Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Παράξενο αλλά αληθινό: Οι αστροναύτες ψηλώνουν στο διάστημα

Οι αστροναύτες στο διάστημα μπορούν να ψηλώσουν κατά 3% κατά τη διάρκεια της περιόδου που βρίσκονται σε περιβάλλον μικροβαρύτητας σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA.


Αυτό σημαίνει πως ένα άτομο ύψους περίπου 180 εκατοστών θα μπορούσε να κερδίσει έως και 5 εκατοστά ενώ βρίσκεται σε τροχιά. Αν και οι επιστήμονες γνώριζαν πως οι συνθήκες που επικρατούν στο διάστημα επηρεάζουν το ύψος των αστροναυτών, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που επιχειρούν με υπέρηχους να βρουν ακριβώς τι συμβαίνει στο σώμα τους.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο επιμηκύνεται η σπονδυλική στήλη σε συνθήκες μικροβαρύτητας θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να αναπτύξουν αποτελεσματικότερες τεχνικές αποκατάστασης των αστροναυτών, όταν αυτοί επιστρέφουν στη Γη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως όταν η βαρύτητα είναι μικρότερη τότε οι ενώσεις των σπονδύλων χαλαρώνουν και η σπονδυλική στήλη επιμηκύνεται. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες στο Space.com, αυτή η αύξηση του ύψους είναι περιστασιακή, καθώς όταν οι αστροναύτες πατήσουν στη Γη το ύψος τους επιστρέφει στο φυσιολογικό επίπεδο.

Το επόμενο διάστημα οι ερευνητές θα συνεχίσουν τις μετρήσεις στους αστροναύτες ώστε να καταγράψουν το τρόπο με τον οποίο συντελείται η αλλαγή στο ύψος τους μετά από 30, 90 και 150 ημέρες σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου