίνου. Όταν το σύστημα απλοποιηθεί και βελτιωθεί, θα μπορούσε να μειώσει την απόσταση του φρεναρίσματος και να μειώσει τα τροχαία.

Όπως αναφέρει τo ΒΒC, το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε 18 εθελοντές που μπήκαν στον προσομοιωτή οδήγησης και φόρεσαν ένα ελαστικό «καπέλο» με 64 ηλεκτρόδια.

Τα ηλεκτρόδια διαβάζουν σε πραγματικό χρόνο την εγκεφαλική δραστηριότητα και μεταδίδουν τα σήματα σε έναν υπολογιστή ηλεκτροεγκεφαλογραφίας, ο οποίος τα αναλύει και αναγνωρίζει την πρόθεση του οδηγού να επιβραδύνει.

Οι εθελοντές έλαβαν την οδηγία να τηρούν απόσταση 20 μέτρων από το προπορευόμενο όχημα, το οποίο επιβράδυνε απότομα σε απρόβλεπτα χρονικά διαστήματα.

Ο ηλεκτροεγκεφαλογράφος αντιλαμβανόταν την πρόθεση του οδηγού να φρενάρει 13 εκατοστά του δευτερολέπτου προτού ο ίδιος πατήσει το πεντάλ των φρένων.

Αυτό μείωση την απόσταση πέδησης κατά 3,66 μέτρα όταν η αρχική ταχύτητα του οχήματος ήταν 100 χλμ/ώρα, αναφέρουν οι ερευνητές στο Journal of Neural Engineering.

«Γνωρίζουμε ότι όλες οι προθέσεις παράγονται στον εγκέφαλο, οπότε δεν είναι περίεργο που αυτά τα πράγματα γίνονται "ορατά" στον εγκέφαλο» σχολίασε ο προγραμματιστής Στέφαν Χάουφε, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Μας προκάλεσε όμως έκπληξη ότι [το σύστημα] είχε αυτή την προγνωστική ικανότητα. Αυτό είναι το εντυπωσιακό» είπε.

Προκειμένου να εκπαιδεύσουν τον υπολογιστή να αναγνωρίζει πότε ο οδηγός επιθυμεί να φρενάρει, οι ερευνητές σε πρώτη φάση κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών όταν πατούσαν το φρένο, ενώ παράλληλα κατέγραφαν την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών του ποδιού. Τα δεδομένα τροφοδοτήθηκαν στο λογισμικό του συστήματος που ανέλαβε να τα αντιστοιχήσει.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να βγουν από τον προσομοιωτή και να συνεχίσουν τις δοκιμές στον πραγματικό δρόμο.

Ακόμα και οι ίδιοι πάντως παραδέχονται ότι το σύστημα δεν μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή στη σημερινή του μορφή.

Ένα πρώτο πρόβλημα είναι ότι ο οδηγός χρειάζεται μισή ώρα για να φορέσει το ειδικό καπελάκι και να συνδέσει τα ηλεκτρόδια στο κεφάλι του με ένα αγώγιμο τζελ, το οποίο φεύγει μόνο με το λούσιμο.

Το σύστημα θα έπρεπε επίσης να είναι αρκετά αξιόπιστο ώστε να μην φρενάρει απότομα χωρίς λόγο.

Στο μέλλον, πάντως, αντίστοιχα αλλά απλούστερα συστήματα θα μπορούσαν να συνεργάζονται με τα συστήματα αποφυγής σύγκρουσης που ήδη χρησιμοποιούνται σε ορισμένα αυτοκίνητα.

Πηγή

"Γυναίκα πάχυνες; Δρόμο!"

Οι μισοί άντρες θα χώριζαν με την σύντροφο τους αν αποκτούσε παραπάνω κιλά. Μονάχα το 18% των γυναικών ενδιαφέρονται για τα... προσόντα του συντρόφου τους.


Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, σχεδόν το 50% των αντρών που συμμετείχαν δήλωσαν πως θα χώριζαν με την σύντροφο τους αν αυτή αποκτούσε παραπάνω κιλά, σε αντίθεση με μόλις το 20% των γυναικών.

Τα δυο τρίτα των αντρών δήλωσαν επίσης πως είχαν φαντασιώσεις για τις φίλες των συντρόφων τους, σε αντίθεση με το ένα τρίτο των γυναικών.

Η έρευνα διεξήχθη από τις ιστοσελίδες AskMen.com και Cosmopolitan.com.

Όσον αφορά το διαχρονικό ερώτημα "το μέγεθος μετράει?", μονάχα το 18% των γυναικών δήλωσαν πως θα ήθελαν ο σύντροφος τους να έχει μεγαλύτερα προσόντα, ενώ το 51% των άντρων έδειξαν τάσεις… ανασφάλειας για το συγκεκριμένο θέμα.

Ένας άντρας είναι περισσότερο πιθανό να πει ψέματα για τον αριθμό των συντρόφων του (50%) από τις γυναίκες (35%).

Για το ποιος πληρώνει σε ένα ραντεβού, το 59% των αντρών πιστεύουν πως πρέπει να πληρώσει όλο τον λογαριασμό, τουλάχιστον μέχρι να εξελιχθεί η σχέση σε κάτι πιο σταθερό. Το 38% των γυναικών πιστεύουν πως πρέπει να πληρώνουν το μερίδιο τους, σε αντίθεση με το 33% που πιστεύουν πως πρέπει να πληρώνει ο άντρας. 

Το 39% των αντρών θεωρεί πως η οικογένεια αποτελεί το πιο σημαντικό σύμβολο στάτους. Το 43% των γυναικών είπαν πως ένα ωραίο σπίτι δηλώνει περισσότερο από όλα το στάτους τους, ενώ το 25% ένας πετυχημένος άντρας.

Τέλος, όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μονάχα το 38% των γυναικών δεν θα είχαν πρόβλημα ο σύντροφος τους να γίνει "friend" με μια πρώην του -  η πλειοψηφία των αντρών είναι πιο άνετοι με αυτό το θέμα και δήλωσαν πως δεν έχουν πρόβλημα, αλλά θεωρούν το cybersex chat ή το sexting πράξη ερωτικής απάτης.

Πηγή

Η εξίσωση του Batman



Αν προσθέσεις τα μαθηματικά με τη τρέλα για τα κλασσικά κόμικς ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Η εξίσωση του μπάτμαν φυσικά…




Πηγή

Η Ρωσία αντεπιτίθεται με διαστημικό τηλεσκόπιο «ισχυρότερο από το Hubble»

Η κεραία του Spektr-R έχει διάμετρο 10 μέτρα (Πηγή: Roscosmos)  
Η κεραία του Spektr-R έχει διάμετρο 10 μέτρα 
Παρά τα τεχνικά προβλήματα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το διαστημικό ραδιοτηλεσκόπιo Spektr-R κατάφερε τελικά να ανοίξει τη γιγάντια κεραία του. Η ανακούφιση ήταν μεγάλη για το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας, η οποία μπορεί τώρα να υπερηφανεύεται για το μεγαλύτερο τροχιακό τηλεσκόπιο του κόσμου, το οποίο θα προσφέρει ανάλυση χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από του Hubble.

Το «ρωσικό Hubble», όπως το έχουν αποκαλέσει, θα βλέπει βέβαια στο φάσμα των ραδιοκυμάτων, σε αντίθεση με το διάσημο αμερικανικό τηλεσκόπιο που δίνει θεαματικές εικόνες στο υπεριώδες, το ορατό και υπέρυθρο φως.


Το πλεονέκτημα του Spektr-R είναι ότι θα μπορεί να λειτουργεί σε συνδυασμό με επίγεια τηλεσκόπια, σχηματίζοντας μια νοητή κεραία συλλογής ραδιοκυμάτων με διάμετρο 30 φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Γης (ένθετη).

Θα μπορεί έτσι να προσφέρει εικόνες μακρινών αντικειμένων και σχηματισμό με ανάλυση 10.000 φορές από αυτή που προσφέρει το Hubble.

Το Spektr-1, με βάρος 3,3 τόνους, εκτοξεύτηκε από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ και τέθηκε με επιτυχία σε ελλειπτική τροχιά. Την Παρασκευή όμως εμφανίστηκαν προβλήματα όταν άρχισε να αναπτύσσεται η κεραία του, σε σχήμα δορυφορικού πιάτου, αποτελούμενη από τμήματα σαν πέταλα λουλουδιού (ένθετη ).



Τα 27 «πέταλα» του πιάτου τελικά άνοιξαν το Σαββατοκύριακο ·ήταν μια τεράστια ανακούφιση για τη Roscosmos (τη ρωσική διαστημική υπηρεσία) και το Ινστιτούτο Λαβότσκιν που θα διαχειρίζεται το όργανο.

Για να δοκιμάσει ότι τα όργανά του λειτουργούν κανονικά, το Spektr-R θα στρέψει αρχικά τα μάτια του στη Σελήνη.

Η κύρια αποστολή του, που θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε χρόνια, προγραμματίζεται να ξεκινήσει σε τρεις μήνες.

Στο μεταξύ, η Ρωσία ετοιμάζεται για ένα άλλο σημαντικό εγχείρημα, την αποστολή Fobos-Grunt που θα αναχωρήσει το Νοέμβριο για να φέρει πίσω στη Γη ένα δείγμα από τον δορυφόρο του Άρη, Φόβο.

Θα είναι μια ακόμα πηγή υπερηφάνεια για τη Ρωσία, η οποία, μετά τον παροπλισμό των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων, είναι η μόνη χώρα που μπορεί να στέλνει ανθρώπους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Πηγή

Οι αόρατοι συγκάτοικοί μας!

Το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί τρισεκατομμύρια βακτήρια.
Τα βακτηρίδια ζουν στο 90% των ζωντανών κυττάρων στο σώμα μας. Το ανθρώπινο σώμα αποτελεί το «σπίτι» σε τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς.
Με τη βοήθεια ειδικών μικροσκοπίων και υπολογιστών σας συστήνουμε μερικούς από αυτούς τους μικροοργανισμούς.

Οι αόρατοι συγκάτοικοί μας!

Πολλοί τύποι βακτηρίων που βρέθηκαν στο ανθρώπινο δέρμα, συνδέονται με τους ιδρωτοποιούς αδένες και τους θύλακες των τριχών. Συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα, αν και μερικοί μπορούν να προκαλέσουν ακμή.
Τα βακτήρια τις περισσότερες φορές αρχίζουν να αποτελούν πρόβλημα… εάν διαπεράσουν το δέρμα, για παράδειγμα μέσα από μια πληγή ή κόψιμο.
Υπάρχουν 500 έως 1.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων σε κάθε ανθρώπινο οργανισμό, τα οποία πολλαπλασιάζονται με τέτοιους ρυθμούς που… ένας ενήλικας φιλοξενεί επάνω του ορισμένα… τρισεκατομμύρια!

Οι αόρατοι συγκάτοικοί μας!
Οι αόρατοι συγκάτοικοί μας!
Οι αόρατοι συγκάτοικοί μας!
Οι αόρατοι συγκάτοικοί μας!
Οι αόρατοι συγκάτοικοί μας!
Οι αόρατοι συγκάτοικοί μας!

Πηγή

Ουρακοτάγκος έσκαψε τούνελ σε ζωολογικό κήπο

Αν νομίζετε ότι η αγάπη και η συντροφικότητα είναι χαρακτηριστικά μόνο του ανθρώπινου είδους, κάνετε λάθος!

Ένας αρσενικός ουρακοτάγκος στην Κίνα δεν δίστασε να σκάψει τούνελ για να μπορέσει να συναντήσει την αγαπημένη του.

Το ζευγάρι των ουρακοτάγκων φιλοξενείται σε πάρκο άγριων ζώων, όμως, όταν το θηλυκό έμεινε έγκυος, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να τους χωρίσουν προσωρινά. Έτσι, η La Tewhen μπήκε σε καραντίνα, προς μεγάλη απογοήτευση του συντρόφου της Pei Pei.

Εκείνος όμως δεν το έβαλε κάτω και σύμφωνα με τους φύλακες όχι μόνο αρνήθηκε να μπει στο κλουβί του, αλλά προσπάθησε να πλησιάσει την αγαπημένη του, σκάβοντας τούνελ. 

Πηγή

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Η Γη «κυνηγά» αιώνια μικρό αστεροειδή

Ο διαστημικός βράχος διαμέτρου 300 μέτρων μοιράζεται την ίδια τροχιά με τη Γη


Δείτε ένα βίντεο που δείχνει το «κυνηγητό» της Γης με τον αστεροειδή

Ένας μικρός διαστημικός βράχος διαμέτρου 300 μέτρων μοιράζεται περίπου την ίδια τροχιά με τη Γη και προηγείται του πλανήτη στο αιώνιο ταξίδι του γύρω από τον Ήλιο, ανακοίνωσαν αστρονόμοι. Αυτό σημαίνει ότι η Γη είναι ο τέταρτος πλανήτης κοντά στον οποίο ανακαλύπτονται «τρωικά σώματα».

Στην αστρονομία, τρωικά ονομάζονται τα σώματα, συνήθως αστεροειδείς, που κινούνται στην ίδια τροχιά με άλλα, μεγαλύτερα σώματα, χωρίς ποτέ να συγκρούονται μαζί τους.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρωικά σώματα ισορροπούν στα λεγόμενα «σημεία Λαγκράνζ», όπου οι βαρυτικές δυνάμεις που δέχονται σχεδόν εξουδετερώνουν η μία την άλλη.

Η Γη, επομένως, δεν κινδυνεύει από τον 2010 TK7, όπως βαφτίστηκε ο νέος αστεροειδής. Οι ερευνητές που υπογράφουν την ανακάλυψη στην επιθεώρηση Nature διαβεβαιώνουν ότι η τροχιά του μικρού βράχου θα παραμείνει σταθερή και ακίνδυνη για τα επόμενα 10.000 χρόνια.

Τα τρωικά σώματα
Μέχρι σήμερα, οι αστρονόμοι είχαν ανακαλύψει αρκετά τρωικά σώματα που συνοδεύουν τον Άρη και σχεδόν 5,000 που συνοδεύουν τον Δία (ο δακτύλιος ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία συγκεντρώνει χιλιάδες διαστημικούς βράχους και ονομάζεται Ζώνη των Αστεροειδών).

Η ανακάλυψη τρωικών αντικειμένων κοντά στη Γη είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση, δεδομένου ότι οι πιθανές τους θέσεις βρίσκονται προς την πλευρά του πλανήτη που έχει μέρα και επομένως κρύβονται από το εκτυφλωτικό φως του Ήλιου.

Όμως ο 2010 TK7 δεν εντοπίστηκε με επίγεια όργανα αλλά με το διαστημικό τηλεσκόπιο Wise (Ευρυγώνιος Υπέρυθρος Εξερευνητής), το οποίο εκτοξεύτηκε το 2009 και μέχρι σήμερα έχει ανακαλύψει 123 αντικείμενα κοντά στη Γη.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την τροχιά του επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια από το γαλλο-καναδικό τηλεσκόπιο στη Χαβάη. Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Μάρτιν Κόνορ του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά.

Ο αστεροειδής βρίσκεται σήμερα σε απόσταση 80 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (κάτι παραπάνω από το μισό της απόστασης Γη-Ήλιου), περιστασιακά όμως πλησιάζει στα 25 εκατομμύρια χλμ.

Πηγή

Εκθρονίζεται από τη φωλιά του το «αρχαιότερο γνωστό πτηνό»

Καλλιτεχνική απεικόνιση του αμφιλεγόμενου πλάσματος που δημοσιεύεται στο Nature
Καλλιτεχνική απεικόνιση του αμφιλεγόμενου πλάσματος που δημοσιεύεται στο Nature 

Ο αρχαιοπτέρυγας (Archaeopteryx), ο οποίος για 150 χρόνια απολάμβανε τη θέση του πρώτου πτηνού που δημιούργησε η εξέλιξη, φαίνεται πως τελικά δεν ήταν καθόλου πτηνό!

Αυτό προέκυψε έπειτα από την μελέτη ενός άλλου φτερωτού απολιθώματος, του Xiaotingia zhengi, το οποίο βρέθηκε στην επαρχία Liaoning της Κίνας και χρονολογείται από την Ύστερη Ιουρασική περίοδο (161-145 εκατομμύρια χρόνια πριν).

Οι παλαιοντολόγοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορία Shandong Tianyu που μελέτησαν το εν λόγω απολίθωμα, το κατέταξαν στην υποτάξη των θηρόποδων (theropod) και ειδικότερα στην υποομάδα των δεινονυχοσαύρων (deinonychosaur). Καθώς όμως το Xiaotingia zhengi μοιράζεται πολλές ανατομικές λεπτομέρειες με τον αρχαιοπτέρυγα, μοιραία και αυτός θα πρέπει να τοποθετηθεί στα δεινονυχόσαυρα.

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Μεταξύ των κοινών ανατομικών λεπτομερειών των δύο απολιθωμάτων είναι ένα «θανατηφόρο νύχι» στο δεύτερο «δάκτυλο» των πρόσθιων άκρων τα οποία είναι επίσης μακρά και ισχυρά και πιθανότατα επέτρεπαν στα δύο ζώα όχι να πετούν αλλά να διολισθαίνουν. Επιπροσθέτως, μια σειρά ομοιοτήτων στη σύνδεση των οστών αλλά και στο σχήμα του υοειδούς οστού δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία στους επιστήμονες για τη συγγένεια του αρχαιοπτέρυγα με τον Xiaotingia.

Ανακατάταξη με ημερομηνία λήξης

Η αποκαθήλωση του αρχαιοπτέρυγα από την θέση που κρατούσε για ενάμιση αιώνα δεν φάνηκε να ξενίζει την επιστημονική κοινότητα των παλαιοντολόγων. Το πρώτο απολίθωμα του αρχαιοπτέρυγα ανακαλύφθηκε το 1861, μερικά μόνο χρόνια μετά την έκδοση της «Προέλευσης των Ειδών» του Καρόλου Δαρβίνου. Διαθέτοντας χαρακτηριστικά που παρέπεμπαν σε σαύρα αλλά και πτηνό, ο αρχαιοπτέρυγας θεωρήθηκε ο ιδανικός «χαμένος κρίκος» της εξέλιξης των δεινοσαύρων σε πτηνά. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα είναι φάνηκε έτοιμη να αναθεωρήσει αυτή την τοποθέτηση, καθώς στο μεταξύ έχουν ανακαλυφθεί και άλλα απολιθώματα δεινοσαύρων τα οποία έφεραν πτέρωμα, χωρίς να είναι πτηνά με αποκορύφωμα το Xiaotingia. Όπως όμως επισημαίνουν οι ειδήμονες, το εύρημα των Κινέζων συναδέλφων τους σίγουρα δεν είναι η τελευταία λέξη ούτε στο θέμα της εξέλιξης των πτηνών ούτε και στην κατάταξη του αρχαιοπτέρυγα. Πιθανότατα ένα μελλοντικό απολίθωμα να προκαλέσει νέες μεταβολές.

H έρευνα δημοσιεύεται στο Nature.

Πηγή

Καταψύχθηκε ο "πατέρας" της Κρυονικής

Ο Robert Ettinger, πρωτοπόρος της κινήματος της Κρυονικής, που υποστηρίζει την κατάψυξη του νεκρού με την ελπίδα ότι η ιατρική τεχνολογία θα καταφέρει να τον επαναφέρει στη ζωή κάποια στιγμή στο μέλλον, πέθανε σε ηλικία 92 ετών, το Σάββατο 23 Ιουλίου, στο σπίτι του στο Clinton Township του Ντιτρόιτ.
Το σώμα του είναι το 106ο που αποθηκεύεται στο Ινστιτούτο Κρυονικής, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος το 1976.
«Ο πατέρας μου είχε αφιερώσει τη ζωή του στο να κάνει οτιδήποτε ώστε η οικογένειά του, οι φίλοι του και άλλοι να μπορέσουν να επιστρέψουν στη ζωή και να ξαναζήσουν,» δήλωσε ο David Ettinger, γιος του επιστήμονα. «Εάν το κατάφερε, δεν το ξέρεις κανείς προς το παρόν, αλλά πιστεύουμε ότι έχει κάνει μία πολύ καλή προσπάθεια.»
Ο Robert Ettinger, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Wayne State, είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και πέρασε πολλά χρόνια στα νοσοκομεία. Η επέμβαση οστικού μοσχεύματος στα πόδια του τον γέμισαν αισιοδοξία σε ό,τι αφορούσε στις μελλοντικές προοπτικές διατήρησης της ζωής μέσω της τεχνολογίας.
Ο γιος του δήλωσε ακόμα ότι ο επιστήμονας είχε εμπνευστεί και από τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας γύρω από την βαθιά κατάψυξη των νεκρών, ελπίζοντας πως οι ερευνητές θα σημειώσουν σημαντική πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση. Όταν όμως είδε ότι δεν γίνεται τίποτα, έγραψε ένα βιβλίο 1964 σελίδων, με τίτλο «The Prospect of Immortality», παρουσιάζοντας την ιδέα της Κρυονικής.
«Εάν αντέξουν οι πολιτισμοί, η ιατρική επιστήμη θα μπορεί τελικά να αποκαταστήσει οποιαδήποτε βλάβη του ανθρωπίνου σώματος, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης από την κατάψυξη, τη γεροντική εξασθένιση και άλλες αιτίες θανάτου» έγραφε ο ίδιος.
«Δεν έχει σημασία τί μας σκότωσε, εάν ήταν λόγω γηρατειών ή λόγω κάποιας ασθένειας. Ακόμα και αν οι τεχνικές κατάψυξης εξακολουθούν να είναι σκληρές όταν πεθαίνουμε, αργά ή γρήγορα οι φίλοι μας από το μέλλον θα είναι σε θέση να μας επαναφέρουν στη ζωή και να μας γιατρεύσουν.»
Ο Ettinger είχε προωθήσει τη θεωρεία του τόσο μέσω συγγραμμάτων όσο και μέσω τηλεοπτικών εκπομπών. Το Ινστιτούτο Κρυονικής έχει 900 μέλη, ενώ παρόμοιες εγκαταστάσεις για την διατήρηση νεκρών σωμάτων υπάρχουν στην Αριζόνα, την Καλιφόρνια και τη Ρωσία.
Ο επιστήμονας ήταν ακόμα ιδρυτής του Immortalist Society, μίας ερευνητικής και εκπαιδευτικής ομάδας, που ασχολούνταν με την Κρυονική και τη διεύρυνση του ανθρώπινου προσδόκιμου ζωής.
Το Ινστιτούτο Κρυονικής χρεώνει 28.000 δολάρια για την προετοιμασία ενός σώματος και τη μακροχρόνια αποθήκευσή του σε ειδική δεξαμενή υγρού αζώτου στους -160 βαθμούς Κελσίου. Ο πρώτος άνθρωπος που καταψύχθηκε ήταν η μητέρα του Ettinger, που πέθανε το 1977, ενώ ο επιστήμονας έχει καταψύξει και τις δύο συζύγους του.
«Τον πατέρα μου δεν τον ενοχλούσαν τα χλευαστικά σχόλια. Ήταν ένας «διστακτικός προφήτης»,» λέει ο γιος του και συμπληρώνει «έκανε ό,τι θεωρούσε ότι ήταν απαραίτητο και σωστό και δεν τον ένοιαζε για το τι πίστευε ο κόσμος.»

Πηγή

Τέλος στο μαρτύριο της άμμου!

Οσοι σιχαίνονται την αμμουδιά ακριβώς επειδή δεν αντέχουν τους ενοχλητικούς κόκκους της άμμου που τρυπώνουν παντού, ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουν χάρη στο Sandless Beach Mat. Η ανατρεπτική πετσέτα κατά της άμμου διαθέτει μια ειδική πλέξη από πολυουρεθάνη, η οποία επιτρέπει στους κόκκους της άμμου να «δραπετεύουν» μέσα από τα μικροσκοπικά ανοίγματα στην ύφανσή της και να μη στέκονται πάνω στο ύφασμα.



Η συγκεκριμένη τεχνολογία ύφανσης αναπτύχθηκε αρχικά για στρατιωτική χρήση, προκειμένου να απαλλάσσει από τα σύννεφα σκόνης σε σημεία όπου προσγειώνονται και απογειώνονται ελικόπτερα. Το τετράγωνο Sandless Beach Mat, μεγέθους ενός τετραγωνικού μέτρου, υπόσχεται την απομάκρυνση σκόνης, χώματος, άμμου και νερού, διασφαλίζοντας τη διατήρηση μιας καθαρής επιφάνειας στο επάνω μέρος. Επιπλέον, διπλώνεται εύκολα και μεταμορφώνεται γρήγορα σε τσάντα για την εύκολη μεταφορά του.
Η ιδανική πετσέτα για διακοπές διατίθεται πλέον μέσω της ιστοσελίδας του διαδικτυακού καταστήματος Hammacher Schlemmer (www.hammacher.com) προς 59,95 δολάρια - δηλαδή περίπου 42 ευρώ.

