Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Βρήκαν καλαμάρι οκτώ μέτρων!

Για πρώτη φορά ένα τέτοιο πλάσμα κινηματογραφήθηκε στο φυσικό περιβάλλον του

Ενα πλάσμα σχεδόν μυθικό, ένα γιγάντιο καλαμάρι ασημένιου χρώματος και μήκους τριών μέτρων, εντοπίστηκε από ιάπωνες επιστήμονες και κινηματογραφήθηκε για πρώτη φορά από ιαπωνικά και αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα σε βάθος 900 μέτρων στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Αυτό ανακοίνωσαν χθες επιστήμονες της ομάδας του Εθνικού Επιστημονικού Μουσείου της Ιαπωνίας, που εντόπισαν το τεράστιο καλαμάρι τον περασμένο Ιούλιο, 15 χιλιόμετρα ανατολικά του νησιού Τσίτσι στον Βόρειο Ειρηνικό.
Το γιγάντιο καλαμάρι, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Architeuthis, εντοπίστηκε αρχικά σε βάθος 630 μέτρων, αλλά το υποβρύχιο που είχε την τύχη να συναντήσει στον δρόμο του αυτό το σχεδόν άγνωστο πλάσμα το ακολούθησε μέχρι το βάθος των 900 μέτρων. Επειτα από εκείνο το σημείο, οι τρεις άνδρες που επέβαιναν στο υποβρύχιο αρκέστηκαν απλώς να το παρατηρούν καθώς κατευθυνόταν προς την άβυσσο.
Εικόνες του σπάνιου αυτού πλάσματος μετέδωσε πρώτο το ιαπωνικό δίκτυο NHK. Το μήκος του σώματος του γιγάντιου καλαμαριού φτάνει τα τρία μέτρα, ενώ το συνολικό μήκος του υπολογίζεται στα οκτώ μέτρα, παρότι διαπιστώθηκε πως τα κύρια πλοκάμια του είχαν αποκοπεί από το σώμα του. Ο επικεφαλής της ιαπωνικής ομάδας Τσουνέμι Κουμποντέρα, ο οποίος το 2006 είχε καταφέρει να κινηματογραφήσει ένα ακόμη γιγάντιο καλαμάρι, αλλά από το κατάστρωμα πλοίου και αφότου το ανέσυρε στην επιφάνεια της θάλασσας, δήλωσε πως πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα τέτοιο πλάσμα κινηματογραφείται στο φυσικό περιβάλλον του. Επειτα από 400 ώρες που πέρασε μαζί με τους συνεργάτες του στο εσωτερικό υποβρυχίων κατά τη διάρκεια συνολικά εκατό αποστολών, σκοπός των οποίων ήταν ο εντοπισμός και η κινηματογράφηση του μεγαλύτερου ασπόνδυλου στον κόσμο, ο ιάπωνας επιστήμονας περιέγραψε τη συνάντησή του με το γιγάντιο καλαμάρι ως μία «λαμπερή και εξαιρετικά όμορφη» στιγμή.
Η πρώτη φορά που απαθανατίστηκε ένα γιγάντιο καλαμάρι ήταν το 1874 και φωτογράφος ήταν ο ιρλανδός κληρικός και φυσιοδίφης Μόουζες Χάρβεϊ. Το δικό του γιγάντιο καλαμάρι όμως δεν ήταν ζωντανό, ούτε είχε ξεβραστεί σε κάποια ακτή - ο Χάρβεϊ το είχε αγοράσει από έναν ψαρά στη Νέα Γη, ενώ για να το φωτογραφίσει το τοποθέτησε στην μπανιέρα του σπιτιού του. Τεράστια αλλά νεκρά καλαμάρια έχουν κατά καιρούς ξεβραστεί σε ακτές ανά τον κόσμο, αλλά ζωντανό γιγάντιο καλαμάρι πρώτη φορά φωτογραφίστηκε μόλις το 2004.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου