Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Νυχτερινή... ηλιακή ενέργεια!

Ενα πάρκο φωτοβολταϊκών το οποίο δουλεύει τη... νύχτα δημιούργησαν οι ειδικοί της εταιρείας Torresol Energy, σε μία περιοχη κοντά στη Σεβίλλη, στην Ισπανία. Το γιγαντιαίο πάρκο Gemasolar συνολικής ισχύος 19,9 MWatt, το οποίο φιλοξενεί περισσότερα από 2.600 ηλιακά πάνελ σε μία έκταση σχεδόν δύο χιλιομέτρων, μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια που συσσωρεύει κατά τη διάρκει της ημέρας σε ηλεκτρική ενέργεια υπό το φως του... φεγγαριού, με τη βοήθεια ενός καινοτόμου «ενεργειακού πύργου» που βρίσκεται στο κέντρο της εγκατάστασης.

Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: τα ηλιακά πάνελ που βρίσκονται κυκλικά τοποθετημένα γύρω από τον πύργο αντικατοπτρίζουν το ηλιακό φως προς την κορυφή του πύργου. Εκεί, άλατα νιτρικού καλίου θερμαίνονται στους 565 βαθμούς Κελσίου, οδηγώντας στην εξάτμιση νερού και στην ενεργοποίηση των τουρμπινών του γιγαντιαίου ηλιακού πάρκου. Όταν η συσσωρευθείσα θερμότητα ξεπερνά τα αναγκαία για τη λειτουργία των τουρμπινών επίπεδα, τότε ένα μέρος του διαλύματος αλάτων αποθηκεύεται σε μια ειδική δεξαμενή, μια κεντρική «μπαταρία» τετηγμένων αλάτων.

Η συγκεκριμένη μπαταρία επιτρέπει στο σύστημα να παράγει ηλεκτρική ενέργεια χωρίς ηλιακό φως για χρονικό διάστημα που φτάνει έως και τις 15 ώρες. «Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εκτιμούμε ότι το πάρκο θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο» αναφέρει ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας Σαντιάγκο Αρίας ο οποίος εκτιμά ότι το πάρκο Gemasolar θα είναι σε θέση να παράγει ετησίως 110 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή

1 σχόλια:

Τέτοιες μεγάλες κινήσεις έχουν κάνει οι Ισπανοί και με την γεωθερμία.

Δημοσίευση σχολίου