Πηγή

Όταν ο Αϊνστάιν έβγαζε γλώσσα

Ο Άλμπερτ Άινσταϊν, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες όλων των εποχών, ήταν γνωστός πέρα από τα επιστημονικά του επιτεύγματα και για το χιούμορ του.
Η αφιέρωση που είχε γράψει σε μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του αποδεικνύουν το δεύτερο, καθώς για το πρώτο δεν χωράει φυσικά ουδεμία αμφισβήτηση.
Η φωτογραφία που απεικονίζει τον μεγάλο επιστήμονα να «βγάζει γλώσσα» είχε τραβηχτεί στα 72α γενέθλια του Αϊνστάιν στις 14 Μαρτίου 1951.
Κατά τη διάρκεια ενός πάρτι στο Princeton, ο Άρθουρ Σάσε, φωτογράφος του πρακτορείου UPI, του ζήτησε να χαμογελάσει για μια φωτογραφία.
Ο Αϊνστάιν στήθηκε, ωστόσο δεν μπορούσε να πάρει την πόζα που ήθελε ο Σάσε, ο οποίος του ζητούσε να συνεχίσει να χαμογελά.
Αρκετά κλικ αργότερα, ο πατέρας της Θεωρίας της Σχετικότητας, κουράστηκε και έβγαλε τη γλώσσα του στον φωτογράφο, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία. Μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του 20ου αιώνα ήταν γεγονός.

Όταν ο Αϊνστάιν έβγαζε γλώσσα

Ο Αϊνστάιν ενθουσιάστηκε από τη φωτογραφία και ζήτησε από τον Σάσε να του δώσε 9 αντίγραφα, από τα οποία υπέγραψε μόνο το ένα, το οποίο έδωσε στον φίλο του δημοσιογράφο Χάουαρντ Σμιθ.
Σε αυτή τη φωτογραφία ο σπουδαίος επιστήμονας έγραψε στα Γερμανικά: «Αυτή η πόζα θα σου αρέσει γιατί απευθύνεται σε όλη την ανθρωπότητα. Ένας πολίτης μπορεί να κάνει αυτό που δεν θα τολμούσε κανένας διπλωμάτης».
Το απλό αυτό μήνυμα του Αϊνστάιν, ενδεικτικό του χαρακτήρα του, παίρνει άλλες διαστάσεις αν σκεφτούμε και την εποχή.
Επρόκειτο για τις μέρες τις αντικομμουνιστικής υστερίας στις ΗΠΑ, όταν όλοι βρίσκονταν στο μικροσκόπιο και έπρεπε να προσέχουν, ώστε να μην χαρακτηριστούν αντικομφορμιστές.
Ο Αϊνστάιν με τη στάση του και με τη φωτογραφία αυτή ειρωνεύτηκε τους κυνηγούς μαγισσών του Μακάρθι, που για λίγα χρόνια άπλωσαν τον φόβο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των Αμερικανών.
Η φωτογραφία με την αφιέρωση του Αϊνστάιν, πωλήθηκε σε δημοπρασία στις 19 Ιουνίου 2009 για 74.324 δολάρια. Ήταν η μόνη από τις 9 φωτογραφίες, που τέθηκε σε δημοπρασία.

Πηγή

Η 16χρονη που διέσχισε όλο τον κόσμο με το ροζ σκάφος της

Η 16χρονη Jessica Watson είναι η νεαρότερη ιστιοπλόος που έκανε τον περίπλου της Γης χωρίς καμία βοήθεια.
Το ταξίδι της νεαρής με το ροζ ιστιοφόρο της διήρκησε 210 μέρες, διάστημα στο οποίο ταξίδεψε 23.000 ναυτικά μίλια!
Σάλπαρε από το Σύδνεϋ της Αυστραλίας στις 18 Οκτωβριόυ 2009, διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό, έστριψε από το ακρωτήριο Horn (το νοτιότερο σημείο της Λατινικής Αμερικής) και ταξίδεψε κατά μήκους του Ατλαντικού μέχρι τη Νότιο Αφρική, ενώ στη συνέχεια πέρασε από τον Ινδικό Ωκεανό και έκανε τον περίπλου της νοτιότερης ακτής της Αυστραλίας.
Δείτε φωτογραφίες από το εκπληκτικό ταξίδι της 16χρονης!