Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

SimRoid, robot για την εκπαίδευση οδοντιάτρων!


Το simRoid είναι ένα ιατρικό ανθρωπόμορφο robot που θα σας αφήσει… με το στόμα ανοικτό! Αν και η πρώτη του παρουσίαση έχει γίνει το 2007, πρόσφατα αναβαθμίστηκε σημαντικά και οι δυνατότητές του πραγματικά μας εκπλήσσουν. Πρόκειται για ένα ιαπωνικό project, του Εθνικού Οδοντιατρικού Κέντρο Ιαπωνίας, με βασικό προορισμό την εκπαίδευση ασκούμενων οδοντιάτρων στις σωστές τεχνικές, αλλά και στην ανάπτυξη καλύτερων επικοινωνιακών πρακτικών απέναντι στους ασθενείς τους.
Το SimRoid αντιδρά σε κάθε κίνηση του οδοντογιατρού, απαντά και ανταποκρίνεται στις εντολές του, αλλά δεν διστάζει να αντιδράσει, αν ο γιατρό υποπέσει σε σφάλμα, προκαλέσει πόνο ή κάνει μια ανεπιθύμητη ενέργεια. Το ρομπότ είναι προγραμματισμένο να αναγνωρίζει φυσική ομιλία στα ιαπωνικά αλλά και τα αγγλικά, ενώ οι δημιουργοί του το έχουν προικίσει με φυσικούς τρόπους αντίδρασης, όπως σπασμούς, μορφασμούς, αλλαγή του τόνυ της φωνής, ανάλογα με την προσομοίωση της εκάστοτε συναισθηματικής του αντίδρασης.
Όπως προαναφέρθηκε, το SimRoid αποτελεί μετεξέλιξη ενός προγενέστερου μοντέλου, του Simuloid, το οποίο είχε εμφανιστεί το 2007. Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, οι προγραμματιστές και οι μηχανικοί αντικατέστησαν σε μεγάλο βαθμό το προηγούμενο σύστημα τεχνητής ευφυίας, αλλά και τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένο το ρομπότ. Και αυτό γιατί απαιτούνται ειδικά συνθετικά υλικά, τόσο για την κατασκευή του δέρματος, όσο και της οδοντοστοιχίας, έτσι ώστε να προσομοιώνονται στον καλύτερο δυνατό βαθμό οι συνθήκες μιας επέμβασης.



Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου